Dual torony


Forrás: 
saját fotó
Dual torony

Itt látható a nemrég vásárolt Dual tornyom.

A lemezjátszó: CS 627 Q

A deck: C 828 oda vissza játszós, nagyon jó hangú kazettás eszköz.

A CR 1730 rádiós erősítő  adatai :2X75W/4 ohm

Az átvitele 40-20Khz, 0.5% nál kisebb torzítással.

35W nál a mért torzítás 0.08%

Átvitel 20-20Khz +/-1dB egyenes.

Japán alkatrészekkel.

2X 2SD 588/2SB618 NEC végtranyókkal kivitelezve.Melyek 150V/7A/80W -osak 8Mhz- es határfrekvenciájúak.

A táp 2 db 6800mF-os Mitsubishi elkókkal ellátva.Külső réz árnyékolású trafóval.

Minden aktív eszköz benne japán gyártmány!

Üzembe helyezése :A bemenő választó toló kapcsoló KH-s, így az kontakt szpré használatát igényelte.

Nagyon jó hangú a végfoka! (mivel német, ezért nincs hátúl leválaszthatóvá téve!).

Ajánlom az utánépítését mindenkinek aki jó hangra vágyik otthon .

A kapcs. rajza megnézhető a neten.

A rádió rész külön  frekvenciamérős: 5 digites VFD kijelzős amelybe  külön 75 ohm-os koaxon jön be a tunerből az RF jel amely /100- as ECL osztó IC vel osztott,  így váltó kapcsoló ( hamlin reed relé,Plessey gy.-u 100 Mhz-es bemenet választó IC segitségével stb )beiktatásával  másra is használható!Gyengébbek kedvéért: a cd játszó alap frekvencia kvarcát amely a  44.1 Khz többszöröse-sokszorosa, mérni lehet vele .->ld:Guidotent.com

Mivel a középen látható frekvenciamérő csak a rádió állásban Fr kijelzős, így akkoriban nem oldották/oldhatták meg a központi kijelző lehetőségét ,így a minden funkciót mutató kijelzést ami a 90 -es évekre lett jellemző.Mégicsak 1981-es a gyártási év!A Dual  készülékek nagyon igényesen kerültek kivitelezésre ,Japán alkatrészekből! Számomra az örrökkévalóságnak építve .

Én gyerekkorom óta vágytam ezekre, és mára meglett a komplettség.

A hozzá tartozó hangfalpár már beszerzés alatt áll.

Pár és jó csatlakozási lehetőség is kinálkozik rajta.A deck- ek bemenetei RCA-sok és az LP-é is .A többi DIN- es .Az előlapon a Deck 2 ki és bemeneteit amik 6.3-as Jack aljzatokkal külön is kivezettek, így más pl: studiós vagy keverőpultos alkalmazásokhoz-a Jack rendszerű csatlakozásai miatt- jobban illeszkedik .Hátúl a hangfal kimenetei szorítós megoldásúak a jól ismert A vagy B és az A+B hangfal csatl.-i lehetőségekkel.Tehát rendesen megépített, használatra átgondolt dologról van szó .Az erősítő Loudness,kétféle Filter: HI, LOW kapcsolókkal is ellátott.

Érdekességként megjegyzem,hogy a benne lévő tömör rézdrótú nagyáramú vezetékek  sodrottak .A végfok relés és Tr-os feldolgozású védelemmel rendelkezik,de külön biztosítékjai nincsenek sem a tápban sem a végfoknál !Tehát a cég kb: 70-80 % ban tett meg mindent a tervezés-kivitelezés során amit akkoriban megtehettek volna még.

A nyákon lévő négyszögletes töskéken lévő hozzávezetések- vékony tömör vezetékkel -reppeltek (egy négyszögletes tüskén géppel körbeforgatott vékony drót jelenti  a csatlakozást).Ez a technika abban az időben jó- modern volt (mivel a vezetékek drótja nem lett forrasztva),de manapság, így a közben eltelt 30 év esetleg KH-t és egyéb rossz tulajdonságot is produkálhat->macerálás során törhet a vezeték .Ez nem különösebben téma,de korjelleggel érdekes lehet .A problémát az szokta jelenteni,hogy az esetleges javításnál-így a megbontásnál -már  a bontott vezetékeket a tüskékre már vissza kell ill. illik forrasztani.Viszont így azonnal látszik a készülék javított volta ill. a forrasztással régebben elhárított KH-s rész.

monster-hifi képe

A sorrend érdekelne, mert úgy tűnik,(nem kötöszködésképpen),először írtad ezt a sok jó dolgot a toronyról aztán hallgattad meg? mert ha először hallgtod meg, akkor már fele rövid volna a bejegyzésed, mert enek a receivernek a hangja több mint csapnivaló,sőt ijesztően nem illik a Dual palettába....én nagy dual gyüjtő vagyok, de ezen hamar túladtam! A deck az korrekt, az lp is egy erős középkategória a gyári tűjével.

További szép napot!

rákos zsolt képe

ahimotu Nem!!!!!Hallgattam is! A Petőfin éppen volt megfelelő zene .

Nem tünt fel, hogy gyatrán szólna !

Egyébként nem gyűjtöm őket! Ez az összeállítás kellett és kész és nem is hallgatom itthon- fenn van a szekrényem tetején .

Az URH rádiótuner hangon  lehet javítani :Nekem Toshiba ST 225- öm van abban van  másik Sanyo sztereó dekóder (LA 3380  0.01 % os torzítással ) és a KF ic-je  is cserélve lett egyel kisebb torzítású IC re: 0.1 ->0.05 % osra  mivel a két IC bekötése csereszabatos !!!!  Tettem bele  erősebb trafót és jobban szűrt tápja van->a dekódernek külön fesztstabja van. Az URH tuner részét nem modosítottam .Ez akkoriban kisérleti tuning volt ( a Sipos Gyula :Hi-Fi erősítők építése 2. könyvében ezek az IC-s dolgok benne vannak !)részemről mivel a 2 IC még akkoriban hapható volt a Hornos-nál ,de a pilot szűrő  részen is lehet javítani (pl:ilyen STK ban kapható is a HQ -nál,de léteznek a neten más Pilot jel szűrő kapcsolások is mivel manapság nagyon sok új/más esetleg kalóz  rádióadó is működik ),de azzal akkoriban nem foglalkoztam épp no meg az átvitelét is le kellene ellenőrizni ez a téma kb:ugyanaz mint a CD -k nél a DAC utáni  analóg szűrés.Abba már belefáradtam ,hogy itthon audió wobblert gyártsak le ->bár található erről kapcsolás a Rádiótechnika kiadványok hasábjain és akkor még a szűrő szubjektív meghallgatásról még nem is beszéltem!

Rádiós zenét mostanában ritkán hallgatok: régebben este halkan ment a szobában a Gazdasági rádión a jazz világa műsora, ha tehettem akkor azt hallgattam, nekem elég jól szólt a Toshiba MOD-os  tunerem azon a zenén .

Üdv:Zsolt

Dual


torony


Aiwa Torony
1980-1989
AKAI torony
Találat: 3
AKAI torony
1980-1989
Hi-fi torony
Találat: 2
HI-FI torony
Ismeretlen évjárat
Orion minitorony
Találat: 5
Siófok Víztorony
Akkor és Most
Sony torony
1990-1999
Technics torony
Találat: 4