Karácsonyi orosz szánkó


Forrás: 
Saját
Karácsonyi orosz szánkó

Sajnos én se emlékszem az első ajándékomra.

De amire hosszú évekig nagyon vágytam, az ez az orosz szánkó volt. Nagy boldogságomra, egyik karácsonykor a fa alatt találtam!!

Sőt a mai napig megvan!

Épp az előbb fotóztam le a kertben, mert a keresztgyerekeim is imádják!!

 

Űrtechnika nem :)

Szánkó Szánkó

80-as évek elejének "luxus" szánkója. Emlékeim szerint iszonyúan drága volt.

A 80-as évek "szánkó hierarchiája" valahogy így nézett ki:

A legalsó szintet képviselték a mindenféle méretű "mezei" fa szánkók.

Egy kategóriával feljebb voltak a "beleülős" műanyag szánkók.

A hierachia csúcsán pedig a fotón lévő szánkók álltak.

 

NGA képe

Lehet, hogy ez már volt a 70-es évek legvégén is? Csak mert nagyon szerettem volna ilyet 6-7.-esként. Ez valami CCCP csoda volt nem?

kondis képe

Emlékszem rá!Mindenki ilyet szeretett volna!(de csak egy ideig)Volt egy újgazdag kis gyerek akinek ilyen volt,utáltuk is rendesen,de nem csak azért mert neki volt ilyen hanem ezt a csodát már ellátták fékkel!Ami felszántotta a pályát,és néha a kis görcs direkt csinálta,hogy rontson a terepen!Meg is kapta a magáét érte.aztán sajnos mi is mert a párttitkár apukája elbeszélgetett a szüleinkkel ők meg velünk!néha fájt:)

- ez volt az űber menő, gazdag gyerekek szánkója nálunk is:) De iszonyat nagyot lehetett vele esni emlékeim szerint, ha a kelleténél jobban eltekerted a kormányt.

- A műanyag "tepsi" szánkók is nagyon menők voltak, és én azokon emlékszem fékre, ami egy kis kézifékkar-szerű bigyó volt. Alul kinyomult a pályába, és tényleg felszántotta. Nálunk az udvarban lévő srácét akinek ilyenje volt, sikeresen összetörtük egy hó alatt rejtőző kő által.

 

utána jött pár évvel a műanyag fogantyús segg-csúszkás időszak, amit nagyon élveztem.

 

A fa-szánkóknak meg "davos" volt a neve.. szép emlékek

ÁDY képe

Bevallom öszintén mi nem voltunk gazdagok,

mégis kaptam egy ilyen csodát!

Lehet, hogy évekig spóroltak rá a szüleim?!

Dr Dee képe

Nem volt olyan drága. Bár egy sima linóleum darabon sokkal jobban lehetett siklani????????

NofreT képe

ÁDY, sokszor csodákra képesek a szülők. Felnőtt fejjel visszagondolva sokszor szinte érthetetlen, hogyan tudták biztosítani azt, amit a gyerek kapott. Bármi legyen is az. Amikor kezembe kerül egy-egy régi feljegyzés a kiadásokról, bevételekről, csak bámulok. Bámulom a beosztási képességet, az önkontrollt, hogy miről mondtak le bizonyos célok elérése érdekében. Nem volt szokásos akkoriban a "mert megérdemled" szlogen.

Nyugodt szívvel örülhetsz még ma is a régi ajándékodnak! :)

Ezzel a szánkóval nekem csak az lett volna a gondom szülőként, hogy túl sok kiálló része van, ami boruláskor esetleg sérülést okozhat. De attól még nagy élmény lehetett, kis átmenet az autó felé, a kormánya miatt :)

Nofre

NGA képe

Bizony én is elcsodálkozo,. 1976 karácsonyára kaptam meg az első magnómat, egy Unitra MK-122-őt.

http://www.retronom.hu/node/4584

Ez akkor 2200 Ft volt. Édesanyám akkor keresett kb 1200 Ft, ot, ez majdnem 2 havi fizetése volt. De hogy ebből ezt hogy gazdálkodták ki, nem tudom.

NofreT képe

A fizetések nagyjából ilyenek voltak, az enyém talán 1100 volt akkor. Talán pont abban az évben lett nekem is magnóm, az első, és talán utolsó is, egy philips kazettás magnó, egy un. riporter-magnó. Ezt kéz alatt vettem, kollégától, használtan, az árára már nem emlékszem. (még megvan!) Akkoriban elég sok külföldről származó dolgot lehetett venni így kéz alatt . A magnót az éves jutalompénzből vettem, amit évente egyszer adtak, valami elismerésként. De az árra nem emlékszem már..

Nofre

kondis képe

Volt egy karácsony amikor szánkót,építőkészletet és egy távirányítós mangustát is kaptam!Jó pár év múlva derült ki miért nem láttam édesapámat novembertől karácsonyig!hülyére gmkázta magát,hogy ezeket meg tudja venni nekem!!szerintem sokunknál ez volt a helyzet!

leguan képe

Külföldi eredetű holmik "kéz alatti" vételének még a '80-as években is bejáratott útja volt.  Elmentem a Károly (akkor Tanács) körút és a Dob utca sarkán lévő műszaki bizományiba, elmondtam az eladónak (falatka csúszópénzzel megtámogatva), hogy mit szeretnék, ő erre a kezembe nyomott egy lakáscímet.  Ahova elballagva szépen megvettem a dolgot, vámcédulával felszerelve. Így vettem 1987 karácsonyára  egy Fischer videómagnót 54.000 forintért.

ÁDY képe

Biztos így volt, sokat dolgoztak érte amíg a fa alá került,

de látjátok, megbecsültem a szánkóm :)

veronika81 képe

Tesom nak voltilyen szánkoja  neki is a jézuska hozta vadi ujonan

 

Karácsonyi


orosz


Orosz asztali óra
Ismeretlen évjárat
Orosz dongó motoros bicikli
Ismeretlen évjárat
Orosz elosztó
Ismeretlen évjárat
Orosz kaviár
1970-1979
Orosz maszírozó készülék
Ismeretlen évjárat
Orosz parfüm
1900-1909
Orosz stopper
1980-1989
Orosz tea
1960-1969