Rakéta porszivó


Forrás: 
Saját tulajdon
Rakéta porszivó

Müködőképes

Nekem is működik még,de ennél újabb típusom van.
Az is klasszikus:) A véglezárói műanyagok.
Szerintem ez a gép nem tartozik a "régi jó"dolgok közé.
Sokat kibírt,az igaz,de iszonyú zajos volt,és szinte semmit sem szívott...

ruzslac.63 képe

ruzslaci63 Azt hiszem az összes ötven éves gép pl autó is zajos volt és kis teljesítményü de azért még lehet jó.

Szerintem ne bántsuk! Igaz nem túl erősen szív, de egy csapágy csere után újra csendes lenne, és újabb tíz évig dolgozna. A mostani 6-8 ezer forintos kínai porszívók két évet sem bírnak ki, élből hangosak, a gégecsövük elszakad, a porszívófej eltörik, a port a szűrő mellé szívják, és már dobható is ki!

Puskás István képe

Nekem van egy ilyen porszívóm, vagyis majdnem ilyen, csak Csajka típusú. A kaszni egy az egyben ilyen, csak bordó, és nem kerekei vannak, hanem krómozott "szánkós" talpa, mint a helikoptereknek. A csöve már sajnos hiányzik:( Az igaz, hogy tompán szív, és kicsi a porzsák, de nagyságrendekkel(!!!) halkabban működik, mint a mostani Siemens porszívónk:)

Nekem ennek az elődje van. A porzsáknál a végelzáró vaslemezből, a motornál pedig öntött alumíniumból van. A gégecső bajonettzáras módon csatlakozik a géphez, ellentétben a fotón látható példánnyal (és a mi családunk már sajnos selejtezett példányával). Kíváncsi volnék, hogy itt hogyan csatlakozott a gégecső a porszívóhoz? Tudna esetleg valaki mutatni erről fotográfiát? (esetleg az e-mail-emre: szebimarci@gmail.com) Megköszönném!

Szerintem sem kell bántani. Nekem jelen pillanatban is dolgozik egy 1958-as, az itt láthatónál egy-két évvel régebbi gyártmány. Sajnos a motorját már egyszer újra kellett tekercselnem. A szénkeféket kicseréltem kopásállóbb példányokra, és beállítottam őket megfelelő szögbe, illetve az eredeti csapágyaitól is megszabadítottam, mindkét oldalt zárt csapágyakat raktam be helyettük, azóta nagyon csendesen zümmög.
Áttekercselés óta a gép teljesítménye egy kicsit megnőtt, az eredeti 360W helyett most kb 450W-os. Ha esetleg bárkinek is eszébe jutna újratekerni a saját Pakemáját valamilyen oknál fogva, akkor 520W-nál nagyobb villamos teljesítményt ne próbáljon rajta áttolni! A motor gyér hűtése nem teszi lehetővé, hogy a tekercsek ennél nagyobb teljesítményt elviseljenek!

Nekem is volt egy  és nagyon meg voltam vele elégedve. Igaz a szomszédok átzörögtek a hangja végett. Ereje volt tisztességesen a szőnyegpadlót majdnem feltépte. Tartozéka volt egy befötes üvegszerű és ahhoz egy bakelit tető, amihez a gégecsövet lehetet csatlakoztani és mint festékszóró, vagy bármlyen folyadékot lehetet vele permetezni. Igaz nyomta a folyadékot össze vissza csak oda nem ahová kellett. 

THL képe

Üdv!

 

Érdekesek ezek a berendezések. Egyik nagyszüleimnek Rakéta típusú porszívója volt, másikaknak Csajka. Én nem nagyon tudom, mi a kettő között a különbség. Ezt tudná valaki?

 

Mindenesetre szerintem eléggé gyenguci volt. Mindkettő. A Csajkát egyszer újracsapágyaztuk, 7-8 éves kisgyerekként hatalmas élmény volt a motort buherálni, mondanom se kell:) Ereje viszont azóta se lett több...

 

Nem valami tuningolt verziók voltak ezek a hangosak, akár új motorral?

Én 360 és 400 wattos darabokról tudok,de azt nem hogy melyiket mikor készítették.A miénk (Rakéta 7) nem volt túl hangos,elég jól szívott,csak hosszabb üzem után büdös volt ,zárlatos lett a forgórész.(vagy lehet hogy csak a rakéta utánégetője hibásodott meg)A csapágyboltban még 2 éve minta alapján adtak csapágyat a motorjához.

csepregi attila képe

Van 600wattos is eredetileg de azt csak a 77,9 és 12-es szériában alkalmazták elvétve.

Rakéta


porszivó