Telefon igénylés elutasitása


Forrás: 
saját tulajdon
Telefon igénylés elutasitása

Meglep, hogy még 1990-ben is utasítotttak el telefonkérelmet...

ml

Nálunk, Dunakeszi egyik kertvárosi részén is nagyon sokáig egyáltalán nem lehetett telefonhoz jutni, amíg egyszer 1994 körül bejelentették, hogy lehet vonalat igényelni, X naptól menjünk el az Y címen lévő irodába. Már aznap csomóan megrohamozták (köztük mi is) a hirdetményben szereplő irodát, tömött sorokban álltunk és hipp-hopp, mindenkinek lett telefonja. :) Egyébként ez az elutasítás (ami itt látható) engem is meglep, mert ha jól látom, ez pesti, nem vidéki.

Amúgy a 0660-as mobiltelefon-hálózat beindulásakor is sokan nem azért vették meg a méregdrága táskás mobilt, mert nagyon szükségük volt a mobilitásra, hanem azért, mert egyszerűen lehetetlenség volt máshogyan telefonhoz jutni.

Pedig semmi meglepő nincs az elutasításban. A "rendszerváltozás" a vezetékes telefon területén igencsak nehézkesen éreztette a hatását a 90-es évek elején. Mi Budapesten a XVII. kerületben csak 92 őszén jutottunk telefonhoz, és nem a Matáv jóvoltából, hanem úgy hogy legelső magán telefontársaság az Első Pesti Telefontáraságtól vásároltunk kötvényt potom 40.000,- Ft-ért (Ez akkoriban kb 3-4 havi átlagbér volt.)

Egyébként  volt egy különleges módja a soronkívüli telefonhoz jutásnak a Szocializmus idején. Emlékeim szerint hálózatfejlesztés címén kellett egy horroisztikus  összeget befizetni, ekkor egyből felszerelték a telefont  Ez 1990-ben 90.000 Ft (kb egy éves bér). volt. Hasonló esetet említettek a "Kádár leányai c. könyben is" Az egyik visszaemlékező - aki 70-es években országyűlés képviselő és valamilyen bizottság elnőke is volt!!- elmesélte, hogy 1975 ben felkereste az akkori Postaügyi minisztert, hogy segítsen a telefonigénylésében, mire a miniszter közölte, hogy telefont kiutalni nem tud, de ha befizet 15.000,-Ft-ot (!!!) soronkívül kaphat egyet.

Egy kis érdekesség:

1990-ben Magyarországon a 100 főre jutó távbeszélő fővonalak szám 9,6 volt. Ez sokszor úgy tupírozták fel, hogy a telefon (előfizetések) számát vették alapul. Tehát például az ikervonalat 2 telefonnak vették. Így 14 készülék jutott 100 főre.

Hány volt cca az ikervonalak száma ?

Ha az összes 100 főre jutó előfizetés= 9.6,

akkor a 100 főre jutó (ikervonalak miatt) kevesebb a fővonalak száma.

 

Nem olvastad el figyelmesen, amit írtam. Éppen azt magyaráztam fent, hogy -többek közt- az ikervonalak miatt, a telefonfővonalak (!) és az előfizetések száma nem esett egybe. Az ikervonal lényegében egy "telefonvonal két előfizetőhöz elveztve. Így hiába volt 1 telefonvonal, a 2 előfizető miatt úgy jelent meg a statisztikákban mintha kettő lenne. A tények könyve 90 almanach szerint 1989-ben 100 főre összesen 14 telefon előfizetés jutott. Tehát durván számolva mintegy 400.000 előfizetés volt a telefonfővonalakon felüli ilyen olyan iker vagy egyéb vonal. Megjegyzem, hogy pédául Zuglóban a Füredi lakótelepen például létezett 4-es iker is (egy vonalon 4 előfizető).

Morvay László képe

Kedves Kroll!

És mik voltak az ún. kil  telefonok? Ilyenek is voltak a házban ahol laktam a VI.Szinyei utcában a 80-as években 28 lakásból 11-ben volt telefon. Az egyik lakó a házban üzemelő festékbolttal volt "kilben"? Mit jelent ez?

Köszönettel:Morvay László