Lajka kutya


Lajka kutya

Az első "űrhajóst" 1957. november 3-án a Szputnyik-2-vel lőtték fel.

Én nem kutyát lőttem volna fel. Hogy kit a sok közül, most rengeteg jut az eszembe.
Kár, hogy egyszemélyes volt.

hát én se szegény kutyát lőttem volna ki.... nem kis szemétség egy olyan előlényt kilőni az űrbe aki még ellenkezni se tud, ennyi erővel egy kisbabát is kilőhettek volna

kosbor képe

hogy Lajka a kutya neve. Igaz, a neve is, de egy elterjedt kutyafajtát is így hívnak az oroszoknál (mint nálunk pl. a puli). Több ugyanolyan kutya is volt, és ha nem élte túl a világutazást akkor a "dublőrét" vették elő, és sztárolták szegény blökinek. Persze, lehet, hogy ez rágalom, amit a gaz imperialisták terjesztettek anno!!

Szegény Lajka sosem tért vissza az űrből, nem is volt tervbevéve visszatérése. Legalábbis egyben és élve nem. Akkoriban azt mondták, az utolsó adag ételébe egy fájdalommentesen ölő mérget tettek (van egyáltalán olyan?), hogy ne szenvedjen. Szerintem ez is csak kamu szöveg volt, hagyták fennt elpusztulni oszt jónapot.

Én is igy tudom. - Ha visszajött volna, annak hatalmas hirverést
csinálnak.-
Viszont egy űr objektumot sokkalta nehezebb
visszahozni, mint Föld körüli pályára állitani.
Azt rebesgették, hogy egy űrhajót, amin asztronouták voltak
nem tudtak visszahozni a szovjetek. Igy az amerikaiak óvatosabban
jártak el. / Ha jól tudom, ők először egy majmot küldtek fel.
- Több "majmot" is felküldhettek volna. Politikus, ilyesmi.
Van választék bőven. /

Volt pár éve egy Nemere könyv, Halottak keringenek a világágűrben, avagy Gagarin a kozmikus hazugság cimmel. Hogy mennyire lehet komolyan venni azt nem tudom, de elgondolkodtató eseteket sorol fel, akit érdekel a téma, annak tudom ajánlani a könyvet.