Képlemezjátszó "óriás DVD" :)


Forrás: 
saját gyűjtemény
Képlemezjátszó "óriás DVD" :)

Óriás méretű "DVD" : Annak idején képlemezjátszónak hívták . Egy normál LP hanglemezméretű optika disc-el működött , amelynek mindkét oldalán volt adat , tehát megfordítható volt. A benne lévő Deep Purple video 2x30 perces játékidejű.

Vid képe

Hoppá! Én úgy tudtam, hogy az első CD-t a Philips cég gyárotta, asszem 1981-ben. De akkor ezek szerint az eljárás már ismert volt, és már a Philips előtt is volt CD, csak LP méretben. LP-CD. :) Akkor nem a Philips az első...

Vid képe

Köszönöm, nagyon hasznos infókat olvastam.

Ehhez képest most BlueRay-nél tartunk, és a fejlődés hatványozottan gyorsul. Sztem 10 éven belül a forgó mechanikát teljesen elhagyják (mint most pl memókártya), és a videótékákat felváltják a pendrive-tékák. Persze azon se lepődnék meg, ha mondjuk a Gúgli barátunk létrehozna egy filmes adatbázist, és tejesen leépülnének a DVD-k, BlueRay-ek. A filmeket pedig online lehetne nézni - mondjuk egy üres DVD áráért (szerzői jogdíj-felár nélkül). :) Na, majd 10 év múlva ezen a napon olvassuk vissza ezt a bejegyzést! :)

NGA képe

Kedves Vid, jelenleg már a UPC-nél is létezik online videotár, 1 film megnézése 700 Ft, ezért 24 óra alatt bárhányszor megnézheted. Természetesen nem azt nézed, ami a mozikban van, de ami megjelenik dvd-n, az már nézhető. És még internet sem kell hozzá. Azaz a filmeket már most nézheted hivatalosan online, egy tecso gazdaságos gyári dvd ára alatt.

Vid képe

Ezt nem tudtam. :) UPC nem a szivem csücske, nem követem a piaci termékeiket. Ezek szerint frissítenem kell a fantázia-szoftveremet. :) Mondjuk tévét se nagyon nézek, mert Mónikasón meg Győzikesón csak butulni lehet, butulásból meg bőven elég végigmenni a VII. vagy a IX. kerületen BKV-val... A filmek meg hát... a kapcsolt áruként kapott olcsó filmeken, sorozatokon - amiket rendszeresen ismételnek - nincs mit nézni. De ez más fórumra tartozik, köszönöm az upc-os infót! :)

Szia!

 

Nézz be ide http://www.filmklik.hu/ ! Itt "kikölcsönözheted", ami azt jelenti, hogy 48 órán belül többször is megnézheted max 750 Ft, vagy letöltheted max 1590Ft-ért. Bankkártyával, vagy mobillal is tudsz fizetni.

 

Jó szórakozást!!

 

 

Üdv.: Frici59

1981-ben lassan 10 éves volt a cd úgy tudom.  Többféle szabvány is létezett, ez a bazinagy, aztán 115mm aztán 112 azthiszem. Egy régi interpress magazinban benne is volt hogy egy ilyen nagy korongon tárolták egy könyvtár adatbázisát.

panblue képe

Sziasztok!

Nekem is volt egy ilyen szép masinám egy barátom jóvoltából-csak fekete színben.

Jó nehéz-masszív megépítésű darab.

panblue

 

 

 

NGA képe

Itt valami elég nagy tévedés van.

 

"1981-ben lassan 10 éves volt a cd úgy tudom.  Többféle szabvány is létezett, ez a bazinagy, aztán 115mm aztán 112 azthiszem."

 

1. Elöbb volt 115 majd utánna 120mm lett az átmérő.

2. Az első kereskedelmi forgalomba került CD 1982. augusztus 17-én készült el. Ez volt az ABBA - The Visitors. Elötte jelent meg pár héttel demo célra a Sony Billy Joel 52nd street lemeze.

3. Az első cd játszó a Sony CDP-101-esvolt, amit 1982. október 1.én mutattak be.

 

Azaz a cd nem lehetett 1981-ben tiz éves, mivel ekkor még nem is létezett, a szabvány sem volt még kész.

Vid képe

Akkor nagyjából jól tudtam, csak egy évet tévedtem - így 30 év távlatából ez elnézhető tévedés. :) Nekem a néhai Laura Branigan - Self Control CD-je a legrégebbi példányom, az 1984-es kiadás. Annyit tudtam, hogy előtte pár évvel jelent meg az első CD, így tippeltem a '81-et. Az ABBA - Visitors-a nekem is megvolt (LP-n), de annyira nem ütött, mint a korábbi ABBA albumok - szerintem.

NGA képe

Elnézést, nekem csak az volt ellentmondásos, hogy 1981-ben 10 éves volt a cd.

"A technológiai eljárást már az 1970-es évek elején kidolgozták és még 1976-ban bejelentették." Akkor mondhatjuk hogy volt ? :). Vitát nyitni nem szeretnék de sztem egy 79-es IPM magazinban láttam hasonló lemezt. Holnap megkeresem mert kíváncsi vagyok hogy jól emlékszem-e :).

 

ui: NGA! A hangnemből ítélve rossz napod volt. De lehet hogy nekem volt rossz napom...

NGA képe

Ez a Csabai idézet vicces :-)

Ne haragudj, de nem mondhatjuk, hogy 1976-ban volt cd, mivel nem volt. Maga a cd szabványt (Red Book) 1980-ban fektették le. A tényleges fejlesztés 1977-ben indult, és 1982-ben lett kész. A Philips próbálta húzni az időt, de a Sony nem engedett, és igy 1982-ben hivatalosan is megjelent a cd.

 

Maradjunk annyiban, hogy 1982-ben jelent meg a CD, és ezt tekintik hivatalosan a CD születési évének mindenhol.

 

"17. August 2007 Eine Feier hätte das eigentlich verdient: Vor genau 25 Jahren, am 17. August 1982, wurde in Hannover-Langenhagen die erste Fertigungsstätte der Welt für Compact Discs eröffnet, die silbrig-flachen Wunderscheiben, die Musik plötzlich anders hören ließen, die Unterhaltungselektronik und Lebensgefühl veränderten. Erst wurden Schellackplatten Makulatur, und später fanden auch Schallplatten nach dem Siegeszug der CD nur noch Liebhaber."

Én egy ehez hasonló képlemezjátszót az egyik régebbi BNV - n láttam működés közben. Egy karaokéhoz használatos klippet játszottak le vele amin a kép alján olvasható volt a szám szövege. Alaposan megcsodáltam a "kütyüt" mert ilyet még nem láttam! Azt hiszem mondanom sem kell hogy a képminőség DVD szintű volt, és persze hozzá a hang sztereo.

matesa képe

Nekemi ilyenről vették át DVD-re a Pet Shop Boys Videography-t.

Zalairádió képe

nekem átmásolni?

Köszönettel:

STS

annak idején nekem is volt ilyesmi készülékem,sajna hibás meg hiányos is volt így túladtam rajta, jó nagy lézer volt benne, szerencsére egy sony tesztlemez megmaradt.

Sziasztok !

Engem megkért egy barátom  próbáljam meg itt eladni a pioneer  képlemezjátszóját. Hátha a gyűjtők értékelik még   ezt a ritka formátumot   . A hirdetések között megtalálható .

oldtimer képe

Szuper minden!

Nagyon szemléletes, hogy mellette ott van egy LP és egy Compact Disc is.

Jól látható a „gigászi” mérete is.

A fotó is remek! Jó, világos és éles.

 

És legvégül az "asztal" is érdekes, a régi TV.

 

üdv.: oldtimer