Quarz M


Quarz M

Mental által beküldött Quarz 2M-hez megtaláltam egy 1969-es Ofotért katalógusban a sima M-et:

MOZGÁS KÖZBEN ÖRÖKÍTSE MEG...
életének legszebb és legkedve­sebb emlékeit, mert a mozi­film segítségével bármikor visszavarázsolhatja azokat. Családi albumok sok száz fény­képe az emlékek, események egy-egy pillanatát rögzítik, azonban a filmen megelevene­dik a mozgás és az eseménye­ket Újra átéljük. Szemünk előtt nő fel a baba, Újra utazunk a már ismert, de távol­levő tájakon és a rohanó élet kellemes időtöltését jelenti a családi filmanyag rendezése, összeállítása, ismételt vetítése. Mindez az Ön részére is könnyen elérhető. ha vásárol egy jó minőségű, könnyen kezel­hető filmfelvevő gépet.

Kvarz M

Magas, 1:1,9 fényerejű, 12 mm-es gyújtótavolságú, fix objektivvel ellátott 8 mm-es fimfelvevőgép, beépített fénymérővel, 4 képsebességgel, 3-féle menetallitási lehetőség­gel, és igen sok tartozékkal. A felvételezésnek ez a sokoldalúsága és biztonsága, továbbá a készülék kifogástalan minősége és tökéletes rajzú objektíve eredményezte, hogy a filmamatőrök körében igen nagy keresletnek örvend.
Világos, nagy keresőjében lát­ható a fénymérő mutatója és a felvétel témájától függően 12, 16, 24, 48 kép/ml, sebes­ségeket állíthatunk.
Az objektív fényrekesze félautomatikus vezérlésű, de csak abban az esetben. ha 16 kép/mp sebességgel filmezünk, egyéb zársebességeknél külön kell beállítani az objektív fényrekeszét.

...a családi mozgóképes archívum története. Gyakorlailag az ment, amit a reklámban olvashatunk: gyerekek növekedése, családi vetítés hétfő esténként (amikor nem volt TV). Nagyanyám testvére vette (Quarz 2M verzió), ő filmezett minket alkalmanként, amolyan "home movie" jelleggel. Aztán a videokorszak eljövetele előtt én kaparintottam meg a gépet, és ez egy életre meghatározta a filmkészítés iránti rajongásomat. Kezdetben sok-sok méternyi Forte monokróm nyersanyagot elpörgettem mindenféle kísérleti hülyeségre: szomszéd kertben megkötött kutya vergődése, titokban a garázsunk teteje fölött, létrára felmászva, felső gépállásból. Égő kisautók, húgom vizet vesz a kerti csapból, stb. :)  Ahogy a zsebpénzem engedte a film- és az előhivatás költségeit.

Később forgatókönyv alapján dolgoztam, a családot, osztálytársakat felkérve különböző szerepekre.

 

A befejezett darabok megtekinthetők itt:

 

http://www.youtube.com/watch?v=qa7MugoXWTQ

 

http://www.youtube.com/watch?v=dRV27cai3iY

 

http://www.youtube.com/watch?v=woZr7wlQuIw

 

A gépet 16-os sebességen használtam, mert ez volt az a határ, amit még lehetett úgy vetíteni, hogy ne legyen túl börleszk-jellegű a mozgás. Ráadásul a nyersanyagra is több fért, mint a szabványos 24 fps-nél.

 

A menetállítás azt jelentette, hogy miként viselkedjen a filmtovábbító rendszer az indítógomb (ravasz) lenyomásakor. Lehetett csak egy kocka továbbítást, "amíg nyomom, addig forog" és "nyomás nélkül is forog" üzemmódokat választani.

 

Két hátrányára emlékszem. A legnagyobb, hogy nem vett hangot. Lehetett mellé magnózni, de szinkronba tenni vetítésnél gyakorlatilag lehetetlen volt.

A másik hiányossága a kereső. Látható a képen is, hogy nem az objektíven átmenő képet mutatta, hanem attól pár centivel feljebb helyezkedett el, külön optikai elemként. Ez azt jelentette, hogy minél közelebbi témát vettél fel, annál inkább nem azt láttad, ami a filmre került.

 

Az enyém ma is megvan, az eredeti - nagyon korrekt számú - tartozékokkal együtt. Valódi bőr, merev hordtáskában, hibátlan állapotban, működőképesen.