DUAL CV-240 kvadrofón erősítő


Forrás: 
saját
DUAL CV-240 kvadrofón erősítő

Európában a kvadró-irányzat talán egyetlen "ízig-vérig" képviselője a német Dual volt. A többi cég csak kóstolgatta ezt a területet, igazán a kvadrofóniára fejlesztett szériájuk nemigen volt.

A szóban forgó gép egy igazi erőmű, a sorozat tetejéről: 4x40W kimenőteljesítmény, kvadró térbalansz-joystick csatlakoztathatóság, rengeteg szolgáltatás és csatlakoztatási lehetőség. Hatalmas hűtőbordák, méretes tápegység. A készülékhez kapható volt különálló CD-4 demodulátor (ld. kis kép) is. Az erősítő a diszkrét négycsatornás erősítésen kívül SQ-dekódert tartalmaz.

Kivitele németesen precíz, hangminősége szintén "németes".

cv240t-01.jpg
rákos zsolt képe

ahimotu Szia Béla!

Szép a cucc!Ez a design inkább stúdióba való mintsem szobába :2-3 m es keverőpult, soksávos STUDER, Tascam stb + Whisky és ölünkben a csajok!

De amit kérdeznék az az,hogy az alu  forgó gombokban a lapos fekete lap betéve van vagy csak imitálva ?Mert ha betették, akkor kalapot le az az igazi!

Zsolt

Kiss Béla lászló képe

Szia Zsolti! Az a fekete lap-betét bizony valós, mint általában a Dual korabeli cuccain: a teljesen alumíniumból forgácsolt gombtest tárcsamaróval be van sliccelve, ebbe van illesztve a műanyag betét.

Nagyon igényes kivitelű cuccok ezek!

rákos zsolt képe

ahimotu Ez Igen  Béla! A Dual annak idején nagyon adhatott ezekre az igényes mechanikai  megoldásokra !

Nekem csak a nemrégen feltett 1980-as sorozatom van :antracit metál színben  (nekem ez itthon bőven élég az 1976- os  Philips ekkel együtt !).

Tehát a Dual nak ez a fekete alu volt a korai sorozata utána jött a barna utána az én antracit metálom jöhetett 1980 környéke  utána már fekete műnyag ocó cuccai voltak és utána jöhetett a game over!???

Zsolt

Megj1 : Atesztől tudom, hogy a barna cuccai is nagyon jók! de az a kinézet már nekem nem jön be,inkább egy dohányzós -stúdiós előtérebe tudnám elképzelni (a barna előlapoknak nem árt a füst !)és a ledek rajtuk kerek 5mm es ek amik már nálam gagyinak számítanak inkább kb: a korabeli ezüst  Grundig mejelenés .

Viszont a  japánok akkoriban nagyon rávertek erre a német  design- ra a kék (az Onkyo-nál zöldes )VFD kijelzőjükkel!

A Sharp- Optonica berendezésekről mit tudsz ?Mostanában látok ilyeneket ,de azoknak a kinézete sem tökéletes! Nekem a Luxman kinézet jön be nagyon, de azok igen drágák!

Szia..

Igen..anno egy CR 1780 as barna receiverem is volt..és a külön erősítő és a tuner szett is megvolt...rendben voltak azok bizony! A receiver Márk barátomnál van éppen....

Atesz

Kiss Béla lászló képe

Szia Zsolti, nálam az évek folyamán egyre inkább kirajzolódott az a formavilág, ami hosszú távon tetszetős, és keresett. Ez pedig a '60-70-es évek jellegzetes formavilága: egy kis vas, egy kis fa, kevés alumínium, minimális műanyag. Persze kivételek akadnak, de ott a kötődés más vonalon van jelen.

Horribile dictu: a Pioneer kék korszakos cuccaiért 10-15 éve meg voltam őrülva, mára teljesen érdektelenek, ha venném, csakis továbbértékesítési céllal tenném. Hiányzik belőlük az a formai (és nam műszaki) tartalom, ami miatt engem megragadna.

rákos zsolt képe

ahimotu Szia Béla !

Nálam nem ez van ! Én épp eleget láttam barna régi fa butorokat ,hogy elmenjen ezektől a kedvem sőt volt olyan munkahelyem is ahol így-régi szobásan- volt berendezve a birodalom (később a tulajt(AGROBANK) elvitte a rendörség : az az ezredes aki később pisilt a teve utcában !).Ha esetleg pesten jársz és bemész a Klapkáékhoz, akkor pont ilyen berendezéseket látsz ott!

Szóval engem inkább a kék korszakos Pioneer megjelenés környéke fog meg szálra húzott  alu és vfd kijelzés !!!Így a fa dolgok nem érdekelnek különösebben .Van most épp a terán 1 kazettás deck és aszem erősítő is valahol fenn amik a kék piók kinézetének a koppintása, de annyira nem vagyok elvakult ,hogy meg is vegyem ezeket és tornyozzak velük .

Van egy illetőnek( a neve úgy kezdődik mint a diszkóban a lemezlovasé) még Marantz deckje és annak a megjelenése  is ami tetszik(legalább 3-5 éve megvan neki, mert nemrég néztem az oldalán ) ,de nem írom hol látható, de azzal sem tornyoznék már. Talán a LUXMAN okkal azoknak szép és letisztult a formaviláguk (a nagy erősítőikben is u. az a Fujitsu  RET-es végtranyók vannak mint a nagy piókban -> SA 8800-8900 stb

Manapság ezeket SANKEN nek hívják és  40 Mhz-esek !

Ha ránézel a neten a vintagecassettedeck.com oldalán akkor feltétlen megérthetsz     http://www.vintagecassette.com/luxman/k-05

ha valaki ennél jobb kinézetű cuccot tud az már bűvész !

Üdv:Zsolt