Karácsonyi emlék, első ajándék


Forrás: 
saját
Karácsonyi emlék, első ajándék

Első karácsonyom (láthatóan jó régen volt) emlékezetes ajándéka, a Gyuri maci a fa alatt. Hosszú évekig elválaszthatatlan lett tőlem.

A képen figyelmet érdemel még a fotel hátlapjára tűzött, angyalkás horgolt dísz, valamint a kép jobb felső sarkában látható karácsonyfadísz. Bizony már a szegényes háborús idők bizonyítéka: fehér filclapból kivágott rombusz (volt csillag is), ráragasztva egy nyomdai úton készült angyalkafej és némi csillámpor.

NofreT képe

Ez a Gyuri maci nagyon jósvádájú úrfi! :)Az enyém nem volt ilyen puha, még az is lehet hogy örökölt jószág volt, és a képe is komolyabbnak rémlik. (viszont annál retróbb..:) Nem is tudom megmutatni. A kis papírangyalka szárnyakkal- ilyen volt nálunk is, feltehetőleg akkor elterjedt díszítő elem lehetett. Az én személyes emlékeim azért pár évvel fiatalabbak, és ezt a te karácsonyfádat és környezetét nagyon gazdagnak látom. Nálunk az aranyfestékkel bekent dió volt a dísz, meg a sütemények, a háziasszony remekei. Néhány üveggömb is volt. Habkarika , és dióslinzer különböző formára kiszúrva, szépen felmasnizva a fára. Sőt, a szaloncukor is házilag készült. Emlékeim közt van egy röpke kép: a fehér selyempapírt vagdosom lelkesen, hogy kellő rojtja legyen a szaloncukornak. De ez már későbbi. Nálunk a karácsonyfa mindig reggelre termett az asztalra- este még semmi jele nem volt. Titokban hozta az angyalka.
Nem volt könnyű dolga, hiszen a szülők és gyerekek egy szobában laktak. Most akkor elárultam magam, nekem nem volt gyerekszobám..

Nofre