Sztálinváros


Forrás: 
internet
Sztálinváros

Apósom kiskatonaként részt vett at épitkezése. Nagyon sziveseb csinálták, sokkal jobb volt, mint a laktanyában jobbta-balra átozni.Nagyon jó és lelkes volt állitólag a hangulat, de hozzátartozik, hogy elmondása szeinr elég sok volt a kétes elem is, odaözönlöttek az ország minden tájáról, sőt jelentős mennyiségű rosszlány is megtalálható volt az épülő városban. xdj

Most nevetni fogsz xdj, de abszolute nem volt szándékomban neked ellentmondani, az élet hozta igy. A nagypapámnak 1 évre kellett elmennie ide dolgozni. Nem önszántából. Akkoriban nagyon sokaknak kötelező volt. Ő nem volt kétes elem, mindössze az volt a bűne, hogy kulák volt.

Én sem szándékozom ellentmondani, nem a kötelezően odaküldötz emberekre, hanem az önként odament kétes elemekre, pld. a munkások pénzét kártyán elnyerő zsugabubusokra, meg effélékre és rossz lányokra gondoltam. Ezeknek az ott létét apósomon kivúl más forráok is emlitették. A kulák dologról egy mondat: Családom egyik ága kisnemesi család volt, un, hétszilvafás jelző alá estek, de mégis csak nemesi család volt. A háború utáni években egyszerúen elvették a földjüket, nem kérdezték be akarnak-r lépni a TSZ-be, egyszerúen elvették, de őket semmilyen szempontnól a legcsekélyebb mértékben sem bántották. A "kárpótláskor" 5000 !!! Ft jegyet kaptunk. Csak a leutazás az illezékes megyébe 2ooo-be került. A jegy a mai napig meg van, eltettem emlékbe, egy elvett kisbirtokra és egy "kátpótlásra" emlékeztetve..