ORWO CHROM dianegatív


Forrás: 
saját fotó
ORWO CHROM dianegatív

Ezt most találtam, és nem tudom eldönteni, hogy mi lehet benne. Úgy tűnik, hogy el van fotózva, de nincs előhívatva sem. Azt hiszem sosem fog kiderülni, hogy mi van a filmen.

Ismereteim szerint ránézésre nem lehet eldönteni, hogy a film exponált, vagy sem :-(( Bár én arra adnék 80-90%-ot, hogy szűz, mert nincs teljesen visszahúzva a film a kazettába.

 

Én azt javasolnám, hogy egy 20-25 centis darabot az elejéről hívass elő valakivel bármilyen hívóban, és ha van rajta kép, akkor vidd el szaküzletbe kidolgozásra.

 

Ha exponálatlan, akkor attól függ, hogy a dobozra milyen gyártási adat van írva: 2-3 évnél régebbi gyártásúra én nem fényképeznék, pláne színes diát: nem valószínű, hogy olyan jó minőségű legyen, ami megéri a ráfordított időt, munkát, pénzt.

 

bfonok

leguan képe

A film eleje kilóg  a kazettából. Mivel a gépek többsége a "leexponált" filmet teljesen visszahúzta, ez valószínűleg még nem lett felhasználva.

 

Persze most már nem  is ajánlatos, mert az eltelt idő során érzékenysége jelentősen lecsökkent.

leguan képe

... bocs, közben  megjelent bfonok hozzászólása is ... de legalább megerősíthettem.....

NofreT képe

Nem volt leragasztva eredetileg valamivel? Mintha olyan képet láttam volna valahol. Ebből gondoltam, hogy el van fotózva. De még a használati utasítása is megvan, beszkenneljem? :)

Nyilván használni nem érdemes, nem is tudnám mivel, csak az esetleges tartalom érdekelne, hogy ne vesszen el.

A dátum rajta 1975 :)

Mire gondolsz, mi lett volna leragasztva??

 

Szerintem se a film, se a fémdoboz, se a kartondoboz külön nem volt leragasztva. A kazetta meg jól láthatóan most is leragasztott, sértetlen, de attól még lehet exponált is akár...

 

Az 1975-ös színes filmet már akkor is bizonytalan lenne felhasználni, ha hűtőszekrényben lett volna tárolva, megfelelő páravédelemmel!

 

bfonok

NofreT képe

-ilyesmi rémlik, mintha ilyet láttam volna a "derékvonalon". De majd utánanézek. szóval utánanéztem, a régi tekercsfilm zárócsíkjára emlékeztem, ezen pedig nem lehetett olyan. Ez egyértelművé vált számomra is. Köszönöm itt is a segítséget!

NofreT képe

köszönöm a szakértéseteket, most már nyugodtan hagyom úgy ahogy van. Nem ezen lesz az "elásott kincs titkosított térképe" :)

leguan képe

A totális megnyugtatás ürügyén:

 

Ha a film valóban '75-ös, és akkortájt lett volna lekapva vele az elásott kincs stb...., akkor se érne semmit, mert már nem lenne előhívható. Ugyanis az exponált film érzékenysége (a fényérzékeny réteg vegyi bomlása következtében) még gyorsabban csökken, mint az exponálatlané.

NofreT képe

még nyitva volt a keresésem, szóval ezen a képen van lezáró csík, de a mellette lévőn, azt meg nem tudom, hogy micsoda: (rossz link törölve)

 

ORWO CHROM UT18 by Art-e.

valami furcsa link jött be nekem, most újra próbálkozom
és külön a link is, ha a kép nem maradna itt, amit én most látok
http://www.flickr.com/photos/art-e/3735501009/

(utóirat, ezt csak azért hozam ide, mert ennek alapján gondoltam a papírcsíkot, de már nem gondolom! :)

NofreT képe

Áthozom ide a közeli képet:

filmkazetta

 

 

 

hozzászólások:

bfonok, 2009, október 24 - 22:55
Itt még jobban látszik, hogy a kazettafedelet nem nyitotta ki soha senki, bár ennek itt nincs is jelentősége...
(Az én fotóimnál valamennyire lehet látni, hogy a kazettát már kinyitották, mert ott elszakad a papír.)

NofreT, 2009, október 24 - 23:01
már én is látom hogy miből gondolod, köszönöm!
Akkor kizárásos alapon eldönthető, hogy nem volt befűzve fényképezőgépbe. Innen már érdektelen a tartalma, mert ugye nincs neki.

 

NofreT képe

re : A totális megnyugtatás

 

Ezt nem tudtam, és nem is gondoltam rá, pedig logikus. (főleg ha már rávilágít valaki ilyen nagy türelemmel:)

Nofre

Laki Géza képe

ugyan megtörtént,de nem vagyok benne biztos,hogy a TOTÁLIS MEGNYUGODÁS meg is történt. (Gondolom ezt abból,hogy a két megnyugtatás után  felkerült azért egy másik kép is)

Az biztos,amit leguan leirt. Az új kazettának a benne lévő filmből kb.3-5 cm.-es darabja kilóg.Ezt azért van,hogy befűzésnél ne kelljen a film kezdetét esetleg kipiszkálni. A befűzéskor az üres orsón lévő lapos rugólap alá kell a filmet behelyezni. Ha a befűzés jó,és arról meggyőzödtünk,a gépet be lehet csukni,és a számlálót az 1-es re kell állítani. Ha a filmet végig elfényképeztük,a továbbító meg fog akadni,mivel a film  már elfogyott. Ekkor a filmet vissza kell tekerni az eredeti kazettájába. A film megakadása abból ered,hogy befűzéskor annak végét az orsón lévő lapos rugólap alá beszorítottuk. És itt jön a lényeg:ha az elakadás kismértékű,a film "szó nélkül"elhagyja az orsót,és az simán vissza megy az eredeti kazettájába,de úgy,hogy annak a vége is feltekeredik.Ebben az esetben a film vége NEM látszik ki a kazettából.

Ha viszont az elakadás nagymértékű,a már említett lapos rugólap nem engedi a filmet "nyom nélkül" el. Ekkor a film végén sérülés,söt a beszakadás nyomai láthatók.De:az ilyen film is teljesen bebújik a kazettába,a sérülés nyomai csak a kazetta kibontásakor látható. A fent leirak alapján megállapítható,hogy a képen látható kazettából kilógó film még nem volt befűzve.

NofreT képe

 

köszönöm a te magyarázatodat is, újabb tapasztalati információkkal bővült a téma.

 

A közeli kép még akkor felkerült ide:

filmkazetta

 

csak a helyi technikai okok miatt külön képként, és ezt most gyúrtam egybe, (mert lehet hogy onnan törlésre kerül), azért hoztam át az ottani hozzászólást is, hogy ne vesszen el.

Mint lelkiismeretes kisinas, mindent megjegyeztem, és ha mégis elfelejteném, itt egy helyen meg fogom találni.

Köszönöm!

Nofre