Balaton Áruház - Fonyód


Balaton Áruház - Fonyód

 

Akkor hát bemutatom nektek barátomat, a fonyódi Balaton Áruházat. (A fonyódit – mert van ugyanezen a néven Keszthelyen is egy áruház, régen átépítve.)

Nemcsak a Balaton-part legrégebbi, akkor rendkívül korszerű elvek alapján épült új áruháza, hanem tulajdonképpen az egész Közép- és Dél-Dunántúlé. Ugyanis a második világháború előtt ismeretlen volt vidéken a nagy alapterületű, könnyed, letisztult szerkezetű áruház, a második világháborút követően pedig a hatvanas évek közepéig elvétve épültek új kereskedelmi létesítmények, pláne nem nagy méretűek és korszerűek.

 

Az áruházat Kiss István, akkor fiatal (és ma is élő) építész tervezte 1957-ben, 1958-60 között épült. 1960. április 2-án, bizonyára április 4., a felszabadulás 15. évfordulója tiszteletére nyílt meg, mert évtizedeken a nagy átadásokat ilyen dátumokhoz kötötték. (Pl. az egykori budai Skála is a felszabadulás évfordulóján nyílt meg, a 31-iken.)

A régi képeslapokat átlapozva látjuk a változásokat: a környezet rengeteget változott, az épület keveset, csak a tévéantennák gyarapodtak a tetőn és a neonfeliratot változtatták meg egyszer az első két évtized során. Közben mögötte felépült a gimnázium (a kilencvenes években Makovecz „humanizálta”, cseréptetőssé tervezte át a kockaépületet), a Csemege ABC könnyűszerkezetes pavilonja (ez is áll a mai napig, az eredeti épület, csakhogy Makovecz stílusában körülépítve hullámzó tetővel), balra a Delta Étterem és Night club (ez is áll, de már csak az alja és ez is Makovecz-stílusban átépítve, a tetején a három jellegzetes vasbeton-háromszög legégett évekkel ezelőtt), jobbra a földszintes házacska helyén a hatalmas, az áruházra ráülő Posta, ami ma már szintén patinás, érdekes épület, a hajdani funkciói töredékével. Tuják, virágtartók, ágyások, reklámok, kövezetek, kavicsszórás változtak sokféleképpen, aluljáró épült, szökőkút, sétálózóna – de a Balaton Áruház ma is áll.

 

A nyolcvanas évek végefelé (?) átalakították az áruházat kissé, a bejárati napfénytető-terasz kombót lebontották és ide került a lépcsőház, ami feltehetőleg régebben épületen belül, hátul középen volt, de pontosan nem tudom. (Az egykorú, hasonló szerkezetű áruházak, amelyből csak pár épült akkoriban, Salgótarjánban, Győrben, Debrecenben, Újpesten, mind ilyen hátul-középen-lépcsőház elrendezésűek.) A toldalék egyébként elfogadhatóan illik az épülethez, bár megváltoztatta jelentékenyen a homlokzatot. A rendszerváltás után évekkel üzleteket, kávézót alakítottak ki a földszint sétány felőli oldalán.

 

Az akkoriban épült néhány áruház mind átriumos emeleti elrendezésű (az emelet középen nyitott), így ez is. Az emelet tulajdonképpen egy galéria, amit az akkoriban még általános pultos kiszolgálási rendszer miatt (és a sok évtizedes szokáshoz ragaszkodva) tervezhettek ilyennek, akkor még nem volt önkiszolgálás (nem a nagy egybefüggő alapterület volt a lényeg), hanem hosszú pultok mögött álltak az eladók – az ilyen kialakítás ennek kedvezett.

Az emelet mennyezete nagyon érdekes! Szó sincs itt álmennyezetről, vagy a hetvenes-nyolcvanas évek áruházainak szabadon hagyott ipari jellegű gerendaszerkezetéről. Megtervezett, cikkcakkos mennyezet fut körbe! Akkoriban még figyeltek az ilyenre, nem sorozatban épültek, a típusépületek. A korábbi üvegtáblás borítást valamikor üvegpanelesre cserélték, de ma is függönyök szolgálnak az árnyékolásra. Régi (1980 utáni), de nem eredeti neonok világítanak az eladótérben.

Nem tudom, hogy az emeleti részen kívülről látható „kazettákban” lévő sárgás, festéken áttetsző raszteres (mintha alul csempelapok lennének) burkolat alul miből lehet, de ez ma is hámlik és a nagyon régi képeslapokon is látható, hogy már eredetileg is hámlott. Valami unesztétikus kerámiával burkolták volna amit gyorsan lefestettek és azóta fagy szét, pereg le?

 

A felfestett cégfeliratot nem kommentálom, a neonok – bár nem voltak különösen érdekesek – de mégis sokkal jobbak voltak. Jobban mutatna valami igényesebb felirat, reklám.

Apropó: régi fotót, képeslapot, akármit keresek a balatonboglári/boglárlellei Boglárka Áruházról, még a régi, folyóírásos neonfelirattal, aki bárhol talál ilyet, kérem töltse fel vagy/és küldje el! Köszkösz!

 

A Balaton Áruház földszintjén és emeletén ma Ázsia Áruház néven ruházati, cipő és ajándékkereskedés üzemel, a földszinti üzletekben pedig ajándékbolt és kávézó található.

Az épület néhány részlettől eltekintve eredeti építészeti megfogalmazásában áll, kívánjuk neki, hogy maradjon így, ameddig csak lehet. Sajnos, már hosszú évekkel ezelőtt szóba került az átalakítása, kiforgatása eredeti stílusából, ahogy a környező épületeké – Csemege, Delta – is, és emeletráépítésről is beszéltek.

 

Balaton Áruház, Fonyód Balaton Áruház, Fonyód Balaton Áruház, Fonyód Balaton Áruház, Fonyód Balaton Áruház, Fonyód Balaton Áruház, Fonyód Balaton Áruház, Fonyód Balaton Áruház, Fonyód n_107.jpg n_106.jpg
ÁDY képe

Köszi!

Nagyon érdekes és informatív leírás.

Balaton


Balaton bélyeg
Találat: 2
Balaton szelet
Találat: 5
Balatonalmádi
Találat: 3
Balatonboglár
Találat: 2
Balatonboglári szőlőlé
Ismeretlen évjárat
Balatonföldvár
Találat: 2
Balatoni ABC
1970-1979
Balatoni emlék
Találat: 2
Balatoni hajóutak
Akkor és Most
Áruház


Állami Áruház
Találat: 2
Centrum Áruház
Találat: 22
Centrum Áruház mérőszalag
Ismeretlen évjárat
Corvin Áruház
Találat: 4
Corvin Áruház
Találat: 5
húsáruház
1970-1979
Kaba Áruház
1970-1979
Komádi - Körös Áruház
Ismeretlen évjárat