Hajdu keverőtárcsás mosógép


Forrás: 
saját
Hajdu keverőtárcsás mosógép

Az elnyűhetetlen és "örökké meg még egy napig" típusú Hajdu keverőtárcsás mosógép. Gyakorlatilag kisebb-nagyobb megszakításokat leszámítva a mai napig is használatban van, habár az utóbbi tíz évben kb. évente kétszer. Ennek a típusnak eredetileg világoskék színű volt az alja, amit a nagyapám anno erre a képen látható zöldre pingált, mert az eredeti festék lejött, helyenként lerohadt, meg mert mindent ilyen zöldre szokott festeni :-D

 

Ennek a gépnek szerintem már lelke is van, egyébként a Rézi névre hallgatott, a nagymamám minden használat után gondosan letakarította kívülről, belülről áttörölte, és még le is takarta. Amennyire én visszaemlékszem szerelő nem sokszor látta.

Kiss Béla lászló képe

Ezen gépek megbízhatósága az egyszerűségükben rejlett. Ikladon kiváló villanymotorokat gyártottak, azok eleve nagyon ritkán hibásodtak meg, kivéve, ha a Konverta-féle kamráskapcsoló rajta hagyta a segédfázist....

 

Tipikus hiba: a korabeli mosószerek lúgos oldata darabokra szerelte szét az üst és a motortér közti szimmeringet....

 

Édesanyámék a születésemkor, 30 évvel ezelőtt vásárolt Minimat65-öst használnak a mai napig, amelyet nemrég újítottam fel gépészetileg (nem sok minden kellett hozzá). Őt Rozi-névre keresztelték...:O)

 

 

A szimmeringprobléma ezt a gépet is érintette. A nagymamám bizonyos ruhákat úgy mosott, hogy tett bele Ultrát, az biztos nem tett akkor jót neki :-) Ez azért maradt meg bennem ilyen élénken, mert ha sok volt az Ultra, akkor hab-party lett a mosásból, amit én gyerekként nagyon élveztem. A Mama kevésbé.

 

Egyébként van ám nálunk is Minimat 65, aki szintén Rozi, és szintén a születésemkor (1979) lett vásárolva, gondolom a pelenkáim miatt, amik ugyebár akkor még nem eldobósak voltak :)))

 

 

 

- Nemrég láttam egy orosz gépet, ami abban különbözött ettől, hogy az üstben középen volt a keverő (egy nagy fúrótotony-kinézetű valami) - és az a gép ide-oda rángatta a keverőt, emiatt egy spéci "litty-lotty" hangja volt a gépnek.

 

ezt ki ismeri?

Laki Géza képe

...volt ilyen 'keverő tárcsás'megoldás is. Kb. 45 fokot sétált a tárcsa balra és jobbra.

(De ha jól emlékszem,volt ennek hazai változata is.)

Kiss Béla lászló képe

Ha jól emlékszem, ez volt az ún. lengőlapátos mosógép. jellemzően NDK és szovjet gyártmányok voltak ilyen elvvel.

kiki73 képe

Him-fi M03 a mosógép pontos típusa, melyet valóban a Hajdúsági Iparművek gyártott.

Ez a modell még nem üzemi kondenzátoros motorral szerelt, hanem egy VA1 típusú áramrelé kapcsolta a motor segédfázis áramkörét, amely az indítást követően bontotta ezt az áramkört. Üzemelés közben terheléstől függően néha behúzott a relé, ezzel segített a motornak a leégés ellen.

Az orosz keverőtárcsás mosógépekben is ezt a módszert alkalmazzák még ma is. RIGA-13 és RIGA-17, RIGA-17M típusú orosz gépek terjedtek el hazánkban, melyek mindkét irányban (üzemmódtól függően) forgatták a tárcsát. Az üst rozsdamentes acélból készült, az alsó palást pedig fehérre festett. A keverőtárcsa alá egy szivattyúlapátot építettek be, így a gép KÍMÉLŐ üzemmódban járatva a leeresztőcsövön át ürítette a vizet. Mosás közben a leeresztőcsövet a gép tartályának szélére kellett akasztani azért, hogy a mosószeres vizet folyamatosan keringesse, így hasznosítva a beadagolt mosószer teljes mennyiségét. Itthon a lengőlapátos mosógépeket szintúgy a HIM gyártotta, 201-es (hengeres készülékház) és 203-as (szögletes készülékház) típusjelzéssel.

Hogyan működött a lengőlapátos gép? Sohasem láttam ilyet.

ml

Nekem is van ugyanilyen mosógépem,amit fel is tettem az oldalra.

Nagyon szép, és az enyémnél jóval "originálabb" kivitel, mivel az enyémben a tárcsafészek már cserélt! És jól rímel a fürdőhöz is :)) Grat hozzá!!!

Köszönöm szépen!A tiédben milyen kev.fészek van(amelyikhez a kisebb méretű szimering kell)??Ha igen,akk hogy tudtad összhozni a mosóüsttel??

Olyan van benne, mint a következő generációsokban. Ami épphogy egy kicsit nagyobb a keverőtárcsánál.  További részletet nem tudok róla, az összeszerelést szerelő végezte! Ha én csináltam volna, már tényleg csak dísztárgy lenne :DDD

 

Szóval valami hasonlóra lett cserélve: http://www.rotovill.hu/termekek/3367/KEVEROTARCSA_FESZEK.html

Pontosan erre gondoltam!!

Petros képe

Egyik ismerősömnek volt egy ugyanilyen keverőtárcsás mosógépe a telken, ami állítólag null kilóméteres volt.

Arra használta, hogy amikor sütöttek némi nemü szalonnát meg összeröffentek a barátok cimborák, akkor a mosógépbe borítottak 10 liter vörösbort, meg 5 db 2literes  colát, és ezzel kevergették a boroskólát.

 

A leeresztő csővel töltögették a pohárba és egyfolytában zúgatták gondolom hogy szinten tartsák a  feelinget . "Szifon" úgy mesélte, hogy amikor már csak hab jött a csőből, akkor egy billentő felelős már töltötte is be a következő adagot.

 

:)

 

Erről az jutott eszembe, hogy ebben meg pucolt belet mostak disznóvágáskor ultrás vízben! :))))

 

Ha lehet választani, akkor már inkább a boroskóla, mint a "disznyónak" a bele :DDDD Azért amit te meséltél, annak mégis nagyobb az élvezeti értéke :DDD (De a gép történetéhez ez a kevésbé bájos szösszenet is hozzátartozik..... Lám mire nem jó egy keverőtárcsás.....)

csepregi attila képe

nekem is van ijen de ehez volt centrifuga is:HIM407 de annak rázott a váza és szétvertem pöröjjel DE BÁNOM! A mosógép még jó és soha nem verem meg

Hajdu


Hajdu
Találat: 3
Hajdu porszívó
Találat: 3
Hajdú üdítő
Találat: 5
Hajdúdorog
Találat: 2
Hajdúdorog - épületek
Ismeretlen évjárat
Hajdúszoboszló
Találat: 4
keverőtárcsás