ORWO Magnetband eredeti orsóval


Forrás: 
Saját
ORWO Magnetband eredeti orsóval
oldtimer képe

A 80-as években én is vásároltam pár db. ORWO szallagot.

Persze csak kisebb orsókon volt kapható, ám lehetett kapni üres, fekete Ø180-as AGFA orsókat és erre 2 db. ORWO szallag is felment, úgy hogy összeragasztottam.

Igaz, csak közepes minőségű szallag volt, amit a 9.53cm/sec -os szallagsebesség le is leplezett (alaposan), de a Polimernél jobban bevált nekem, mivel az akkor vásárolt Polimer szallagok erősen koptak, és így beszennyeződött a fej, aminek az lett a következménye, hogy a magas hangok szintje erősen esett.

 

Persze a megoldás az AKAI LN-150, AGFA PE39, MAXELL stb. szallagok vásárlása volt.

 

Ja és 35 milliméteres kisfilmben is használtam ORWO-t.

;)

üdv.: oldtimer

Úgy tudom, a film (nemzetközi összehasonlításban) jobb volt, mint a magnószalag.

ml

oldtimer képe

A film minden bizonnyal jobb lehetett.

Apám is használt ORWO-t és nem tudom, de egyszer sikerült neki olyan papírképet nagyítani róla amin a fű kék volt! Igen, igen. Szabályosan kék volt. Arra már nem emlékszem, hogy a többi részletében milyen volt a kép, a színegyensúly, de valószínüleg máson is látszott a hiba...

 

Az ORWO magnószallag "erős közepes" volt. Persze mondjuk ez is jobbára akkor jött elő, ha legalább egy Akai 4000DS-sel és 19,05cm/sec szallagsebességgel használta az ember.

Nem emlékszem hogy zajos lett volna, inkább "diszkrét" magashangjai voltak.

üdv.: oldtimer

Úgy tűnok, az ORWO-nál a country ezen ágát szerették....

ml

Kékedi Levente képe

"erős közepes"?? :))) Ez enyhe túlzás azért, és bók eme szalagra nézve. Talán, ha lehet mondani, az egyik leggyengébb minőségű szalag. Az meg, hogy "diszkrét" magashangjai vannak, az enyhe kifejezés...... :)))) Egyet őrzök belőle, de csak emlékbe, hallgatni más szalagokon hallgatom a zenét.

veroka képe

Nem akkora túlzás. Persze nem egy nagy durranás, de az akkori technológiáknak megfelelt. Ezzel a szalaggal a rendkívül nagy előmágnesezési igénye a probléma, ami miatt egyébként a BASF LH szalagokat sem szerették sokan. Az AKAI magnók előmégnesezése az Akai Low Noise szalagokhoz van beállítva, amik kifejezetten kis bias igényűek. Ezért az elterjedt Akai magnókkal készült felvételek ezen a szalagon magas nélkül szóltak. Pl. Tesla magnókkal viszont egészen tűrhetően szóltak ezek is.

Kékedi Levente képe

Köszi a pontosítást. :) Hmm...akkor ezek szerint egy gyengébb magnó kellene, hogy jobban szóljon ez a szalag. No majd ha egyszer "kukázok" egy hozzávaló tesla magnót kipróbálom a dolgot. :)

Kalmopirin képe

Igazad lehet!

Az ORWO "erős közepes" szalag túlzás nélkül!

Az, hogy ki milyen zenével, hogy ki milyen magnóval, hogy ki milyen lejátszóláncon hallgatja a zenét az igen meghatározó tud lenni!

 

Aztán ott van az a tényező is, hogy előmágnesezés beállítás!

Nálam a Scotch szalagon nem valami túl jól szólnak, ahogy az AKAI LN 150-7 szalag is kissé magasszegény. Miért? Más előmágnesezést igényel. Persze sokunknak ez nem titok. Ám valakinek lehet, hogy igen.

 

Nem egy és nem két elsőfelvételes (ha jól dereng összesen 22) AGFA PE39 és AGFA PEM368-as szalagot vettem egy Hatvani magnóstól, és mindegyik elsőfelvételes volt. Ez úgy 2013-ban volt és azóta is hallagtom őket.

De nem is ez a lényeg! Miért adta el a szalagjait?

Emberünk eladta a 3 fejes, 3 motoros Akai magnóját, és helyette most egy Nakamichi kazettás decket hallgat a baráti körével, és...?

 

És erre esküsznek, hogy ez milyen jó! Sőt azt mondják ugyanúgy szól mint az Akai annakelőtte.

 

Szóval én nagyon óvatos vagyok a leszólásokkal és a véleményezésekkel.

 

Ja, és még egy jellegzetesség ahimotou!

 

Nekem nem fáj az, ha valaki valamire azt mondja: Nekem JÓ! Nekem "erős közepes"!

 

Legyen nek az! Joga van hozzá! Hátha ÉN tévedek! Nem vagyok én pápa, hogy tévedhetetlen legyek.

 

Legyen neki "erős közepes"!

 

Pláne, hogy időközben én is vettem egy "bontatlan" ORWO szalagot, és kíváncsiságként készítettem rá egy 4fejes Akai magnóval pár próbafelvételt.

 

És milyen lett? Meglepő! Mondhatni: "erős közepes"

 

És ez ne fájjon senkinek.

 

 

 

 

 

Kalmopirin

oldtimer képe

Persze egészen mást kerestem, és ahogy lenni szokott, előkerült egy 15cm-es orsón egy BASF szalag és nagy meglepetésemre egy kisebb doboz ORWO szalag is. A BASF elég kopott, szerintem ezt használtan kaptam még régen, ám az ORWO még elmegy.

 

És megjött hozzá a ma még gyártásban lévő RMGi szalag:

 

 

És ehhez kellene valamilyen megoldás, mivel a magyar disztribútor (Intersound KFT) csak 20db.-os megrendelést fogad közel, bruttó 6000FT/db. áron. Én kettő db.-ot  tudtam kapni egy francia kapcsolat révén innen:  http://www.stars-music.fr/rmg-lpr-35.html

 

Valamilyen működő megoldás érdekelne. ;)

 

Igen, ez azóta is így van máig és 2014 decemberéig sem lett megoldva...

(bár majdnem összejött a 20 szalag, így még +15-öt kaptam :)

üdv.: oldtimer