Lego kórház


Forrás: 
Saját
Lego kórház

Jó kis készlet, de nem '90-'99, ez 1987-es.

Mint 1x már említettem, a Legoland csúcspontjának 1985-öt tartom, de nem egyből utána kezdett el hanyatlani, hanem kb. 1990-ig állandósult a színvonal, ez pont ebbe a magas színvonalú, de stagnáló érába tartozik.

 

Ekkor már 13 évesként meglehetősen passzív legózónak számítottam, tesóm meg unokatesóm vitte tovább a vonalat, én csak nyomon követtem  a történéseket. Ez úgy történt, hogy év közben szinte semmi, aztán ők kaptak valami új készletet (mint pl. 1987 Karácsonyán egy várat), én a mellékelt katalógust jól kölcsönkértem, átnéztem, bezsongtam és az akkorra már jelentős felhalmozott elemkészletből megépítettem azt-azt. Persze erre az időszakra már hatványozottan jellemző volt az új, mással nem pótolható elemek gyorsuló ütemű megjelenése, így néhol azért "sokszöggel közelítettem az ívet" :-)

 

Ennek a kórháznak azért örültem nagyon (a megjelenésének), mert utoljára még 1978 előtt, a nem mozgatható kezű-lábú, arc nélküli "elő-emberek" idején volt LL-kórház (363), ami ugye az arra az időszakra jellemző makett volt (nincs berendezés, osztófödém, körben zárt és keskeny az egész épület), "új típusú" klasszikus minifigurás, játszható autós, hátul nyitott és berendezet kórházból ez az első és a klasszikus

Legoland történetében az utolsó (pár éve a City-hez adtak ki egy szegről-végről ennek az utódjának tekinthető kórházépületet)

Illetve....

 

Ha van még hozzám hasonló hobby-Legotörténész, esetleg segíthetne:

Itt

látható egy 1979-es, USA-specifikus Legoland, az előző oldalon vannak a készletek külön bemutatva, de a képen látható kórház nem szerepel, pedig gyári készletnek tűnik.

 

Valaki ismeri esetleg???


Az előtte haladó kocsi - mivel az máshol szintén nem látható, ide tartozónak gondolom - "78-as mintájú", a 640-es utánfutós tűzoltó-kabrióra és a 621-es rendőr párjára hasonlít, de legjobban a 623-asra, mert az ugyanígy "eü", csak 1 személyes. Maga az épület legalább '78-as az alaplap és az ajtók-ablakok, meg a figurák miatt, de nem látok semmi olyat rajta, ami csak 1979-ben jelent meg, igaz nem is sok ilyen elem volt!

 

Végigpróbáltam az időszakra jellemző amerikai számozást is +/- 20 értékkel, de semmi :-(

 

(Hébe-korba előfordult, hogy a LL-városfotókon itt-ott feltűntek "non-Legoland" épületek, pl. az 1978-as kisebb járműkészletek leporelló-építőfüzetének a hátoldala egy nagy, hosszúkás város és az azon található piros emeletes házról nemrég derítettem ki, hogy valószínűleg a 911-es alapkészletből épült:-)

 

Érdekes, hogy az USA-ban mennyire mások voltak készletek! A számozás egy dolog, de pl. a holland Shell-t Rockefeller-ék látni sem akarták odaát, nem is jelent meg az itteni 1978-as 377-es kút, csak a tartálykamion, Exxon-színekben, ami szerintem - stílszerűen - mérföldekkel vérszegényebb színösszeállítású a Shell-esnél. Benzinkút ott csak 1980-ban volt, Exxon természetesen és pont félúton volt elemfejlesztésileg a következő európai S.-kút, az 1983-as és az előző között.

Másik dolog az itteni 374-es tűzoltóság: közismert az átlag amerikai szűklátókörűsége, valószínűleg nem akartak életre szóló traumát okozni a fejlődésben lévő jenki gyerekeknek azzal a ténnyel, hogy a világon nem mindenütt piros a tűzoltóság és nem mindenhol sávos-csillagos lobogó van rajta, pláne nem egy fantázia-országban :-p

Hozzám hasonló elborultak megfigyelhetik, hogy valamiért még a figyelőtorony ablaka is beüvegeződött a 374-hez képest, biztos ez meg

amerikai biztonsági előírás volt! :)

 

na jó művelődést!

Ádidi