Kilátótorony


Forrás: 
saját tulajdon
Kilátótorony

Ez a vasból készült kilátorony lakásunkat disziti. Képeslapgyüjteményemben felfedeztem egy lapot a mátrafüredi Sástóról,melynek hátterében egy kilátótorony látható,ami nagyon hasonlit a disztárgyra,főleg a lépcsőzete,feltételezhető,hogy erről a mátrafüredi kilátóról mintázta a disztárgyat készitő mester.A lap a mátrafüredi kilátótoronyról a kép alatt látható.

külföldi és magyar lapok_0058.jpg
veroka képe

Kedves Morvay úr,

 

Szerintem ez inkább őrtorony, hasonlóban magam is megfordultam egy párszor. A mi laktanyánkban a katonáknak szabad volt szabad idejükben barkácsolni, gondolom egy hasonló ügyes kezű 'baka' építette ezt a kis modellt.

 

Egy nagyon hasonló torony látható ezen a fertőrákosi képen:

 

 

Morvay László képe

Kedves Veroka! Köszönöm az értékes hozzászólását. Valóban az ön által feltett őrtorony kép jobban hasonlit az én disztárgyamra,mint a mátrafüredi torony,melynek tetején TV antenna lehet.Elképzelhető,hogy egy határőr szabadidejében fabrikálta ezt a disztárgyat,mely a házunk megvásárlásakor hagyott itt a régi tulajdonos.Sokkal jobban hasonlit ez a disztárgy a fertőrákosi őrtoronyra. Csak nem maga is katona? Nekem csak a lépcsőzet tünt fel amely megegyezik a disztárgy lépcsőzetével.

Retronómos üdvözlettel:Morvay László

veroka képe

Elnézést a duplikálásért, a kép:

 

Szép napot ! Igen sokat  " álldogáltam " ilyennek a tövében és a felső részén is határőr koromban Kőszegen ... Volt azon a szakaszon 4 darab is belőlük , rendes becsületes neve ; MAFI , azaz magas figyelő torony ...

Nem túl kellemes élmény volt egy 08 - 16 ig szolgálat télen , mínusz 20 ban , vagy nyáron a +30 fokban ......... leo