Zenit fényképezőgép ES


Forrás: 
Saját :-)
Zenit fényképezőgép ES

Magasságos Egek! Ezt nevezik fotópuskának?
Ilyen csak a profiknak volt. Ilyen közelről most
látom életemben először.

Édesapám vette valahol gyerekkoromban. Rengeteg igen jó képet gyártottam vele. A mai napig használatban van. :)

A Zenit ESZ (de ES jelzéssel is említik) típusú fényképezőgép alapobjektívje az 58 mm fókuszú Helios volt, tartozékai a 300 mm fókuszú Tair teleobjektív, válltámasz, 5 színszűrő, napellenző és hordtáska.
Minden Ofotért boltban kapható volt: 1971-ben 5380 Ft áron, OTP hitellevélre is.

(Forrás: OFOTÉRT árjegyzék)

bfonok

Köszönöm az információkat!
1971-ben 5830 Ft.Hogy őszinte legyek, én többre saccoltam.
Még igy is, hogy k.b. több mint hat havi átlagkereset.
Volt, és van is olyan fényképezőgép ami egy autó ára.

A '70-es években tudomásom szerint a legszuperebb fényképezőgép a svéd Hasselblad volt. Az tény, hogy az amerikai holdutazók ilyennel fényképeztek, de nyilván csak a filmeket hozták vissza. Mondogattuk is viccesen, hogy Hasselbladért nem kell fizetni, csak elmenni érte a Holdra, úgy, mint tégláért a kínai nagy falhoz...
Ami viszont még meglepőbb számomra: egy barátom sok éve Svédországban él, és még nem hallott a Hasselblad fényképezőgépről... Pedig gondolom most is gyártják (?)

bfonok

Jelenleg is a legjobb fényképezőgép. Hihetetlen, miket tud.
A youtube-on is van róla elég sok.

nekem FS-12 gépem volt.Az már modernebb alapgéppel volt.

Ez nagyon durva, ma egy nullát lehet az ára mögé rakni, ha a hathavi árra gondolunk. Ez a szett amúgy eladó? Vagy csak kuriózumként van fent? Ha eladnád, mennyiért adnád??

Csak kuriózumként tettem fel. Nem eladó.

 

 

 

Kedves Saphir!

 

Boldog tulajdonosa vagyok egy ilyen fotopuskának, a padláson találtam, teljesen gyári állapotban van, annyi problémám van hogy a dobozában lévő Zenit fényképezőgép nem a puskához való tipus volt. Nemtudom mi lett a másikkal. Olyan kérdésem van hogy ehhez a fotópuskához Melyik tipusú Zenit kell?

 

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel: Gyifko

Talán nem baj, hogy én válaszolok, mert a kép feltevője lehet, hogy soká jár erre.

Az 1970-es években, a szocialista kereskedelempolitikának megfelelően nem változtak naponta a típusok. A Zenit E fénymérős gép kapható volt alapobjektívvel, és a képen látható teleobjektívvel és válltámasszal. Ezen kívül volt a B tipus, ami teljesen azonos volt az E-vel, csak nem volt beépített fénymérője.

 

Tehát a kérdésre a válasz: a fotopuska gépváza Zenit E, de jó hozzá a Zenit B típus is. Hogy a későbbiek miért nem kapcsolhatók hozzá, azt a konstruktőr tudná megmondani?

 

bfonok

Üdv!

A TTL típusnak ugyanolyan állványrögzítése van, mint az E-nek.

Próba cseresznye

Csodálatos egy szép géped van.  Gratulálok, és egyben irigykedek is. Nekem is van egy kisebb fajta gyűjteményem, raktam fel egy pár darabot belőle. Létezik olyan katalógus, hogy miket érhetnek az ilye antik gépek?

Sajnos meg kell cáfolnom hogy a Zenit-E tipus jó lenne a fotópuskához,illetve rászerelhető, de a puska elsütőszerkezete nemjó, Én olyan gépet keresek hozzá amelynél a gép alján van az a rész ami csatlakozik a puska elsütőszerkezetéhez( a puska ravaszánál, vagyis annak a végén a ravasz meghuzásakor egy kis pöcök nyomodik felfele) nah ilyen gépet keresek amelynél ez a kis pöcök a gépet is müködésbe hozza

 

Tisztelettel: Gyifko

Nem vitatom a megállapítást, mert ilyen fotopuskát csak az Ofotért kirakatában láttam anno. Elnézést a téves információért, de akkor az árjegyzék csapott be. Viszont, amint fentebb régen írtam, a fotopuska Zenit ESz (vagy ES) néven futott - talán ez a megoldás?

 

bfonok

veroka képe

Nekem is van egy ilyen készletem, egy Zenit 12XP-vel használtam. Ugyan nem lehet exponálni a pisztolymarkolattal, de a Jupiter 300-as objektívvel tökéletesen működik, és szép képeket csinál. Sajnos az objektív rettenetesen nehéz ellenben rossz a fényereje, ezért mindenképpen le kell támasztani.

HA ZENIT PHOTOSNIPERT ÍRTOK A KERESŐBE, ELÉG SOK ANYAGOT LELNI RÓLA.  PÉLDÁUL MEG VAN A KOMPLETT HASZNÁLATI UTASÍTÁSA IS.  ÉN IS KÉNYTELEN VOLTAM 10.000-ÉRT VENNI EGY KÉSZLETET, MERT BELEZÚGTAM.

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Ha valakit érdekel, van tizenhét db álló analóg fényképezőgépeim : Vegyes, de mind üzemképes.

Pl: Zenit ET - Zenit12Xp- Exa 1c--Kiev – Pentina -Csajka –Brovnie Junior 620-Beirette több változatban. Én már nem gyűjtögetem őket. Elcserélném hordozható kis szines TV-re,vagy eladnám. Érd: 360-11-33