Szövetkezeti Áruház Mezőkövesd


Forrás: 
Képeslap
Szövetkezeti Áruház Mezőkövesd

Ne tévesszen meg senkit a groteszk borítás, ez az épület nem a hatvanas években épült, hanem jóval korábban, csak luxalon-szerű elemekkel borították. Az ötvenes években kis átrium volt belül, mint minden akkori áruházban, majd ezt befedték, az emeleten ezt a kis részt is eladótérként hasznosították.

Az akkori vidék kisvárosainak egyik legnagyobb áruháza volt, amíg el nem kezdték a modern Szövterv-áruházak építését.

A hetvenes években a fémborítást virágmintákkal pingálták tele, a feliratot is lecserélték. Ekkor lett a Skála-Coop lánc tagja, Matyóföld Áruház néven az épület. Rossz állapotba került az áruház, közben egy új Skálát is építettek Mezőkövesden, a Matyótáj Áruházat (nem semmi nevek). Felújításakor végül lekerült róla a fémruha, elbontásra kerültek az egybefüggő kirakatsávok és klasszikus, hagyományos homlokzatát nagyjából visszakapta. Ma is működik.

Sajnos a virágmintás és a mostani állapotról nincs bemutatható képem, ha bárkinek van, kérem töltse fel a retronómra.

Szövetkezeti Áruház, Mezőkövesd

Nem a legjobb minőségű a kép, de v....n talált képeslapról szerváltam. Én még láttam ilyennek az áruház homlokzatát és imádtam. A jelenlegi nyomába se ér.

 

Mezőkövesd Matyóföld Áruház

Én is ilyennek szerettem. :)

Van valakinek olyan régi képe, ami épületen belül készült? Annyira szeretném újra látni a játékosztályt. Mekkora nagy volt! :) Vagy fönt az emeleten a gombos, rövidáru részt, vagy az órást, vagy bármit!

 

003_1_0.jpg

008_1.jpg  011_1.jpg

Megtaláltam az eredeti homlokzatot is. 1963-ból. Ezt állították vissza. Jellegtelen.

 

Mezőkövesd Matyóföld áruház

Nekem is megvolt a virágos kipingált homlokzat, az egyik fő attrakció a kocsiból a 3-as út mentén, amikor kiskölyök voltam. :)

A helyreállított homlokzat egy házé inkább, tényleg semmi különös.

 

Viszont a régi az a "nem semmi" kategóriába tartozott. Nekem nagyon tetszett, de igazából nagyon tönkre volt már menve, folytak le a virágok, a festék, rozsdás volt. Évekig úgy hagyták, aztán az új áruház felépülte után bontották le a burkolatot.

 

Szakáll

Szövetkezeti


Áruház


Állami Áruház
Találat: 2
Centrum Áruház
Találat: 22
Centrum Áruház mérőszalag
Ismeretlen évjárat
Corvin Áruház
Találat: 4
Corvin Áruház
Találat: 5
húsáruház
1970-1979
Kaba Áruház
1970-1979
Komádi - Körös Áruház
Ismeretlen évjárat