Első magyar CD lemez


Forrás: 
Hifi Magazin
Első magyar CD lemez

 

Maga a gyártás 1983-ban történt, de Mo-on 1984-ben jelent meg először. (ezt a kötözködők kedvéért irom az évszám miatt)

Mennyi lehetett az ára akkor? Én 500.-Forintra
emlékszem. / Lehet, hogy nagyot tévedek.Vagy keverem a
90-es évek árával./

Szerintem kevered, mert ha jól emlékszem úgy 89 ben volt nálam eladásra egy CD lejátszó unokabratyó hozta az akkor még NSZK-ból. Lemez nem volt hozzá egy ismerőstöl kölcsönöztünk, hogy egyáltalán kipróbálhassuk és 500ft kauciót kért ha vissza adjuk sértetlenül akkor vissza jár a pénz. Ez egy Madonna lemez volt sose felejtem el az a tiszta hangzás sercegés nélkül ismeretlen volt számomra. Az aiwa ad-f990 dolby c-vel is sistergett kicsit számok között a CD tök néma volt.

NGA képe

700 Ft volt. Nekem 1986-ban volt cd játszóm, akkor már tudtam venni vagy 4-5 lemezt is.Igaz klasszikusok voltak, és egy Benkő Dániel.

En a kozepsuli konyvtaraban hallottam elosszor CD lemezt szolni, valamilyen (talan Videoton) hifi-tornyon. Queen szam ment, annyira nem is csipem az egyuttest, de az a zajmentes, tiszta hang na az mely hatast gyakorolt ram. Mindettol fuggetlenul nem igazan csipem a digitalis "eletmodot" ami most a zenei teren uralkodik. :(

zolimobydick képe

Idén 30éves a Compact Disc technológia!

Dr Dee képe

Repül az idő,már 40 is elmúlt:-(

Qualiton87 képe

Azt olvastam,hogy a szocialista országok közül legelőször Magyarországon alakult ki a CD gyártás, és az akkor legmodernebbnek számító harmadik generációs teljesen automata működésű gyártástechnológiát képviselte.Kezdetben csak komolyzenei CD-k jelentek meg,majd 1988-tól már könnyűzenei CD-k is.(Koncz Zsuzsa,Napoleon Boulevard,Neoton,Első Emelet stb.)De kétségtelenül a legelső magyar könnyűzenei CD 1985-ből való,de ez még nem a Hungarotonnál lett kiadva,hanem egy Expressz nevű kiadónál.A Mastervoice együttes jelentette meg először CD-n az első albumát.

Sok minden elhangzott én is írok egy kicsit. Nekem is újdonság volt a kazetták után a CD, az első lejátszómat viszont csak valamikor a 90-es évek végén sikerült beszerezni. Egy kommersz Recor nevű center volt természetesen használtan. Blindre vettem meg, se nekem se az eladónak nem volt lemeze még egy próba erejéig se. Telt múlt az idő aztán sikerült kölcsönkérnem egy lemezt, és nem bántam meg a vételt később se, mert jól működött a gép. A megjelenő Tesco üzletek cd részlegében aztán volt bőséges választék mindenféle CD-ből, de a  lemezek 6000 körüli ára sokaknak kiment a tűrésből. Aztán kicsit később a cd írók megjelenésével más lett a helyzet. Jó volt ez a formátum és most is jó, csak háttérbe szorult.

Első


magyar