Technics SA-8000X kvadrofón receiver


Forrás: 
saját
Technics SA-8000X kvadrofón receiver

4x40W, CD-4 dekóder, és egy jellegzetes különlegesség: AFD (Acoustic Field Dimension) áramkör: a kvadrofón "lehallgató tér" mélységében és szélességében szabályozható, kiterjeszthető. Ennek ugyan nem sok köze van a zenéhez, de korjelleges, és az adott időszak technikai lehetőségeivel gyönyörű megoldás. A kép ott készült, ahonnan elhoztam a gépet: a háttér és a fények jobbak ezen a képen, mint ahol én szoktam fotózni.

dollerakos képe

Fantasztikusan gyönyörű! Gratulálok!

Kiss Béla lászló képe

Köszönöm Ákos!!

Édesanyám odaföntről segített hozzájutni ehhez az ékszerhez.

rákos zsolt képe

ahimotu Gyönyörő a cuccosod Béla!

Gratulálok hozzá, igazi ékszerdoboz!->ezért szertjük a korai 80-as éveket!!!!

Pár belső adatot én még várnék hozzá : tranyók,elkók, végfokok, ill.az abban lévő végtranyák tipusai .A belső kábelezése wreppelt-e ? Stb.

Kiss Béla lászló képe

Szia Zsolti!  Köszi szépen! A végtranyók 2SC789 típusok, és a belső kábelezés a kor szokása szerint wire-wrap, ahogyan írod. Én nem szerettem ezt soha, megmondom őszintén: ha csak egyetlenegyszer is oldani, kell, az soha többé nem lesz "vreppelve", hiszen nincs meg hozzá a célszerszám: vissza lesz zépen forrasztva, és egyből látszik, ha valaki már járt a gépben....A késői '60-as évektől kezdve jellemzően így konnektáltak a japánok és az amcsik.

:))))

panblue képe

Üdv!

 

Gyönyörű gép,én is gratulálok :)

A skála,a műszerek és a gombok...nos szakasztott marantz - sansui vonal :)

Nagyon szép gépek voltak ezek,és még most is azok ha így egyben vannak.

panblue

Kiss Béla lászló képe

Köszönöm!! Soha többé nem lesznek ilyen gyártmányok. Sajnos ilyen a műszaki kultúra változása "fejlődése": a barokk pneu-traktúrás templomi orgonákoz képest  már ez is egy céllövöldés bóvli.....

Szia kolléga!:)

Én már a gyűjtést abbahagytam, de talán még szorítottam volna..avagy szorítanék helyet egy ilyennek, !nagyon kóser darab!, az élet sajnos elbánt velem, már nem fogok gyűjteni, csak két állványra való maradt a régi nagy "szett" ből... amit 16-18 év alatt szedtem össze...mind-1 elmúlt..., Örülök, hogy mindig találsz új portékát és szépeket ritkákat, nem kérdéses ki a legnagyobb gyűjtő az oldalon, kívánok hozzá további jó szerencsét:)

Vigyázz rájuk.....

Atesz

Kiss Béla lászló képe

Köszi Atesz az elismerő szavakat!

Egy kis helyesbítést hadd tegyek: nem vagyk gyűjtő, csak szeretem a régi dolgokat, amikhez bármilyen módon hozzá tudok rendelni egy emlékképet, és elsősorban ezen elvek mentén szerzek be ezt-azt.

Illetve - természetesen - ha valami nagyon megtetszik. Semmiből nem keresek szériákat, véletlenszerűen választom ki, mi szeretnék. Ezért is nem vagyok gyűjtő.

Az évek során tisztult a kép, csakis az igazán ritka, különleges darabokat tartottam meg, noha mindig kedves emlék lesz számomra egy VT-torony, ui. hosszú éveken át az jelentette számomra "a hifi"-t.

Emlékszem: 1992 tavaszán a sulinkban,a  technikus srác szobájában megláttam egy fekete skálás VT Cleopátrát, rajta egy Pioneer CT505-os magnót DC2002 dobozokkal. Ez nekem ott és akkor annyira megtetszett, hogy napokig csak arra gondoltam 11 éves fejjel. Aztán az élet úgy hozta, hogy ez a technikus srác kollégám lett a cégnél. Ez a kis VT- szett ugyanebben a formában megtalálható nálam, igaz, két iszonyat ritka DC 4002 passzív mélyradiátoros dobozzal. Vagy az R5932 nullszériájából egy darab ős-Minimaxokkal, ami szintén őrzött darabom...

Sőt, helyet fog kapni a kollekcióban - sok egyéb mellett, ami helyhiány miatt bedobozolva a munkahelyi raktáramban pihen -  de már csak az új lakásomban egy szerény kis kopott ZK 120T....ez a magnó édesanyámé volt, tőle kaptam meg 1990-ben, akkor kezdődött minden, ezzel a kis vacakkal. Pár év alatt "kinőttem", és szépen elkezdem hol ezt, hol azt kiforrasztani-kiszerelni belőle. Kb 18 évet hentergett szegény magnó ettől-attól megfosztva hol itt, hol ott. Most, hogy kb 1 hónapja elveszítettem édesanyámat, eldöntöttem, hogy 100%-os restaurálásban részesítem a magnót, már be is szereztem hozzá donorgépet (egy alsó kábeltér-fedél még kéne, mert az arról is hiányzik).

Rengeteg szépet és jót adott nekem életében, többek között  a magnózás, a magnók szeretetét is Neki köszönhetem.

Igen....ezért mondom, hogy gyűjtő vagy mert a ritka darabokra mész..mint régen én!

Nekem is hasonlóan indult a hobbi...megláttam és beleszerettem....én is azóta őrzök egy komplett szettet....100% os állapotban van az is...

 

Nem tudtam, hogy mi történt...fogadd itt őszinte részvétem!!!

 

És igen...ez már misszió...rakd rendbe azt a magnót!..megérdemli mind a készülék és az emléke is!

UI

A gyűjtő attól válik igazi gyűjtővé, hogy kikaparja a gyémántot a szén közül:)

A többi az már felhalmozás....avagy lehet akár széria orientáció is, de az alap a ritka kincs megszerzése.

Szép napot, szebb időket neked kolléga!!!

Atesz

 

Kiss Béla lászló képe

Köszönöm soraid kedves barátom, egyetértek veled!!

veroka képe

Szia KBL,

 

Valahol volt nekem egy ilyenem. Megnézem a kacatok között, ha megtalálom, elküldöm neked. Sajnos nem sok reménnyel kecsegtet a dolog, de egy próbát megér.

Kiss Béla lászló képe

Köszönöm előre is kedvességed!!

athos527 képe

Gyönyörű !! Megismételhetetlen, mint a Titanic! Egy olyan letűnt kor emléke, ami sajnos, soha nem tér vissza!

A mai marketing jegyében fogant bazári cuccok, kinek érdeke ma már olyan készülékeket gyártani, melyek 30-40 év múlva is működni fognak?

Hol raknak manapság kilónyi aluminiumot, nemesfát egy készülékbe?

Egyre kevesebben leszünk, akik este leülünk egy ilyen Szent Grál elé, és egy pohár Tokajival, vagy Whiskyvel a kezünkben csukott szemmel végíghallgatunk egy bakelitet....!

Kékedi Levente képe

Ma is vannak kiváló, sőt sokkal jobb készülékek is, csak azokat nem a hipermarketekben kell keresni. Az áruk meg ugyanolyan magas, mint amilyen ezeknek volt régen.

Kiss Béla lászló képe

Ez így igaz kérlek, annyival egészíteném ki, hogy abban az időben a kommersz készülékekben is lényegesen több anyag és munka volt, ez viszont a kor technológiai adottsága, nem annyira ideológaia. Teljes meggyőződéssel állítom, hogy a mai kor készülékei igenis jobbak, megbízhatóbbak(!!) Ennek ellentettjéről lehet vitatkozni, de nem érdemes, mert az ellenoldali érvelés 5s alatt lesöpörhető. A régiek azonban nekem, nekünk jobban tetszenek, és ez viszont már ideológia.

Kékedi Levente képe

Igen ez mind így van, csak mindezt lehet magyarázni 5s-nál tovább bárhogy egy elvhű ideológistának, kinek minden téren az Old Hifi a jobb.(Tisztelet a kivételnek!) Sajnos sokaknak a retró szeretetük átmegy a dolgok műszaki oldalába, és tévesen hiszik/vallják azt, hogy a mai digitális technikáktól jobbak a régi analógok. Én pl. most belekeveredtem egy fb-os Old HIFI-s csoportban zajló vitába, ahol aztán lehet magyarázni, bizonyítani az ott lévőknek bárhogy is, egyszerűen nem hiszik el. Mindez a megrögzöttség, fanatizmus, makacsság, szűklátás és egyoldalúság miatt van. Nem hajlandók nyitni a modern dolgok vívmányaira, a valóságra. Azt kéne megérteniük és elfogadniuk, hogy nincs azzal semmi baj, ha valami régi, mindentől és mindenkitől függetlenül lehet szeretni, és tisztelni, de nem kéne megrögzöttségből azt állítani, hogy jobb is, ha az nem igaz.

Nos a szavaid nagyon egybevágnak az én gondolataimmal.

 

Valóban, más követelmények voltak régen és ma is.

 

A lényeg ott a mondandódban kolléga.

 

Nekem is modern készülékeim vannak már.

Persze a retro készülékek még mindig megmelengetik a szívem ha látok egy egy régi szép erősítőt, vagy hangfalat.

 

UI:

 

Régóta nem retronomozok, nem voltam fent már egy ideje.

Valami változott...

 

Atesz

 

 

Kiss Béla lászló képe

Szia Atesz,

 

egyetértek veled, valami van a levegőben....ami nem az igazi, de a jövőbe vetett hitem töretlen :)

Kiss Béla lászló képe

Köszönöm! Ezek a gépek egy más korban, más ember számára készültek. Az ám az igazság, hogy ezen készülékek százezres szériákban készültek, különben nem érte volna meg őket felszerszámozni sem. (tekintsünk most el a konkrét géptől) A legyártott mennyiség 80-90%-a az elmúlt évtizedek során megsemmisült erkölcsi, műszaki elavulás, meghibásodás, vagy egyéb tényezők okán. A fennmaradt mennyiségnek eszmei-ideológiai és műszaki-történelmi értéke van, ezt anyagiakban kifejezni nehéz -mint minden hasonló tágyi emlékét.

A "mai", tehát a '90-es évek végétől számított audio-eszközök lényegesen megbízhatóbbak, potenciálisan jóval kisebb a meghibásodási lehetőség, nagyon fejlett a technológia. Ezek a gépek jóval hosszabb ideig működnének paramétereik max20%-os esése mellett, iit  a nagy gond az iszonyú gyors ütemű erkölcsi avulás, ami tizedeli a gépeket nagyon rövid ciklusokban (vö: egy normál DVD-játszó egy DiVx-et tudó társához képest gyakorlatilag használhatatlan, és már ez is törtélelem, holott a kettőt nem fizikai, hanem fejlesztésbeli szakadék választja el.   nagyon szeretem a régi korok szép műszaki produktumait. De a "ma technikája vs tegnap technikája" semmi más, csak egy örök, parttalan polémia.

koleszterin7 képe

koleszterin69

Ezt tömören és szépen összefoglaltad.Valaki végre leírta mitől mit várjunk és miért.

köszönöm

Kiss Béla lászló képe

Igazán nincs mit kollégaúr...:O)