Első világháborús dögcédula


Forrás: 
saját
Első világháborús dögcédula

A Monarchia haditengerész matrózának dögcédulája (papír, sárgaréz tokban)

nem próbáltad kinyomozni a tulajdonosát?

leguan képe

leguan

Nyomozni nem kellett, hiszen a családi "archívumban" van. Tulajdonosa apai nagyanyám öccse volt, aki pilótaként szolgált a haditengerészetnél, és aki 25 évesen, 1918 október 21-én - a hivatalos tájékoztatás szerint - "önként vállalt feladatának teljesítése közben, repülőgéppel az Adriai tengerbe lezuhant és hősi halált halt".

Gotha képe

ha jól értem pilóta volt! Respect! (akkor viszont nem matrózként szolgált)

Nagyon szép és ritka darab, ilyet még nem láttam!

leguan képe

A K.u.K. haditengerészetnél (Pólában) több repülő (hidroplán) szolgált. Volt "anya"hajójuk. Néhány hajóról fel is tudtak szállni, azonban leszállni csak a vízre tudtak, ahonnan daruval emelték a fedélzetre. Főként felderítést végeztek, de olasz városokra is szórtak bombákat. Pilótáik haditengerészeti beosztásban voltak. Még egy pilótáról tudok konkrétan, ő sorhajóhadnagy volt.

Gotha képe

Valószínűleg igazad lesz, utána olvastam és nagyon érdekes dolgok derültek ki. 1916 körül kezdték kifejleszteni a repülő csónakokat (UFAG K, KG típusok, Brandenburg W 29), amiket itthon, Albertfalván gyártottak. Az olasz fronton viszont többféle típus átalakításával kísérletezni, Polában volt a kísérleti telep. A Pola G típusok azonban például sorozatos katasztrófákat szenvedtek, a hadsereg folyamatosan képezte a repülő tiszteket, azonban majdnem annyian vesztették életüket mint ahány embert képeztek. 1917-18 körül mintegy 40 féle hidroplán típussal kísérleteztek. Az állományok hovatartozásáról nem találtam adatokat, ez további kutatásokat igényel.

Talán itt is lenne használható adat: http://www.ww2hunhistory.org/

Profugus

NofreT képe

Most nézem, hogy a hivatalos nyelv a német volt. Mikor lett a Monarchiában hivatalos nyelv a magyar? Majd utánanézek én is, de elgondolkodtató

Csuby képe

Szerintem csak a közös hadseregben volt a német hivatalos nyelv. Azt tudom, hogy a vezényszavak sokáig németűl voltak.

Ha jól tudom több hivatalos nyelv is volt a Monarchiában. Pl..magyar, szerb-horvát, cseh,....és persze német.

Abban az időben alapított magyar középiskolákban az oktatás nyelve elöször német vot.

leguan képe

Hú, nagy kuszaságba kérdeztél bele.

 

A 11 nemzetiséget ötvöző Monarchiában az államigazgatás és a mindennapi érintkezés különböző szintjein különböző "hivatalos nyelvek" voltak használatban.  A legmagasabb - törvénykezési - szinten a német és a magyar (de minden nemzetiségi nyelvre hivatalos fordítás).  Az alacsonyabb intézmények (jogi ügyintézés, oktatás stb.) szintjén az adott megye vagy akár település nagyobb létszámú nemzetiségeinek nyelve. Ha részletesebben érdekel: az 1868. XLIV. törvénycikk a nemzetiségekről.

 

Egyébként a korabeli  papírpénzeken (korona) a  németen és magyaron kívül még nyolc nyelven volt feltüntetve a névérték.

 

A K.u.K. hadseregben a vezénylés és a hivatalos iratok nyelve a német volt. (Ez csak annyit jelentett, hogy a nem német anyanyelvűeknek kb. 80-100 szót kellett megtanulniuk.)  Az egyéb közlésekben, érintkezésekben valamennyi ezrednek annyi hivatalos nyelve volt, amennyi nemzetiség részvétele meghaladta az ezredben a 20 %-ot. Tehát volt olyan ezred, ahol akár öt hivatalos nyelv is létezett. A háborúban ez már félreértésekre adhatott módot, ezért kialakult a katonai konyhanyelv: az armee deutsch, armee slawisch, armee hungarisch.

NofreT képe

igazán jól érthető, de mégis alapos. Azóta a mek-anyagában is láttam majdnem ugyanilyen papírt, azon épp magyar nyelvű a felirat

És közben eszembe jutott, hogy az Astoria szállót is 14-ben adták át

Első


világháborús