Ajánló

LEGO katalógus


LEGO katalógus

Nekem ez megvan, szeretem gyűjteni a LEGO-katalógusokat, ezért félévente tértem be a játékboltba ilyeneket szerezni... sajnos ma már nem találok ilyeneket... :S

Radios20 képe

Üdv!

Csak Lego katalógusaid vannak, vagy "összeszerelési füzetek" is?(bocs, jobb nevet nem tudtam kitalálni)  Volt a nagy kalózhajó, és volt kis, egy árbócos kalózhajó, a kicsinek nincs meg véletlenül az összeszerelési füzete? Van olyan kis kalózhajóm, de csak a katalóguskép alapján nem tudom teljesen pontosan összerakni. :-)

Ha van ilyened, megtennéd, hogy átküldöd beszkennelve?

Válaszodat előre is köszönöm!

Köszönettel; Radios20

Szia!

 

Ha 3 évnél régebbit keresel, nagy valószínűséggel megvan a

www.peeron.com címen

 

ha tudod a számát, direktbe is keresheted

ha kb. megvan a kiadás ideje, akkor a "Catalog scans" -nél pár év katalógusait átfutva megtalálod a számát.

de lehet építőfüzetet (eredetileg Instruction, on-line formájában Instruction Scan) is év alapján keresni

legtöbbször viszont névre is megtalálja, pl. Pirate Ship vagy ilyesmi...

 

sok sikert hozzá!

 

 

A Peeron azért jó mert számtalan keresési lehetőséget kínál, és nem csak az Európban megjelent készleteket tartalmazza, hanem olyan amerikaiakét -illetőleg un. promo készleteket- is, amelynek annó mi hírét sem hallottuk.

 

Érdemes szétnézni még a MALUG (Magyar Lego Users Group) weboldalon is, bár sajnos most csak a fórumuk működik.

 

 

Radios20 képe

Üdv!

Kössz, hogy írtál!

 

Én 89-től gyűjtöttem legó katalógusokat a 2000-es évek elejéig. Jelenleg 1970-től től 2003ig az összes éves katalógus megvan 3év kivételével.

Mivel imádtam a legót, gyerekkoromban iskola után minden pénteken felkerestem két három játékboltot új legók "felfedezése" céljából.

Csak megjegyzem, hogy az éves katalógus csak egyszer jelent meg egy évben.

Hogy a legó, milyen hihetetlenül népszerű és elképesztően kurrens árucikk volt a 80-as években, azt jól jellemzi, hogy nemrég a Filmmúzeumon egy műsorban láttam, hogy a legó 1981-ben -Magyarországon- kiviteli tilalmi listán szerepelt (!!)  egyetlen játékként, az alpvető közszükségleti illetőleg hiánycikkek mellett.

Tegnap hasonló kisgyermekes apukákkal lezajlott "szeszesitalfogyasztás" közben többször előjött a játék-téma, egyikük megjegyezte, hogy manapság már semmi varázsa a Karácsonynak a gyerekek számára - és erről beugrott az összefüggés...

 

A mi gyermekkorunkban az igazán vágyott és kurrens cikkeket (mint pl. a LEGO) nem lehetett megbámulgatni a kirakatban egész évben, mint ahogy most teszik fiaink-lányaink.

Pont az volt benne a szinte hátborzongatóan misztikus, hogy

 

-egész évben katalógusokból vágyakoztunk

-a játékboltokban még Karácsony előtt sem utalt semmi arra, hogy innen Lego-t lehet valaha is beszerezni, ugyanazokkal a kommersz szoci játékokkal volt tele, mint egész évben.

-és Szenteste a Fa alatt valahogy mégis ott volt a doboz számunkra kisebbfajta csodaként, mintha csakugyan a Jézuska keze lenne  a dologban :-)

 

Mivel nálam a LEGO volt anno az atyaúristen, arról írtam, de lehet hogy másoknak más nyugati játékkal volt hasonló élménye. Saját esetemben még a Matchbox jön ide, illetve határhoz viszonylag közeli helyen lakunk és a Mo-on egyáltalán nem kapható csehszlovák játékokkal is teljesen ugyanez volt a helyzet.

Nálam is a lego volt a minden.

4 éves koromtól 14-éves koromig, minden ünnepre legót kaptam. Előfordult, hogy édesapám 3 órán keresztül állt sorba a hideg télben a Lennin kőruti TRIÁL előtt, hogy legót vehessen. De ezt a mai fiatalok már elképzelni sem tudják.

Érdemes megnézni ezt a 1983 december 18-i képújságot.

http://www.youtube.com/watch?v=M4EQzIEE6p0

 

Vezető hírként azt, hozza, hogy a budapesti játékboltokban mindenütt lehetet kapni legót.

NGA képe

Én 1977-ben kaptam meg az első legómat, a 40-es számú szettet:

 

Ez akkor 1700 Ft volt, ami édesanyámnak a havi fizetésével volt egyenlő. Ezért éjjel sorba álltak pécsett.

Most ez kb 100.000 Ft-nak felelne meg! Máig sem értem, hogy tudták összegyűjteni rá a pénzt.

Nem véletlenül volt rajta azon a listán.

Jóval olcsóbb volt nálunk, mint a környező országokban.

Az a sokat szidott állam néha tett jót is velünk.

Meg leginkább azért volt rajta, mive igen ritka és kurrens árucikknek számított, mint például némely energiahordozó.

Szia Kroll!

 

"Jóval olcsóbb volt nálunk, mint a környező országokban"

 

Ezt a témát körbejárhatnánk kicsit! Mielőtt valaki félreértené: nem vitatkozni akarok, éppen hogy érdekelne a dolog csak nem tudhatok mindent.

(Mindenki másképp éli újra a gyerekkori dolgokat, én pl. szeretném megérteni az akkor gyerekfejjel nem felfogható összefüggéseket...)

 

Szóval: szomszédos országok

 

Ukrajna, Románia - javíts ki, de szerintem nem ezekre gondoltál! :-)

 

Csehszlovákia - én miskolci vagyok, sokat jártunk át anno és a Lego-tól bonyolultabb dolgokat is áthoztak szüleim/nagyszüleim, ha ott Lego lett volna, én tudtam volna róla! :-)

 

Jugoszlávia - ami ugye félkapitalista ország volt, látok esélyt Lego-árulásra, ellenben konkrétan nem tudok róla semmit...

 

Ausztria - mert hogy az is környező ország...

Na, erről konkrét adataim vannak: 1985-ben egy osztálytársnőm apukája hozott egy azévi nagyalakú, minden témát tartalmazó katalógust. Hasonlót csomagoltak a nagyobb készletekbe, de nekem egyrészt 83-után nem nagyon vettek már Lego-t, másrészt akkoriban már a vasutat különválasztották és a többi készlet katalógusaiban nem szerepelt.

A másik, akkor számomra felfoghatatlan jellegzetessége volt ennek a katalógusnak, hogy ún "áruházi" változat volt, azaz egyrészt mindenről szólt, másrészt árak is voltak benne.

(Matchbox-katalógust konkrétan vettem '81 körül trafikban 100 Ft-ért, az akkor 2 kisautó vagy egy legkisebb Lego ára volt, ezért nem bírtam elképzelni, hogy Bécsben valakinek üzlet ilyen prospektust INGYEN osztogatni!!!:)

 

Éppen abban az évben voltunk Ausztriában egy hetes autós utazáson. Ez még azelőtt volt, hogy a "360 km-es, Gorenje-s Trabant-összeszakítás" nemzeti sport lett volna, de természetesen minket sem hagytak hidegen

a vásárlási lehetőségek, így pontosan emlékszem arra, hogy akkor 1 osztrák schilling 2 forint 50 fillért ért.

 

Az év Karácsonyára nagyon felfutott a választék nálunk is, így miután szinte minden rokonom/osztálytársam az aktuális Legoland nagy dobását, a 6392-es Repülőteret kapta ajándékba, anyámék megenyhültek és öcsémmel együtt mi is kaptunk egyet!

 

Az említett osztálytárs-csajtól (ő stílusos ajándékként már novemberben nem csak tudta, de ténylegesen meg is kapta a Lego-t) azt is megtudtam, hogy 1800 Ft volt az ára 1985 végén.

 

A képen látható 795 ATS nem egészen 2000 Ft volt akkor, tehát egy helyet valóban találtunk, ahol drágább volt a Lego, bár valamiért nehezen tudom elképzelni még a "rohadtmocskos imp'r'listákról (Hofi:-)" hogy idejöttek volna sorban állni Lego-ért mondjuk a Hobby-boltba 10% kedvezmény miatt :-)

 

Lego85_p22.jpg

 

teslaeltos képe

Én 1982 karácsonyán kaptam egy nagy doboz 744 sorozatszámú LEGO-t ami csehszlovákiában  (Nagykürtös) lett véve potom 590.-Kčs volt az ára!

Akkor 1 korona- 1.70.- Forint volt

Szia!

 

744 az ha jól emlékszem, a '80-'82 között  bevezetett 3 alapkészlet-sorozat közül a 3xx - kezdő és az 5xx középhaladó mellett - a legnagyobb, haladó besorolású al-szériának is a csúcskészlete (a 722 és a 733 után) volt, igaz?

Leginkább sárga elemekből állt úgy rémlik, kicsit technik-es beütése is volt (lyukas gerendák meg fogaskerekek és tengelyek) de a csúcs attrakciónak a 4,5 V-os elemes motor számított...

 

Innentől az érdekes, hogy mivel mint látható, gyakorlatilag semmire nem emlékszem a készletből , így azt sem tudom felidézni, hogy 1800 Ft-ba került! :-)

 

Márpedig akkor a 600 Korún tényleg jó ár volt és akkor pont hogy olyan országra akadtunk, ahol lényegesen olcsóbb volt a LEGO.

 

Én miskolci vagyok, Tornaalja-Rozsnyó-Kassa körben jártuk rendszeresen bevásárlási célzattal Csehszolvákiát, de arrafelé nem volt LEGO.

 

teslaeltos képe

ÁdidiGaga:

 

Hali!

 

Ha érdekel megszereztem pdf-ben az összeszerelő utasítást ez az évek alatt sajnos elkallódott mikor megtaláltam a neten majd kiugrottam a bőrömből.

Természetesen letöltöttem.

Nem csodálkozom hogy nem volt, a pórnép ha ilyet akart annak le kellett az üzlet előtt táboroznia..... főleg karácsony előtt!

Ez a jelenség itthon is előfordult!!!!

De voltak olyan üzletek ahol minden további nélkül lehetett kapni ez volt a TUZEX.

A lengyeleknél a PEWEX.

Itt egy a kajajegyhez hasonló csekkel lehetett vásárolni vagy "keményvalutával"

Álltalában a nagyobb városokban voltak ilyen üzletek.

Pozsonyban volt egy élelmiszer üzlet is, ott vettünk Milka csokit meg más egyebet.

Anyámék Malibu kókuszlikőrt......

Mi meg dugattyú-sípos nyalókát kaptunk........

Itt egy kép a készletről a gyüjteményemből :)

 

Istenkééém! Az én koromban olyan népszerű volt a Lego, hogy tényleg majdnem minden gyerek kapott karácsonyra ilyet. A Lego-katalógusok is megvannak valahol, minden évben egyszer-kétszer bementem a játékboltokba ilyeneket szerezni :D

Sajnos, 2008 közepe óta nem tudom már ezeket gyűjteni, mert már egyik játéküzletben se látok egyet!

Nem tudjátok véletlenül, hogy lehet-e még ilyen katalógusokat beszerezni? Örülnék, ha megkapnám erre a választ. Előre is köszönöm!

 

Azt hozzáteszem, hogy a mai Legókban azt sajnálom, hogy a legfelkapottakból is gyártanak, mint a Star Wars, a Harry Potter meg ilyenek. Ráadásul egyes figuráknak grimaszos pofájuk van. A régi figurák olyan mosolyt csaltak a gyerekek arcába játék közben.

Ezek meg RRRRRR!

"minden évben egyszer-kétszer bementem a játékboltokba".

 

Én dettó így tettem. Többnyire a pénztári pult mellet sorakoztak a legó katalógusok, további beszerzési forrás volt az őszi BNV. És minden ellenkező híreszteléssel szemben teljesen ingyen voltak.

 

1989 óta újra gyűjtök legó katalógusokat, 1970-től (!!) kezdve a 2005-ig az összes megvan 1 év kivételével.

Dr Dee képe

Nekem ez a Lego(744-es)  meg volt kisrác koromban!!

LEGO


katalógus


JVC katalógus
Találat: 3