Úttörő Próba


Forrás: 
Saját
Úttörő Próba

Zseb és váll rangjelzések

Karjelzések
Sípjelek
Tájékozódási jelek

Jelvények zászlók stb
Az Úttörők 12 pontja

Kötélcsomók
Feladatom a közhasznú munkában

mennyi mindent gyûjtöttünk akkoriban, vasat, papírt, rongyot, vadgesztenyét... ez utóbbi mostanában teljesen hihetetlen, ha jól tudom ragasztót csináltak belôle. zsákszámra szedtük, nem volt komoly ára, de gyerekeknek az 1 forint is sokat jelentett pl 2 gombóc fagyit :)

NofreT képe

 

"Akkoriban" még nem az volt a trend, hogy dobd el, és vegyél helyette újat. Mindent hasznosítani kellett, amit lehetett. Ez az alapelv persze ma is érvényes egy józan gazdálkodási egységben. Hogy a vadgesztenyéből ragasztót csináltak-e azt nem tudom, de azt olvastam valahol régebben, hogy gyógyszer-alapanyagot nyernek ki belőle. Lehet hogy ma már szintetikusan állítják elő?

Ha megnézem ezeket az ábrákat, és a pontok lényegi tartalmát, szinte ugyanazt látom, mint a cserkészeknél. De pl a csomók használatát, és más hasznos tudást (karjelzés, nyomkövetés és hasonlók)más szervezetekben, egyletekben is tanították, az alapvető emberi normák betartására buzdító pontokba szedett "parancsolatokról" nem is beszélve.

 

Nofre

leguan képe

A vadgesztenye termésében lévő eszcin csökkenti a vénák falának áteresztő képességét, ezért visszérbetegségeknél, ödémaképződés ellen jó hatású.

Úttörő


Úttörő öv
1980-1989
Úttörő ruha
Találat: 3
Úttörő síp
Találat: 5
Úttörővasút
Találat: 2
Úttörővasút
Találat: 2
Úttörővasút
Találat: 2
Úttörővasút
Találat: 2
Próba