Hajdu porszívó


Hajdu porszívó

20 évig szívtam vele.

nekem még mindig mûködik ez a masina.

az enyembol hianyzik a kapcsolo de meg mindig müködik.

admin képe

itt valami képcsere történt! Fölszívódott!

admin képe

visszaállítottam a képet!

kiki73 képe

Korabeli reklámszlogen:

" Kényelmesen élhet - kiszolgálják a Hajdu-gépek! "

Puskás István képe

Nekünk, és a nagyapáméknak is volt ilyen, a miénk piros volt, vajszínű elő és hátlappal, a nagyszüleimé egyszínű szürke:)) A kapcsolójuk hamar elromlott, de szinte elnyűhetetlenek voltak:)

Kiss Béla lászló képe

Nagyon sokáig gyártották ezt a kivitelű gépet.Nekem a műhelyemben egy 1986-os példány működik a mai napig. Persze a kapcsolója ennek is igen hamar meghalt, de nem nagy ügy helyettesíteni. a Későbbi példányok kedves, elefántos logóval,"JUMBO"-fantázianévvel kerültek forgalomba. Az én példányom barana műanyagrészekkel, és elfózott, drapp kasztnival rendelkezik. Talán egy fél éve cseréltem ki a forgórész két nyakcsapágyát, és a keféket, így újabb 25 év elébe néz:O) Viszont érdekes,hogy a gégecső a sok igénybevétel ellenére sem szakadt el, masszív, nem mint az ETA-típusoké..

kiki73 képe

1970-től gyártotta a Hajdúsági Iparművek HIM 1301-es egyedüli típusként egészen 1980-ig. Akkor ugyanis megszüntették és már csak a HIM 1305-ös típus maradt, aminek lekerekített "trabant burkolata" és békazár csúszkája volt. A 1305-ös gépet 1986-ig gyártottak, ekkor a HAJDU felhagyott a porszívók gyártásával, majd a gyártósort és a tök magyar "licencet" átadta a kalocsai AFIT-nak. Ők 1987-től gyártották a JUMBO-t 1990-ig, majd egy jugó ISKRA MKM-3365 típusú motor beépítésével a kezdeti 400 W-os gépet felturbózták először 850 W-osra JUMBO-Yugo név alatt, majd JUMBO T-1100 típusként pedig egy ismét jugó gyártású 1100 W-os motorral ellátott gép született meg. A két újabb típus ún. fokozatkapcsolóval ellátott kivitelű már, egy félvezető diódával oldották meg a 220 V-os áram megfelelő szaggatását. Ennek hatására a motor kb. "félgőzzel" üzemelt csak ---> így volt csökkenthető a szívóerő.

A kapcsoló gomb igen silány minőségű, könnyen törő műanyag volt, de nem is kellett sok ahhoz, hogy eltörjön, ugyanis nem volt megfelelő motorrögzítés sem, aminek következtében indításkor tehetetlenségéből adódóan a motor megforgott, és maga a belső motorra épített kapcsolószerkezet törte szét a külső nyomógombot. Sok esetben a zajcsillapításra hivatott prespán lap - amivel a motor körbe volt vonva - egyszerűen rácsúszott a gombra, és ki- ill. bekapcsoláskor a tulaj is el tudta fordítani a motort. A fújóoldali borítólap széttöréséről nem is beszélve. Akkor ugyanis még könnyebben megforgott a motor.
Peches tulajnál ha a motor már szinte megforgott a tengelye körül, képes volt a hálózati csatlakozóvezetéket is kiszaggatni a sorkapocsból, akkor jött az, hogy sorra zárlatosak lett a gépek. A barkácsoló kedvű tulaj szédszedte a gépet és összerakáskor úgy megtépte a négy lefogó csavart, hogy a következő bekapcsoláskor szinte biztos volt, hogy eltörik a műanyag borítólap.

A JUMBO porszívókat egészen 1995-ig gyártották Kalocsán.

Kiss Béla lászló képe

Ez igen, nem is gondoltam volna. Nagyon komoly kis antológia!!

Azért ha valakinek esetleg van a RÉGI!!! hajdú porszívóhoz porszívó keféje, nagyon szivesen felvásárolnám, mert sehol sem lehet kapni már ilyent, csak ezeket a bumszli nagy fejeket, aminek a kefe része kritikán aluli, (agyon kéne csapni a tervezőjét) - rövid, keskeny, és normál szönyeget lehetetlen ezekkel feltakarítani.
saaaaam@tvn.hu
Sam.

Sziasztok! :)

 

Jó látni, hogy másokat is érdekelnek a porszívók! :D

Nekem van néhány darab.

Most került hozzám egy Hajdu beige színű. Tökéletesen megkimélt állapotban! :)

Annyi baja volt csak, hogy a motort körbeölelő szivacs már elporladt egy kissé. Az kicseréleve tökéletesen működik tovább. Összes alkatrésze meg van. Sajnos a dobozát kivéve.

 

Tamás

Még egy kis érdekesség amit eéfelejtettem, hogy a kapcsolója egy másik magyar porszívó a Vénusz kapcsolója, ami a fedél alatt a motorra van szerelve. Tökéletesen működik az is. :)

kiki73 képe

Üdv Tamás!

 

Nekem most sikerült beszereznem egy 1995-ben gyártott RAKÉTA 12A porszívót. Egész jó állapotban van, némi módosítással gyártották, mint az ősét, az R9-et.

 

Pityu 

Pityu :)

 

Gratulálok a szerzeményedhez! :)

 

Én bevallom gyűjtöm a porszívókat. De nem akármilyeneket.

Van két Csajkám, három Rakéta porszívóm, az egyik 1965ös a másik kettő rakéta 7es - egyik 1967ből a másik 1971ből. Van köztük különbség. Még az 1967ben gyártottnak az első csúszótalpai még sima bakelitből vannak, az 1971ben gyártottnak már kerekeket szereltek bele. :)

Van még egy Porexem, két Vénusz, egy Hajdu és egy Jumbo.

 

Tamás

kiki73 képe

Én jobbára Rakéta, AKA Electric és ETA porszívókat gyűjtök, de azért van három JUMBÓ is (T-400, T-850 és T-1100), Tájfun, Csajka (háromféle is). ETA-ból van egy kuriózum modellem: kéziporszívó. Olyan amerikai stílusú vászonzsákos. Egy szívóventillátor csapja oldalra a szemetet, amely a légáram miatt a nyélre erősített zsákban landol. :-) Használat közben felfújódik a zsák... Típusa: ETA 0.423. Jelen pillanatban egy AKA BS06 típusra hajtok, talán pirosra, de a téglabarna sem utolsó... :-D 

Én még egy Omegát szeretnék vhogy összeszedni. Van egy régi leírásom hozzá. Majd bescannelem és felrakom ide. :)

 

Tamás

Hajdú vagy nem Hajdú, retro vagy nem retro, én bizony nem szeretem a porszívókat és (főleg) a porszívózást. Nagy fogyatékossága mindegyik készüléknek, hogy fogni kell a csövét :-)

Szüleimnek egyébként az ezt megelőző porszívó-típus, a Vénusz volt (szürke). 

Apropó: a képen szereplő fotel sem akármilyen darab!

ml

csepregi attila képe

Nekem egy 1968-as hajdu 1301-es porszívóm van. A gége csöve sajnos szétfoszlott .De hibátlanul működik.A gári tekercse forgórésze és csapágya van.

Hajdu


Hajdu
Találat: 3
Hajdú üdítő
Találat: 5
Hajdúdorog
Találat: 2
Hajdúdorog - épületek
Ismeretlen évjárat
Hajdúszoboszló
Találat: 4
porszívó