Ezermester WEGA Hi-Fi torony


Forrás: 
Ezermester
Ezermester WEGA Hi-Fi torony

A 70-es 80-as években a WEGA egy csúcskategóriás szórakoztatóelektronikai cégnek számított

Végülis SONY....ha jól sejtem.:) Laca

Kiss Béla lászló képe

Bizony, ezt a német céget (is) bekebelezte a '70-es évek végén a Sony Corporation, de a márkanevet meghagyta, viszont a dizájn már japán lett. Nagyon sok, a Sonyval egybevágó termék futott WEGA-márkanév alatt. ha jól tudom, ezeket az akkori NSZK-ban gyártották.

Sajnos a német szórakoztató elektronikai cégeknek szomorú az sorsa:

A Telefunken-t, Normende-t, Saba-t bekebelezte a Thomson.
A Schaub-Lorenz-t, és a Gratez-et az ITT vette meg majd pedig összeált a NOKIA val ITT-NOKIA néven futottak, de a Graetz márkanevet egydarabik nég megtartották.
A Blaupunkt a 90-es évek végére teljesen leállt a szórakotató elektronikai cikkek gyártásával, hasonlóan Siemens is.

Szia! Egy ideig ITT-Lorenz néven is futottak,A Nordmende céget nem a Thomson,hanem JVC vette meg,vagy futatta,legalábbis jó ideig az úgynevezett B-brandja volt(JVC)Vajon mi lett a Fisher-el? Tud valaki valamit róla? Sokáig dolgoztam ezekkel a cuccokkal az Intertouristnál. Néhány éve láttam Shaba-t és Telefunkent üzletben. Az érdekesség kedvéért,az öreg Sony Kb 10 éve azt nyilatkozta,semmi sem rengetheti meg a sonyt csak ha feltámad a Telefunken, ezt a tv készülékekre értette. Üdv Tup

NGA képe

Kéne csinálni egy listát.

Grundig - BEKO - török
DUAL - kinai (kivéve lemezjátszó)
ORION - BEKO - török
Videoton - török?
Fisher - Sanyo
 

Önálló márkák:
Pioneer
Sony
Panasonic
Philips

Ha valaki tudja, folytassa

Az Orion honlapján ez áll:
"A cég a Szingapúri Thakral Csoport tulajdonában van 1997 óta."

Thosiba
JVC
AIWA

VIDEOTON márkával egy kb 3emberes cég gyártat TVket Kínában (!!!),azok az emnberek a Videotontól váltak ki és valahogy megszerezték a márkát,1-3éve gyártatnak csak ilyeneket kint,először lapitott CRT/képcsöves TVkewt,most már LCDtv-t is,billentyűzetet,DVDjátszót,stb...nem is tudom,hogy a videoton BPi vagy Szfvár-i részéről váltak -e ki 1990valahányban és valami minicéget gründolhattak..de ennek utánanézek valahogy...Most jut eszembe, szegény Videoton 1990es évek eleje felé a vég felé,D-Koreában gyártatott egybehifitronyokat/musiccentereket(vmi koreai kinézetűt/japán kinézetűt is,és SHARP kiézetűt is,amiben már nemcsak LPlemezjátszó hanem CDlemezjátszó is volt),

plusz különálló lemezjátszókat, és 1-2kazettás magnódeckeket...valaki vaterán úgy árul Videoton RT7300S (1987utáni digitális AM-FM tuner,szfvári Videoton gyártmány,ahogy a hozzávaló EA nemtudomhányas erősitő is)tunert és erősitőt,hogy alatta-felete ezek a koreai remkeke vannak,amelyek elvileg nemcsak fekete,hanem ezüstszínben is "gyártatódtak" ott kint Koreában.A hátlapjukon elvileg ha jól láttam fel is van tüntetve...Aztá kb 1992-93ban volt a nagy szétomlás,eladás(3-5éve mutattak magyar tvben erről dokumentumfilmet,lehet nem volt VHS kazettám felvenni,kár),SzélesGábor-megvétel,akkor Műszertechnikás volt,sajátmárkájú termékek eladása,holdinggá alakulás,BÉRMUNKABÁNYÁVÁ VÁLÁS.De még romjaiban se siekrült úgy a Videotont a bérmunkabányává válás miattúgy kinyirni,mint később az IKARUSt.Ahhoz az IRISBUS/IVECo csoportnak eladás kellett,szintén ezen (állitólag jobboldali) ember által.A Videoton területén az ipari parkban azóta TOLNI KELL A BICIKLIT,amióta 1db embert elütött 1990valahányban a Széles G. kocsival állítólag,ezt mondták...

Azt hiszem tavaly vagy tavalyelőtt romboltatták le a VT CIRCUITS magyar-német vegyeskft épületét SZfváron,mert "nem tudott már versenyezni a kinaiakkal"...NYÁK(nyomtatott áramköri lapok)gyártásban...pár röntgenrajzszerűt otthagytak bontáskor,kiadták vmi cégnek,én meg ebédszünetemben leleteket menettem,amit tudtam,taxin,..relék,folyadékmelegitő,áramkorö rajzok/fotók,1-2munkavédelmi müanyagtábla-rom,stb,és egy előadóteremből egy 2méternél szélesebb őstérkép,amin még SZOVJETÚNIÓ is van,FÖLDtérkép,magyar nyelvű..itt vana  sziba sarkában összehajtva....akaztódrótja elszakadt,ki kell tisztitani a papirt/szövetet (ilyen hibrid anyag)..és lesz múzeális érték!Ja és a reléket egy múzeális fadobozba tettem,amin egy magyar exportcég neve van és a cime,pl "ÚLICÁ MJUNIHÁ" (Münnich F kommunista gyilkosról elnevezett utca)cirill betűkkel,oroszul...továbbá kaptam egy volt VT-informatikás rokonától pár Z80ast és TVC minialkatrész,jól elzártam,meg kell lesni,megvan -e...csak lenne már Videoton TVComputerem (32k, 64k, 64k +) hozzá,meg floppymeghajtóm,,tápegyságem,joystickom,stb...utoljára kb 8-10éve hazsnáltam olyan gépet,Vavsári pál Ált ISk-ban számtech szakkörön,aminek a termét kb 20éve választották le a könyvtárteremből.Azóta nem szóltak nekem és valahova eladták azokata  kincseket...volt 1db C16os is,meg 2db C PLUS4,a többi TVComputer,avgy sima,vagy 64k (3)...és a tanári fgépnek volt csak színes a kijelzője, egy Videoton Super Star 14,8programos színes japánképcsöves kistv...meg ahoz volt Videoton floppydrive,a többihez vagy gyári (commodore) vagy BRG MK29 kazettásmagnók adat-perifériának.Valamelyik kazettámon van is kalóz-hangfelvétel,mik történtek,amikor matek-számtech tanárnőnk elment kávészünetre és mi játszottunk,pl "tyjúú tyjúú k..anyád "stb :-D

 

(Na hosszúra nyúlt az emlékezés...egyik rokonom is 1987ig Videotonos volt...főleg műanyagrészen...voltak még rokonok a Szfvári Nehézfémöntödében (ami 1982ig CSEPEL MŰVEK FÉMMŰVE név alatt is futott),a KÖFÉMben (Könnyűfémmű,sokkal többfajta hasznos temréket gyártottak az ALCOA mega  SAPA Profiles előtt,régebben a mellette levő ALUMÍNIUMIPARI MÚZEUMban volt kiállitva az ALUKAROSSZÉRIÁS KISÉRLETI UV VILLAMOS IS),és van aki a kinyírt ALBA REGIA állami épitöipri vállalatnál is volt...sőt mellette volt egy FÉMMUNKÁS gyár is,ami emberi ALUMINIUM és vas ajtókat,ablakokat gyártott,mint BPi anyavállalata...azok 30éve még mindig működnek,de nyílászárócseremaffiák a hitványabb anyagra cseréléskor (műanyag porladó szar,vasvázon,igen 5-10év és elporlad,olyanra cserélik gettópanelekben)érdekes módon eltüntetik e 30-50évre készült nyílászárókat..vajon hova...közben nyugatnémeteknél és máshol EUban 20éve rájöttek,huogy a műanyag nyílászárók SZ@Rok és nem épitenek be.FA vagy fém sokkaldesokkal tovább tart,ugyanolyan termoüveggel,sőt kapaszkodjatok,asztalos nagyapáméknál 2.vh-s anblakok máig működnek jól.Bocsánat a szóf*sásért...van egy blogom úgyis a blogger.com-on,akit érdekel kérdezzen rá)

"Bisztoss jó munkásemberr" S.Balázs Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

NGA képe

Ne haragudj, de ez olvashatatlan. A magyar nyelvben van olyan, hogy mondat. Ez nem az. Ez egy tagolatlan szófolyam, aminek a második sorában elvesztettem a fonalat. Légyszives tisztelj meg bennünket annyira,hogy értelmesen, érthetően, mondatokban fogalmazol.

"A Nordmende céget nem a Thomson,hanem JVC vette meg,vagy futatta,legalábbis jó ideig az úgynevezett B-brandja volt(JVC)"

 

Biztos vagy te ebben.

 

 

In 1969, Mende's sons took over the company and in 1977 a majority shareholding was sold to the French Thomson Brandt company. Only one year later the family sold their remaining shares to Thomson Brandt. In the 80's-years the works in Bremen were closed and Nordmende became purely a Thomson trademark. In the 1990s the name Nordmende was used less and less frequently, eventually disappearing in favour of the Thomson name.

 

 http://en.wikipedia.org/wiki/Nordmende

 

 Egyébként a Nordmende-t egy bizonyos KAL group 2008-ban ismét feltámasztotta és a Schaub Lorenz is feltámadt haló poraiból.

 

http://www.schaublorenz.co.nz/

 

 

Biztos vagyok benne. A beszerző előttem beszélte le a JVC képviselővel,az európai JVC képviseleten kellett reklamálni ha hiány volt,és teljesen csereszabatos volt javításkor jó néhány tv és kamera alkatrésze. Ennyit a wikipédiárol. Tupamaro

NGA képe

Ez sajna semmit nem jelent, ugyanis pl a Blaupunkt videokat meg a Panasonic szervizbe kellett vinni, a tv-kkel együtt. Csak annyit jelent, hogy a JVC és a Nordmende között van vagy volt üzleti kapcsolat. Ez gyakori volt akkor a németeknél.

Így igaz.
Például A Blaupunkt RTV 966 és a Panasonic NV HS-1000 egy és ugyanaz a videómagnó volt. Ettől persz még a Panasonic nem birtokolta a Blaupunktot.

 

 

 

 

 

Anonymus!

 

Ime egy részlet a Thomson 1998 évi pénzügyi beszámolójából:

 


The brand rationalization policy enabled the group to affirm
THOMSON as a leading European brand, representing
more than 50% of the group’s sales.
The discontinuation of Nordmende and the repositioning of
Telefunken in Germany resulted in a slight market share decline,
to 8.4% for the five main European countries.

 

Esetleg írjál a Thomsonnak hogy javítsa ki a beszámolót, hiszen te személyesen hallottad, hogy a JVC képviseletnél kellett reklamálni a hibás Nordmende készülékek ügyében.

 

 

Rendben,megteszem és írok.De nagyon kemény lettél, ezért a másolatot elküldöm neked.Javaslom használd végbélkúpnak! Üdv:Tupamaro