Dual CD 20


Forrás: 
saját
Dual CD 20

Dual CD 20 . Kb 1985ös lehet a gép. Tesztje olvasható a HFM-ban.

Néhány technikai adat:

gyári:

20-20k +-0,5dB

jel zaj 95dB

dinamika 92dB

áthallás 90dB

THD (1kHz): 0,005%

IM: 0,01%

 

HFM mért adatok:

20-20k +0,25-0,2

áthallás (legrosszabb): 75dB @19kHz

IM: 0,04%

jel/zaj: 95dB

 

Akkori ára 20600 Ft (ebben volt egy hungaroton lemez is)

 

Tökéletesen működik a mai napig. Meglepően gyors beolvasás és sáv váltás, szép hang (viszonyitás egy 5 éves Sony SACD játszó). A legelső forgalomba került cd játszóéval azonos DAC: cx20017 van benne. Távja nincs és nem is volt. A kijelzés mindössze a track number-ben merül ki.

cd_01.jpg cd_02.jpg cd_03.jpg cd_04.jpg

Made in Germany. "Készült Philips licensze alapján, eredeti alkatrészek felhasználásával. Forgalomba hozza a VIDEOTON Elektronikai Vállalat. "

 

Ami a legkevésbé tetszik az a műanyag alváza. A hálózati trafója és a hűtése szerintem kissi alul van méretezve, egyik forróbb mint a másik. Nem akartam ezeket kijavitani, mivel teljesen gyári a belseje.

Biztos van benne egy kis tuning potenciál is. A mechanikája öntvény.

 

Balázs

Szerbusz Balázs!

Meg kell mondjam, hogy az ilyen korú és "belvilágú" készülékek az igaziak.

Még véletlenül se engedd, hogy belepiszkáljanak, maradjon ilyen szép eredeti!

A hangja biztosan szép, a mechanika mivel öntvény nem kell attól félni, hogy bármilyen hő avagy mechanikai hatástól sérülne vetemedne elkopna.

Én is az ilyen készülékeket gyűjtöm, nah azért nem olyan könnyű beszerezni az ilyen csemegéket de azon vagyok, hogy minél többen legyenek.

Más egy ilyen készüléken !zenét! hallgatni, teljesen más lesz tőle a légkör a hangulat.

Oda se neki, hogy csak annyit jelez ki, végül is nem azért ül az ember le a fotelba, hogy a kijelzőt bámulja és nyomkodja a távkapcsolót, hanem, hogy végighallgassa a kedvenceit.

Remélem még sok jó zenei élménnyel ajándékoz meg téged.

Atesz

 

 

gti3per888 képe

Kis turkálás után elő is guberáltam a gépet a feltöltés láttán. Anno muter használt ilyet a kommerz Sharp tornyához, de később behalt a lejátszó, egy számot nembírt lejátszani, ha jól emlékszem, az írott lemezeket nem igazán csipázta.

 

rákos zsolt képe

ahimotu Épp ma kaptam egy ilyet(nem lehet számot tovább léptetni rajta csak a tekerésgomg 5 min. nyi lenyomása után csinálja ?)A Cd játszó  ismertetése a HI-FI mozaik 1 -ben van egyébként kb:őskövület :SONY  16 bites DAC-al  : A hűtőbordája tényleg forró !( mivel 6(4kicsi+2nagyobb) db kondi van rögtön mellette kiváncsi lennék mennyire száradtak ki ?ezt nem én találtam ki, ld: A RT cikk-ét ez ügyben )A hangja : visszatértem a Sony-m hoz( tunningolt CDP XE-200 as) :Az Atesszal nemrég hallgattunk rajta Loreena Mckennitt Cd-ket  igaz az ONKYO előerősítőm (P-8000) elég gyenge volt hozzá(marha régi Ic-k vannak benne :Toshiba TA 7136-osak) ezt be is ismertem,de a csöves  Audio Note preamplifier-je jócskán dobott a hangon .A többit nem írom le,mert ez nem az a fórum ....Legyen elég annyi ide,hogy az énekes csaj idejött végűl az orrunk elé !!! Ezt ha valaki érti, tudja mit jelent!!!!

Igen komoly belvilága volt annak a sony xe-200 cd nek, mikor nekiálltam beállítani a fejáramot azért tetszett amit láttam..kb 2* akkora technika került bele mint a gyári alap. Meghallgatva valóban komoly hangú készülék lett, össze merném hasonlítani a Bese-Mod Nad 5220 asommal, szép hang stb stb.... A csöves elő fok az valóban hallhatóan másként szólt, de sarkaltalak is, hogy valami hasonlót kéne rábiggyeszteni a két készülék közé "CD-végfok". Jó az a Onkyo, csak épp mi akkor már pont 1 kategóriával fentebb jártunk, mint mondtad érdemes akár beleépíteni egy Fet fokozatot, ezt erősíteném és látom okát és lehetőségét is. Ismerve a hozzáértésed ez nem jelenthet problémát. Esetleg a kiválasztáson múlik mi is kerül bele, mivel elég sok jó hangú Fet kapcsolás van a netten. Érdemes továbbragozni a kérdést, esetleg ha nem is Note de valami egyszerűbb single ended 1 pár csöves fokozatú kis Pre az jólesne neki. Én jómagam egy Dénes P Riaa-n gondolkodok, elég bonyi de hihetetlen a hangja.....a nehéz benne a trafó tekerés....mondjuk ha van már készen esetleg valami korrektebb csöves Eag ból származó magas impedanciás illesztő az jól jöhet.....hmmm de lehet, hogy az újabb Hiraga is teljesen megfelelő lehetne....még gondolkozok rajta. Az biztos, hogy valami bevált kapcsolás kell, aztán minden ok...

Atesz

rákos zsolt képe

ahimotu Nem nagyon kell gondolkodni mi kell oda: Nuvisztor cső! Egyrészt mert van oroszban ,másrészt meg eléggé jó az átvitele ami kb: 1 Ghz-ig elmehet. Nemrégen még olvasgattam itt-ott,hogy valaki ezekkel a csövekkel csinálja(tuningolja jobb hanguvá) a Cd játszó audió kimenetét .Ne feledd,hogy van oszcillátor csere is mint lehetőség ebben a buliban,de én úgy itélem meg most,hogy egy ilyen kis dobozban (mivel elég lapos )már nem férne jól el .

Ezért említettem neked nemrég,hogy a nagyok 3 felé dobják szét a Cd játszót: Természetesen szálracsiszolt  4-6 mm-es alu előlappal 1:lejátszó mechanika+a tápja,  2: DAC és a kimeneti analóg szűrő(ezt esetleg érdemes fiókos kivitelben csinálni a cserélhetőség kedvéért!) +a tápjuk ,3:Órajelgenerátor+a tápja .Ez így természetesen sok munkával jár,de így egyrészt megvan a varia + akisérletezés lehetősége is.Mivel én nem vagyok hajlandó kiadni még 50 eft-ot sem egy Cd játszóért !Akármi van is benne !Pl: most épp Sony van E88CC -s csövekkel ilyen eladó.Mielőtt még megjelennének itten a Watch dog timer-ek leírom,hogy ezek csak lehetőségek és elgondolások ,de mint látni az elöbbi hozzászóláson egy 8 eft-os Sony Cd játszóból is ki lehet hozni jó/minőségi  hangokat ! És az még nem is annyira tuning .És ha már itt tartunk az kinek jó, ha 20-30 éves kondenzátorokon hallgat zenét?És ha netán kicseréli azt újra, az nem tuning???

Nos ha egy 30-40 éves készülékben tápon illetve mindazon kapacitásokat lecseréljük ami öreg az szerintem nem tuning hanem szükséges lépés.

Legyen akármilyen márkás és válogatott komponensű egy berendezés, a kondenzátorok ezt a 30-40 évet megérzik....

Ha van lehetőség akkor cserélni !kell! ezeket az öreg alkatrészeket...sajnos sok múlik rajtuk, nem csak a hangban hanem a mért értékekben és az általános működési stabilitásban is...

Atesz

rákos zsolt képe

ahimotu Biztosan jót tesz neki,bár én sem cserélem ki mindenben itthon.

Szerintem csak azokon a készülékeken kell ezt,ha tétje van a működésének:pl ha elvisszük valhová zenélni ,sokat megy otthon, stb.egyéb indokok alapján:Tűzvédelem,mert állandóan bekapcsolva megy!Ha csak néha kapcsoljuk be alkalomszerően, akkor már nem biztos,hogy kell ez a művelet, legalább is számomra.A kondicsere bizonyos működési bonyodalmakkal és rendellenességgel is járhat,különböző okok miatt (én nemrég jártam így egy Unitra Merkury rádióval:az a bizonyos bekapcsolási durranás amit említettem is neked. A tulaj állította,hogy régeben ez nem volt !Persze előtte forraszgatott benne mivel STK-s volt,azt hitte nem működik,de én rájöttem,hogy csak nem forrasztott vissza valamit: mivel 4 hangfalas az egyik Front sugárzónak nem volt meg a földje) így nem is hallgatta mostanában és elfelejtette,hogy bekapcsoláskor durran! Szóval nem kell "turkáltat " javításra,elkócserére elvállalni !Elkócserénél egyéb mizériák is vannak:

az eredeti értékű elkó nagyobb méretű mint az új,beletenni való,mert az nagyon pici már és itt van a gond:az én tapasztalatom szerint ezek a pici elkók nem megbízhatóak már:Pl a G-kuxon és társai mivel a boltban ezt tartják és én jártam már úgy,hogy nem volt jó az új elkó!lehet a nagyobb fesz-ű kivitelben jobb min.-ű lett volna:nem 16-25V-ban, hanem 63-100V os kivitelében.Persze vannak más gyártók is,de én ezentúl mindíg gyanúsnak veszem a túl pici méretű elkókat!Gyártástechnológia?

Nem érdekel,pár éve rengeteg márkás,jó minőségű kis elkót forrasztottam ki különféle készűlékekből,így több 100 db van belőlük, tehát ezekből tudok felhasználni,term. ->műszeres kapacitás mérés után .

Üdv:Zsolt

 

NGA képe

1986 augusztusában került forgalomban, Mo-on az 1987-es első számban tesztelték.

 

Dual


20


Ikarus 620
Találat: 3
KG 200
1990
Lada 1200
Találat: 3
Lada 1200s
Találat: 3
MARANTZ MODEL 1120
Akkor és Most