Lehel hűtőszekrény S 60-140


Forrás: 
Saját
Lehel hűtőszekrény S 60-140

S-60, S-140

ÁDY képe

Kíváncsi lennék kinek volt akkoriban Ballantines whisky a hűtőjében?!

Az a helyzet, hogy a régi szovjet dolgok voltak és lesznek a világ legjobb dolgai, és ezek tovább fogják bírni, mint a mai ,,szupermodern" társaik. Senki sem szerette a szovjeteket, de tudtak valamit. Nekünk rengeteg régi termékünk van (nem csak szovjet, hanem magyar is) és tök jól mennek. Íme pár példa:
-Elektronyika 3 digitális óra. Rendesen világít és a célnak megfelel.
- kb~35 éves Hajdu mosógép. Magasan veri a Whirlpoolt, az Electroluxot meg tásait.
-Dnyepr 2M hűtő. Kiválóan hűt.
-Egy másik hűtő: 1972-es Lehel. Szintén kiválóan hűt.
...és így tovább.
Ja és egy 1990-es Lada VAZ 2105-ös, pöcre indul, úgy megy, mint bármelyik mai kocsi.

Ma veszel egy csúcsmodern hűtőt, mosógépet, 5 év múlva elromlik, cseszheted.

A lakásokat járva még rengeteg ezekhez hasonló régi dolgot talál az ember. (Talán nem véletlenül.)

Általánosságban elmondható hogy a 90 elött gyártott keleti és nyugati dolgok sokkal jobbak, mint a maiak. Nekünk van egy 20 éves Siemens mosógépünk, soha szerelőt nem látott, hibátlanul működik.
Igazából ami a nagy különbség a mai és a régi cuccok között, az az áramfelvétele, mivel azért a régiek igencsak tudták (tudják) pörgetni a villanyórát. Igaz ez a mosógépre is, meg sok mindenre. A maiak sokkal energiatakarékosabbak, viszont pont ezért sokkal gyengébbek is. Alapvetően az is elmondható, hogy mig 1986-ban 4 hónapig kellett dolgozni azért, hogy a fizetésből ki lehessen fizetni egy Hajdu mosógépet, addig ma egy haviból vigan meg lehet vásárolni. Emiatt sok benne a műanyag, meg a sok kopó, törő alkatrész is.

Sokan ragaszkodnak azokhoz a tárgyakhoz, amit megszoktak, megszerettek. Talán nem véletlenül, hiszen ezekhez nem jutottak hozzá olyan egyszerűen mint ma, hogy vasárnap reggel felkel a család, és kitalálják, hogy vesznek egy másik mikrót (...) ide bármi behelyettesithető). Akkoriban sok esetben megvenni sem volt egyszerű, mi a Hajdut egy listára feliratkozva 2 hónap után kaptuk meg.
Sajnos az is valós dolog, hogy ha elromlik, egyre kevesebbet lehet megjavittatni, mivel a szerelők lassan kikopnak, nem javitanak már, nekem is mondta a szerelőm, hogy dobjam ki, és vegyek egy újat.

Mi a különbség az abszorpciós és a kompresszoros hűtők között?

Kössz a választ előre is.

Szia !

Ne kelljen sokat magyarázni .Így egyszerűen hogy mindenki értse : van olyan központi fűtés ami a meleg és hideg víz fajsúly különbsége  miatt kering a rendszerben (ez a gravitációs fűtés ) , ilyen az abszorpciós hűtő működési elve is ( ). A kompresszoros hűtő  pedig a szivattyús központi fűtésnek felel meg. Itt a keringetés a szivattyú illetve a  kompresszor végzi .De a dolog hűtőknél nem ilyen egyszerű de az elvi lényeg ez .