Siófok Hableány Étterem


Forrás: 
net
Siófok Hableány Étterem

Lebontották, ha jól tudom  lakópark lett a helyén!

Képeslap részlet

Nagyon szomorú, hogy már nincs meg. Ezek a kora hatvanas évekbeli épületek, amik persze Nyugaton is megtalálhatóak voltak, sorra tűnnek el, pedig egy részük mint kor és és épitészeti emlék, szerintem védettséget érdemelt volna. Való igaz, nem a legnemesebb anyagokból készültek, de a mai épitőipar csak azt nem tudja renoválni, amit nem akar. Külön szomorú, hogy pld. a régi idők kastélyai, az elvtársak mindent átpolitizáló szűklátokörűségének, a fenti épületek meg a mai ügyvezetőurak meg effélék féktelen és határtalan profitvágyának lettek áldozatai.

Na ha ez a Hableány amiről írtál, akkor ez a Hableány nem a siófoki motel-étterem volt.
A siófoki motel-étterem pont olyan volt mint a földvári, láttam róla pár éve egy friss fotót egy építészeti blogban. Zárva volt, persze.

De ennek a képen látható kerek épületnek, vagyis ezek szerint, a Hableánynak is állt egy mása legalább, Zamárdiban. Sok képeslapon szerepel.

xdj minden szavával egyetértek. Vannak olyan országok, ahol ezeket műemléknek nyilvánítják. (Nálunk is vannak törekvések, pl. Salgótarján hasonló korú épületei már védettek, de könnyűszerkezetes pavilonok védetté nyilvánításáról még nem tudok.)

ÁDY képe

Ezek szerin sok testvér volt elszórva a Balatonparton több típusterv alapján.

Zamárdi

Hali!
Szerintem ez Zamárdiban van, és a mai Hotel Amigo-t lehet látni a képen!

Nem ez a siófoki a testvére az Zamárdiban van ami még most is áll, non jó kis hely volt aztán legó üzlet lett belőle ami hamar csődbe is ment, aztán pár évre rá lebontották egy darabig üres volt a telek, de mostmár mediterrán házak álnak a helyén:(

http://siofok.egykor.hu <<< itt is vann róla két kép

Az Erkel Ferenc utca, a Tünde utca és a Tátika utca által körülvett területen állt. Én már nem étteremként, hanem LEGO-kiállításként ismertem meg.

Bizony ott volt. Én dolgoztam is egy pár szezonban ott. Remek kis hely volt.

Így igaz,sokat ettünk ott. És a melette lévő palacsintás is szenzácíós volt.

Sajnos nagyon megváltozott a környék, és a hangulata is.

Anno szép erdei fenyők vették körül az éttermet, a környék tele volt jegenyefákkal. A levegőt "harapni" lehetett. Az étterem Tátika utcai oldalán hangulatos borozó-rész került kialakításra a '70-es évek végén.

A másik oldalon, az étterem mögött volt a palacsintás (korábban fodrászüzlet), mellete egy kis közért, amellett pedig zöldséges.

A Hableányban élő zene is volt. Sokat ücsörögtünk kint és bent esténként.

Ma négy mediterrán típusú ház éktelenkedik a Hableány helyén.A kis üzletek lebontva, a szép vörös kövezet elhordva. Az Erkel Ferenc utcában már szinte csak nagy új házak vannak. A jegenyesor (és a jó levegő) a hangulatos építményekkel-eltűnt. A mostani sablonos hivalkodó - és a Balatonhoz fikarcnyit sem illő- építészeti stílus a maga hatalmas építményeivel valószínűleg épp olyan "ciki" lesz majd kb. 40 év múlva, mint a szocreál kockaházai manapság. De ez nem vígasz arra, hogy az a nyugodt "nyaralóhely-fíling" megszűnt.

Siófok


Siófok
Találat: 2
Siófok Étterem
Találat: 3
Siófok Fő utca
Akkor és Most
Siófok Hotelek
Találat: 2
Siófok kikötő
Akkor és Most
Siófok Motel
Találat: 2
Siófok Mozi
1970-1979
Siófok öböl
Akkor és Most
Siófok Posta
1970-1979
Siófok Üzletház
Akkor és Most
Siófok Városháza
Akkor és Most
Siófok Víztorony
Akkor és Most
Hableány