ORWO Magnetband eredeti orsóval


Forrás: 
Saját
ORWO Magnetband eredeti orsóval
oldtimer képe

A 80-as években én is vásároltam pár db. ORWO szallagot.

Persze csak kisebb orsókon volt kapható, ám lehetett kapni üres, fekete Ø180-as AGFA orsókat és erre 2 db. ORWO szallag is felment, úgy hogy összeragasztottam.

Igaz, csak közepes minőségű szallag volt, amit a 9.53cm/sec -os szallagsebesség le is leplezett (alaposan), de a Polimernél jobban bevált nekem, mivel az akkor vásárolt Polimer szallagok erősen koptak, és így beszennyeződött a fej, aminek az lett a következménye, hogy a magas hangok szintje erősen esett.

 

Persze a megoldás az AKAI LN-150, AGFA PE39, MAXELL stb. szallagok vásárlása volt.

 

Ja és 35 milliméteres kisfilmben is használtam ORWO-t.

;)

üdv.: oldtimer

Úgy tudom, a film (nemzetközi összehasonlításban) jobb volt, mint a magnószalag.

ml

oldtimer képe

A film minden bizonnyal jobb lehetett.

Apám is használt ORWO-t és nem tudom, de egyszer sikerült neki olyan papírképet nagyítani róla amin a fű kék volt! Igen, igen. Szabályosan kék volt. Arra már nem emlékszem, hogy a többi részletében milyen volt a kép, a színegyensúly, de valószínüleg máson is látszott a hiba...

 

Az ORWO magnószallag "erős közepes" volt. Persze mondjuk ez is jobbára akkor jött elő, ha legalább egy Akai 4000DS-sel és 19,05cm/sec szallagsebességgel használta az ember.

Nem emlékszem hogy zajos lett volna, inkább "diszkrét" magashangjai voltak.

üdv.: oldtimer

Úgy tűnok, az ORWO-nál a country ezen ágát szerették....

ml

Kékedi Levente képe

"erős közepes"?? :))) Ez enyhe túlzás azért, és bók eme szalagra nézve. Talán, ha lehet mondani, az egyik leggyengébb minőségű szalag. Az meg, hogy "diszkrét" magashangjai vannak, az enyhe kifejezés...... :)))) Egyet őrzök belőle, de csak emlékbe, hallgatni más szalagokon hallgatom a zenét.

veroka képe

Nem akkora túlzás. Persze nem egy nagy durranás, de az akkori technológiáknak megfelelt. Ezzel a szalaggal a rendkívül nagy előmágnesezési igénye a probléma, ami miatt egyébként a BASF LH szalagokat sem szerették sokan. Az AKAI magnók előmégnesezése az Akai Low Noise szalagokhoz van beállítva, amik kifejezetten kis bias igényűek. Ezért az elterjedt Akai magnókkal készült felvételek ezen a szalagon magas nélkül szóltak. Pl. Tesla magnókkal viszont egészen tűrhetően szóltak ezek is.

Kékedi Levente képe

Köszi a pontosítást. :) Hmm...akkor ezek szerint egy gyengébb magnó kellene, hogy jobban szóljon ez a szalag. No majd ha egyszer "kukázok" egy hozzávaló tesla magnót kipróbálom a dolgot. :)

oldtimer képe

Persze egészen mást kerestem, és ahogy lenni szokott, előkerült egy 15cm-es orsón egy BASF szalag és nagy meglepetésemre egy kisebb doboz ORWO szalag is. A BASF elég kopott, szerintem ezt használtan kaptam még régen, ám az ORWO még elmegy.

 

És megjött hozzá a ma még gyártásban lévő RMGi szalag:

 

 

És ehhez kellene valamilyen megoldás, mivel a magyar disztribútor (Intersound KFT) csak 20db.-os megrendelést fogad közel, bruttó 6000FT/db. áron. Én kettő db.-ot  tudtam kapni egy francia kapcsolat révén innen:  http://www.stars-music.fr/rmg-lpr-35.html

 

Valamilyen működő megoldás érdekelne. ;)

 

Igen, ez azóta is így van máig és 2014 decemberéig sem lett megoldva...

(bár majdnem összejött a 20 szalag, így még +15-öt kaptam :)

üdv.: oldtimer