ORWO és Polimer szalagok


Forrás: 
piacon fotóztam
ORWO és Polimer szalagok

Low noise! 70-es évekhez tettem.

Ezek az ORWO szalagok katasztrofálisan rossz minőségűek voltak. Az egyik szörnyű tulajdonsága az volt, hogy a gyárban nem polírozták le rendesen a szalag felületét, ezért lényegesen jobban koptatta a magnófejet, mint a többi gyár magnószalagjai. A másik hátulütőjét tapasztalat alapján tudom elmesélni. Kb. két éve hozzájutottam két vadonatúj, bontatlan dobozú ORWO magnószalaghoz (TYP123 LH 360m). Nagy boldogan feltettem a magnóra, aztán csináltam is rájuk pár felvételt. Minden rendben ment, szépen szóltak a zenék. De egy év múlva...! Elővettem az egyik tekercset, feltettem a magnóra, elindítom... és a szalagnak letekeredésnél olyan hangja volt, mint amikor a celluxot húzzák lefele a tekercsről. Gondolom nem nehéz kialálni: menthetetlenül és szétválaszthatatlanul összeragadt az egész tekercs szalag. Csak egy jó éles késsel tudtam lenyesegetni a szalagot az orsóról. A másik tekercs szintén ilyen véget ért. Tehát ha valaki retróból vagy nosztalgiából vesz vagy szerez egy orsós magnót és szalagot keres hozzá, akkor lehetőleg ne ORWO-t válasszon.

Ar ORWO szalagok minőségi problémáinak több alapja volt. Mivel ismertem a gyárat és a gyártási technológiát is, a probléma okát is szívesen leírnám, de elég terjedelmes lenne. Az ún. összetapadás oka,a szalagok felületén lévő lakkréteg minőségi hibája.Polírozás a szalagok gyártás technológiájában nem ismeretes. Valószínűleg a lakkréteg hibájából adódott a fejek koptatása is.

A Polimer magnószalagok generácjához tartozik a Polichor néven forgalmazott 1968 ban a CE 129/260 és PE 129/360 típus. A CE típus alapfóliája cell. acetát, míg a PE típusé poliészter volt A Ce típusnál 12 mikron , a PE típusnál 9 mikron volt a mágnesezhető rétegvastagság. A maradandó nyúlés mindkettő típusnál 0,2 %. A mágneses anyag Gamma Fe2O3 A mágneses remanencia ezeknél a szalagoknál 900 Gauss. Teljesem magyar gyártmány a poliészter alapfóliát kivéve, amely általában nyugatnémet Kalle eredetű volt.

Kalmopirin képe

Olvasom, hogy: "Ezek az ORWO szalagok katasztrofálisan rossz minőségűek voltak."

 

Tény, hogy eléggé sokkukkal probléma volt pl. az összetapadás! DE csak 30 év múltán!

Például 3db. megmaradt szalagból mindháromnak a tekercsből a felső harmada összeragadt!

 

Nem tudni mitől!

Azért kérdéses ez mert vagy fél éve vettem egy TYP 120-as; 360méteres szalagot és ez 100%-ban jó, sőt egy 4 fejes Akai magnóval olyan felvételt csináltam rá 19-es szalagsebességen, hogy teljesen meglepett! Igen szép magas hangokat adott vissza, és mind a felvételi szint, mind a dinamika a "helyén volt".

 

Annakidején a 4000DS-sel is JOBBAN szerepelt, mint a Polimer amely csak vedlett és vedlett egészen a kidobásig!

Pedig akkor 1979-et írtunk még és VADONATÚJ! szalag volt.

 

Megjegyzem egy kis tekercs 90méteres ORWO sem tapadt össze.

 

Így aztán nehezen érthető a "jelenség" maga.

 

Igaz, ez nem vigasz, de a SONY ULH meg totál ráragadt a 4000-es fejeire, annyira, hogy a lejátszás közben megállt!!!

De ez egy másik történet.

 

Kalmopirin

ORWO


és


Úttörő rangjelzések
Ismeretlen évjárat
Ábránd desszert
Ismeretlen évjárat