Szombathelyi villamos


Forrás: 
Saját fotó.
Szombathelyi villamos

A kép 2007-ben készült az utolsó köztéren lévő villamoskocsi szégyenteljes eltávolításáról.

Radios20 képe

Szép kis villamos. Munkából hazajövet, gyakran elsétáltam megnézni :-)

Egyáltalán mikor és miért szüntették meg? Gondolom gazdaságossági okokból...A villamos viszont jót tesz annak a helynek, ahol jár. Pesten azokon a helyeken ahol megszüntették a villamost, visszaesett a kereskedelem, a boltok  lekonyultak, afféle gyorsforgalmi ut lett az egykori  népszerű üzletekkel teli utcákból. Példa: Üllői út, Thököly út, külső Rákócszi út, ami Pest egyik legfontosabb  kereskedelmi utcája volt, mára a bezárt üzletek utcája lett.

1974 augusztus 20-án közlekedett utoljára. Felváltotta az autóbusz, ami átment Szombathely Fő terén, aztán a tér sétatér lett, azóta a biciklisek rodeópályája. A szhelyi villamos egy színfolt volt és állítom az lenne most is. Nem volt gyors, de a fő helyeket összekötötte és nem szennyezte a levegőt. Ez is az egyik elhibázott húzása volt az akkori városvezetésnek, mint még annyi többi, ami követte. Azért tart ott a "nyugat királynője" ahol most. Sehol... Feribá

Én is azt mondom, egy villamos az egy szinfolt és egy rang is egy városnak. Igy már csak 4 város maradt villamossal kis hazánkban. Itt szeretnék megemlékezni a szintén megszüntetett, egykor csodálatosan festői útvonalon közlekedő dubrovniki villamosról is.

Remélhetőleg gyermekkorom és ifjúságom emlékei visszatérnek ha visszajőn a szombathelyi "Tuja" ez a kedvessen bumfordi sárga csilingelő villamos, mely házunk előtt a Savaria út 6.sz előtt annyiszor elhaladt sokszor kivitt az állomásra elvitt a Kálváriára ha kellett mindig jókór jőtt biztos hogy jött és nagyon olcsó volt! Építsétek újjá Szombathelyiek, mert a város 1974 óta nem heverte ki a sokkot amit a megszüntetés okozott! A helyette közlekedő buszközlekedés meg se közelíti azt a hangulatot melyet a villamos teremtett megjelenésével! Igaz akkor igéret volt arra, hogy trolíbuszt kap a város, de az csak egy áprilisi tréfánál nem volt tőbb. Tegye jóvá a mostani városvezetés az 1974-es elhamarkodott döntést és újra csilingeljen villamos Szombathelyen!!!Azt hiszem nagyon sok lokálpatrióta nevében kérem ezt! Murányi Attila József 9721 Gencsapáti Dózsa György út 39.sz.

Feribá

Kedves Attila! Mint FÖLDIT üdvözöllek itt a Retronomon! Feribá' Szombathely.

Szombathelyi


villamos