Rakéta porszívó doboz (szovjet)


Forrás: 
Saját
Rakéta porszívó doboz (szovjet)
Vid képe

Ilyenünk volt sokáig. :) 1982-ben vettük a ma már nem létező Divat Csarnokban (Andrássy út). Az alapszíne sárga volt, a műanyag részek fehérek. Elsőként a gégecsöve ment tönkre, a motorja viszont mindent kibírt - a szénkefe alig kopott, volt hogy muter vizes helyen is használta, szóval a motor tiszta rozsda volt, de MENT! Imádtam a porzsákot pucolni...
Hozzáteszem, e típus előtt is Rakéta porszívónk volt, annak olyan kerekei voltak mint egy repülőgépnek (de komolyan: elöl kicsi gumis ikerkerekek, hátul meg mint egy sportrepülőnek: oldalra 45 fokban kiálló) :) 20 évig bírta a motorja gond nélkül. A korábbi típusról egy kép: http://polopokol.hu/kepek/244.jpg (Egyébként a legutóbbi LG porszívóm csak 14 hónapig bírta a strapát. Pont amíg tartott a jótállás...) :(

Csuby képe

Sajnos nekem már csak a doboz van meg.Nagyon erős kartonból készült.Hevederes a zárása, és egyben a hordozó füle. Jó erős szovjet termék. Sok költözködést kibírhatott.

kiki73 képe

Hali!

A vásárlástól számítva 12 hónapig teljeskörű jótállást vállal a gépekre az LG, azon túlmenően pedig 12 hónap szavatossági garanciát. Ez abban merül ki, hogy a főbb alkatrészeket (motor, kombinált padló szívófej, gégecső) még ingyen biztosítják, csak a javítás munkadíját kell kifizetned. Ami nem lehet több 4000,- Ft-nál, ugyanis ez a megszabott felső határ.

Pityu

Vid képe

Hali!

Az oké, hogy jótállás + szavatosság, meg max 4000 Ft, viszont az a típus ami nekem volt, iszonyat gyenge volt a szívóereje egy rövidke használat után. Ugyanis a papírporzsák hiába volt "öblösen" széles, a gégecső beömlő nyílása és a szívónyílás annyira közel volt egymáshoz, hogy gyakorlatilag két nagyszőnyeg porszívózása után már cserélni kellett a zacsit. Próbáltam néha a begyűjtött koszt manuálisan "terelgetni", de nem sok értelme volt. Használhatatlan volt. Az LG után vettem ezt a noname (márkanélküli) narancssárga színű 1400 W-os gépet, ennek meg egy az egyben letört a gégecsöve. Bezzeg a csapágyas Rakétának semmi baja nem volt 22 évig........

kiki73 képe

Na igen. Sajnos, a mai porszívók nem igazán jók sőt, továbbmegyek: mindenre jók, csak használatra nem. :-) Az LG-k, Samsung-ok meg egyenesen gyári hibásak. Sorozatos tervezési-minőségi elégtelenségeik még javarészt a garancia idején belül jelentkeznek. Ha meg nem, akkor rövid idővel a jótállás lejárta után ismét porszívót vehet a kedves tulajdonos... Lehet bennük gyönyörködni, hogy színesek, csillognak, és egyebek... de tartalom nincs mögöttük, nem érik meg a rájuk fordított vételár negyedét sem.

Éppen ezért használunk még mi is régi porszívót - igaz, nem Rakétát hanem - ETA 2.400-at. 1990-ben vettük, akkor még minőségi termék volt az is. Ma már abban is kételkedem, ugyanis sajnos kínai származású motorokat építenek beléjük is. Nem is csoda, hogy azóta duplájára nőtt az ETA gépek javítási aránya is...

NGA képe

Nekünk egy LG porszívónk van, és hihetetlen módon meg vagyunk vele elégedve. Semmi baja nincs, erősen szív, halk, és jól működik. Az ETA porszívót most dobtuk ki, mert borzalmasan hangos volt, és egy vacak ehhez képest.

Vid képe

Meglepő... :) Nekem a "csoda LG"-m - túl azon hogy idő előtt tönkrement -, iszonyat zajos volt. Hangosabban ment, mint a takarítógép.

Tényleg erős gépek, én gyűjtöm a rakéta porszívókat eddig 11 működő és kb. 20 alkatrésznek valóm van.(Nagy része a MÉH-telepről de akadtak a telepen elég ,,jók" is, melyek kifogástalanul működnek:))

De kár, hogy most futottunk össze!
Tavaly kellett kidobnom a Rakéta porszivót.Csapágyas lett.

Azt használtad takarításra? Ezek már olyan értékek hogy inkább csak dísznek kéne használni nehogy tönkremenjenek:)Miért nem vitted szervizbe?
Amúgy ezeknek a legfőbb hibája (tapasztalataim szerint),hogy csapágyasok lesznek.Nekem legalább 3 csapágyas de ha kell valami alkatrész akkor szólj lehet hogy tudok segíteni,szerintem motorikusan egy kicsit jobban van kialakítva a Csajka porszívó és a Hajdu is jobb ilyen szempontból, de akkor is a Rakéta a legszebb:))

Hát bizony takaritottam vele. Meg voltam róla győződve, hogy
nemhogy engem, de az egész társasházat túléli. Ahogy mondtuk
annak idején; " vot material".Elvittem szervizbe, ott mondták, hogy csapágyas, és nem lehet vele mit kezdeni. Sajnáltam kidobni,
nem tagadom. Vettem egy használt ETA-t helyette.Csináltam hozzá
egy szövet porzsákot.
Nagyon köszönöm a felajánlott segitséget! Igy már én is bánom,
hogy most találkoztunk.
Üdvözlettel

Profugus

kiki73 képe

:-)

627-es és a 16100-as csapágyaktól olyan hangja lesz, mint még gyárilag sem volt. :-DDD

Én nem is tudtam milyen csapágy való bele ezért raktam be őket az alkatrének valók közé.Megnézem menthetőek -e még vagy már túl sok alkatrész felhasználtam a többihez. Te is gyűjtő vagy?

kiki73 képe

Úgy is mondhatjuk... ha a háztartásigép szerelő ebbe a kategóriába tartozik. Valamilyen szinten szerintem minden szerelő fertőződik egy kicsit... :-))) Tény, hogy van belőle pár darab. A CSAJKA-nál leírtam, hogy kb. mennyi van.

Pityu

Sziasztok! Itt egy oldal külön ezeknek a porszívóknak, még nincs befejezve és nem is a legjobb de azért van:)))

www.raketaporszivo.gportal.hu

Régen volt ilyen porszívó itthon a doboza talán még meg is van a padláson. Nem volt nagy becsülete mert anyám szerint nem szivott elég erősen. Azóta már megfordult pár porszívó a családban de a mostani kiválasztásánál én is ott voltam. Gondoltam majd veszünk valami komolyabb porszívót pl siemenset. Lejjebb kellett adni a mércét mert a komolyabbakhoz egyszerűen nem jár szövet porzsák. Adnak hozzá néhány papirporzsákot és kész, mondván hogy az jobb mert nem kell vele koszolni. Aztán pár év után ha megint elfogy a porzsák (és tegyük fel hogy még a gép is müködik), akkor elcsattogunk oda ahol vettük (ha létezik még a bolt egyáltalán), akkor még mindig koppanhatunk azzal hogy hogy már nem lehet kapni hozzá mert nincs alkatrészellátás, és akkor megint érik egy új vétele, annak ellénére hogy gyakorlatilag rendben van a gép. Nagy nehezen sikerült találni egy samsungot aminek még szövetporzsákja volt ugyhogy azt vettük meg. Akárhogy is nézem egyre nagyobb becsülete lesz a régi gépeknek.

Qualiton87 képe

Nekünk is van ilyen porszívó.Anyukámék 1977-ben vásárolták.Mai napig is megvan kiválló állapotban,a dobozával együtt,de már nem ezzel porszívózunk mert szívása már alig van.Ma már csak autóporszívózásra használjuk.

Rakéta


porszívó