Fortuna Disco!


fortuna.jpg

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

„1986 február elsején kezdődött a Várban, a Hess András tér 4. első emeletén: megnyílt a FORTUNA discotheque !

Szerdán, pénteken és szombaton az 'italo disco' és a hasonlóan bárgyú tánczenék ellen lázadtak formabontó fiatalok, a 'fortunások'. új divatot teremtettek zenében, táncban, öltözködésben, hajviseletben...

1994-re már annyit változott a ‘fortunás zene’, hogy az eredeti soul’n funk vonalat évente legalább egyszer újra kellett éleszteni…

ekkor, 1994-ben választottuk először december 30-át az év legjobb bulijának, amit azóta folyamatosan még 14 alkalom követett, ez az idei lesz immár a tizenhatodik, azaz valódi teenager-korba léptünk!

2009 december 30-án ismét összejöttünk.

az év utolsó napját megelőző estén ismét pörögtek a legelitebb BAK-ELIT lemezek, rajtuk a legfeketébb zenék és ezúttal először élőben élveztük a ‘fortunagold’ korszak egyik ikonját, ugyanis a színpadon egy egészestés koncerttel a SISTER SLEDGE eredeti felállásban játszott !!! újra együtt a nővérek és a kíséret minden hangja élőben szólt !!! WE ARE FAMILY !!!”

Ez a történelem,ez pedig az,hogy hogyan öltözködtek,öltözködtünk:

az a bordó zakó + ing + nyakkendő + farmer + veszkócsizma. Vagy a másik szett: farmer + póló + converse cipő. Esetleg alternatívaként boatshoes + farmer + póló. Valamint a "jézus haj" vagy a Velmetina zselével hátranyalt haj, illetve 501-es farmer. Én személy szerint kevertem az ölözékeket. Volt Jézus hajam,veszkócsizmám,volt Lewi’s 501esem is.Én felül mindig pólót hordtam. Amerikai focicsapatos NFL-est,Minnesota Viking’s,San Fransisco 49’s,Miami Dolphins stb stb Sajnos egyszer sem jártam ezen a helyen.De számomra marad a hely az ami elérhetetlen marad.De a zenéket amiket Bakai Mátyás pörgetett azokat ma is szívesen hallgatom. A zenei ízlésemet nagyon befolyásolta az amit ott játszottak. Tini koromban elkezdtem magam is Dj-niJ

Persze nem bakelittel hanem először kazikról aztán jött a Cd. Aztán én is kinőttem eme elfoglaltságomat. De az akkori mixeket a nagyoktól ma is őrzöm most már szerencsére mind digitalizálva lettek. Köszönettel tartozom azokért az évekért, és bulikért:

 

Bakai Mátyásnak, DJ Schultznak(Farkas Tibor) őt volt szerencsém megismerni pár évvel ezelőtt. Aztán a sorból ne hagyjam ki Ötvös Laci, alias, Dj Ötvöst, akit szintén volt szerencsém személyesen is megismerni.

tvös lacika.jpg

 

 

Story

1986. február elsején kezdődött a Várban, a Hess András tér 4. első emeletén: megnyílt a FORTUNA discotheque !
szerdán, pénteken és szombaton az 'italo disco' és a hasonlóan bárgyú tánczenék ellen lázadtak formabontó fiatalok, a 'fortunások' : új divatot teremtettek zenében, táncban, öltözködésben, hajviseletben...
nyolc év alatt, 1994-re a 'fortunás zene' annyit változott, hogy az eredeti soul’n funk vonalat évente legalább egyszer újra kellett éleszteni...
ekkor, 1994-ben választottuk először december 30-át az év bulijának, így idén lesz a 24. 'december30' !
2009-ben élőben élveztük a ‘FortunaGold’ korszak egyik ikonját, ugyanis a színpadon egy egészestés koncerttel a SISTER SLEDGE eredeti felállásban játszott, és a koncert minden hangja élőben szólt !!! WE ARE FAMILY !!!
2010-ben Andrew J és Harcsa Veronika játszottak élőben, 2011-ben a Garami Funky Staff elevenített fel soul és funky klasszikusokat...
2017-ben az év utolsó napját megelőző estén ismét pörögnek a legelitebb BAK-ELIT lemezek, rajtuk a legfeketébb zenékkel és az 'analógrakkendrollnyugdíjas' DeeJay huszonéves ujjnyomaival...
p.s.:
a V.I.P., azaz 'Very Important Person' státuszt beszüntettük, ezentúl csak ’V.I.F.’, ’Very Important Friend’, a ’Nagyon Fontos Barát’ létezik !!! WE ARE FAMILY !!!

Igaz, ami igaz, jó hely volt. Én kizárólag a zenék miatt jártam oda. Az emberek kicsit el voltak szállva maguktól, s főleg a vége felé a vizit a kapuban, hogy kit engedjenek be, kit nem - főleg az öltözék alapján - hát ez nem volt valami kellemes. Persze ezekre az estékre mindenki elővette a legjobb szerkóját, így nem volt probléma a bejutás.

De a lényeg valóban a zenében rejlett. Merem állítani, hogy az ott játszott zenék 80%-ával már én is rendelkezem. Egy időben bakeliten, mára már cd-n. (Eredetiben persze, mert csak így ér valamit)

Akkoriban gimnazistaként középiskolában csináltam bulikat, ahol a Fortunában hallott zenéket játszottam, szerencsére mindig teltházzal. Jó érzés volt, hogy sokan azt mondták, azért szeretnek "hozzánk" járni, mert olyan, mintha a Fortunába lennének. És valóban, mindent elkövettem, hogy igazán jó legyen. Még gog-go girl is volt, ami ugye egy gimiben elég ritkán kivitelezhető.

Don't rock the boat, Baby! - talán ismerős ez a szám, hiszen ez volt a Fortuna "reklámzenéje"

Na, ennyi elég is a nosztalgiából, mert lehetne még írni sokat....

teslaeltos képe

De azért ez sem volt semmi:

http://retronom.hu/node/23123

A fortunás öltözék az úgynevezett college style vonalat követte, ami onnan ered, hogy megpróbáltuk leutánozni, azt amit az amerikai filmekben a főiskolások viseltek.

 

Az igazi májerek a 80-as évek végén 90-es évek elején kizárólag eredeti amerikában gyártott Levis 501-est viseltek, Veszkó csizmával, vagy timberland -esetleg Sebago- boat shoe-val. Elfogadhatónak számított még a hímzett hátsó farzsebes benetton farmer is.

 

Annakidején eredeti (amerikában gyártott !!) 501-es-t Budapesten a Fontana üzletház dollárboltjában lehetett lehetett kapni potom 70 !!! dollárért, illetve használtat a legendás Irinyi utcai GO-Jeans boltban, vagy nagyritkán a Tangón.  Emlékeim szerint 89-ben a Fontana áruház első emeletén létezett egy timberland bolt, ahol potom 10-12.000,- forint körüli összegért megvehettük álmaink cipőjét.

 

A boat cipő melett a 90-es évek elejétől igen menőnek számított a bebujós mokaszin (pennyloafer) is, lehetőleg konyakmeggy színben.

 

Felsőruházat terén a 80-as évek végén a különféle baseball kabátok, és a BROS együttes által divatba hozott bomber dzsekik számítottak a legdivatosabbnak, amiket ekkoriban még nem kizárólag szkinhedek hordtak. Érdemes megemliteni a nálunk "páncso" (poncho) ingnek nevezet amerikai kockás "favágó" inget is.

 

 

A boat cipőről jutott eszembe, hogy a boat (ejtsd bout) szót félrehallás folytán boot azaz bút nak mondta a népnyelv, így a boat cipőből boot shoe lett.

A POP 84, vagy Ciao Ragazzo márkanév ma már nem sok embernek mond valamit.

teslaeltos képe

A hungaroringen amikor megnyitották a célegyenes feletti gyalogos felüljáró oldalán is POP84 reklám volt

Semmit sem találtam róla a neten, valószínű, hogy megszűnt, pedig nagyon jó cuccokat csináltak, kicsit olyanok voltak mint a Benetton.

A 80-as évek végén a felszab téren az apostolok étterem mellett, volt egy valutárért árusító márkaboltjuk.

Úgy tűnik tévedtem. Van egy saját weboldaluk.

 

http://www.pop84.com/

 

Dr Dee képe

Maga a márka is megszünt.Egy időben a Dr Jeans hálozat árulta.Pontosabban a tulajdonosa Nagy Iván  forgalmazta nálunk forintért.Mert akkor még nem Dr Jeans-ként müködött a kis hókuszpók(ez a beceneve az Ivának,az Apám lehetne de nem sértődös ő:-) )

Persze a dollárboltos beszerzés volt  a menőbb!!Kösszi a  pontos helyszín leírást,hogy hol is volt a bolt :-)

Az biztos,hogy idétlenűl néztem ki az 501esben,"Weszkó"csizmában. Mondjuk mint előbb írtam én NFL-es cuccokat hordtam inkább.Amúgy a zenék mind meg vannak amit Bakaiék nyomtak ott!Rengeteg akkori mixem is van:-)