Kazettától a DIN-ig


din.JPG

Egy hónappal ezelőtt szembesültem azzal a ténnyel, hogy nem tudok kazettáról a számítógépre átvenni hanganyagot. Egyelőre nem kábel problémaim voltak, hanem lejátszóegységbeli. Magyarul, csak az autómban van kazettásmagnó. Az Orion tornyomnak még csak a fele van meg és abban még nincs deck. Apropó torony!

Fiatal koromban az unokatestvéreimnél volt ilyen és mindig áhitattal hallgatuk. Ültünk a kettőtől ötig előtt és vettük fel az Abbát, meg mit tudom én miket. Sajnos itt a retronómon megint szerelmes lettem ebbe a készülékbe és azóta próbálom összehozni. Áld is érte a feleségem! Ja és itt vettem a retronómon (ingyen reklám) az erősítőt és a rádiót!

Na de térjünk vissza a kazettásmagnó problémához! A sokadik telefonálás után kölcsön kaptam egy Grundig sétálómagnót. Tényleg sokadik telefon volt, és csak ezt sikerült összehozni. Mellette szóljon, hogy van rajta REC is, tehát nem rossz darab. A célnak tökéletesen megfelelt, nem kellett szuper felvételi minőség. Két kis jack-es (remélem így hívják) végű kábellel megoldódott a probléma.

Teltek múltak a napok és azóta folyamatosan régi elektronikai készülékekbe botlok, elektronikai problémákkal. Mivel ilyen dolgokat nem gyűjtök, nem is nagyon értek hozzájuk. Na de nézzük ki nyer a meccsen! Én vagy az elektronika.

Első probémám egy orosz Elektronika kistévével adódott. Elvileg azt mondták jó, de én nem bírtam képet varázsolni rá. Azt se tudtam az áram vezetéket hova dugjam, az oroszul elnevezett gombokról meg ne is beszéljünk.


Utána kaptam egy gyönyörű Sanyo magnót. Már kezdetben gyanús volt! Zörgött benne valami, ha megráztam. Sajnos ennek biztos köze van ahhoz, hogy a kazetta szalagot nem tekeri a gép. 2:0.


Na de most hétvégén a piacon vettem egy Toshiba rádiósmagnót kemény 2500 ruppóért. Biztosra mentem és kipróbáltam a készüléket ott helyben. Volt benne kazetta és a bácsi még elemet is tett bele (benne van az árban a 6 góliát is!). Play... és szól! 3+2... vagy valami hasonló... a bácsi előre kijelentette a kazit nem adja! Nem erősködtem elhihetitek. FM... szól! Megveszem, persze azért egy kis alkuba bepróbálkoztam... de az öreg erősebb volt! 900 az elem, Ember! Itthon előszedtem a régi kazettáimat és egy címke nélküli Polimerrel kezdtem. Dire Straits koncert... hát kérem ennél nagyobb örömet, gól örömöt! 2:1!


Most már kipróbálhatom az MD 102-500-es mikrofonomat is. Csak kéne egy üres kazetta. 3:1. Lehet még kapni? :-)


Innen szép nyerni és úgy gondoltam hogy át kellene venni dolgokat a számítógépre! Hát ez nem is olyan egyszerű feladat! 5 tűs DIN csatlakozó a kulcsa mindennek, ez kell a magnóba. Ez a szabvány már elhalálozott, de még lehet ilyen dugókat kapni. Ám én találtam egyet itthon! Csak ezt kell összehoznom egy kis jack dugóval, amit a számítógépbe küldök. 5 tüskéből egy hármast kell csinálni. Mi sem egyszerűbb! A variációk száma... ööööö... kb. hatodikos anyag mostanában... ööö... na jó nem akarok reggelig itt ülni. És nem is a variációk számába van a lényeg, hanem mit hova kötök. És ekkor ülök... ahol mindenki szokott és a polcról éppen egy olyan 1976-os Ezermestert veszek le, amiben erről írnak. Hááálelúja! 3:2!

Közkinccsé teszem hátha valakinek jó lesz, mert nekem először egy kis jack-et kell vennem.
4:2!

Ennek a DIN dugónak és a hozzávaló aljzatnak Tuchel, magyarul túheldugó és túhelaljzat volt a szokásos neve. Volt szereo és monó változata, meg főleg fejhallgatóhoz való 5 érintkezős változata is. Az egymás melletti sztereo pólusokat bőséges cinnel egybeolvasztottam, ugy lett belőle sztereo-mono.A napokban dobtam ki egy pár maradékot. Nem is gondoltam, hogy már az is retro.

xdj 

Szerbusz xdj

Az öt pólusú fejhallgató dugó amin az ötödik pólus a dugó kör közepén helyezkedik el  az a tuhel dominó dugó és ajzat.

Üdv Atesz

A fejhallgatóhoz való "dominó-tuchel" ha jól emlékszem azért is volt szimmetrikus, mert kétféleképpen lehetett bedugni, az egyik állásban leválasztotta a hangszórókat, a másikban nem.

Én a Videoton (63xx) rádióerősítőjéről emlékszem erre.

Szerbusz ÁdidiGaga!

Így igaz, ha megfordítod akkor nem kapcsolta a végkimenetet.

Frappáns kis megoldás!

Sőt, beugrott a keret-történet:

 

Anno nagyim a városunkban, de kertes házban lakott. Mikor a  szokásos - lakótelepi kisgyerek számára érdekes - témák (kiskutya, kismacska, kiscsirke, stb..)  korom előrehaladtával már nem annyira izgattak, átvette a szerepüket a sokáig otthon lakó nagybátyám hi-fi tornya, így változatlan érdeklődéssel jártam oda, különösen a kívánságműsorok idején :-)

 

Természetesen nem csak ezért szerettem náluk lenni, de utólag is nagyon hálás vagyok nyugodjék nagybratyesznak, hogy ész nélküli tiltás helyett bevezetett a hi-fi minőségű zenehallgatás (emellett az igényes zene, pl. az East klasszikus lemezeit nála ismertem meg) praktikáiba.

 

Csak akkor szaladt össze csúnyán a szemöldöke, amikor én egy alkalommal -mit sem tudva akkor még a dominó-din előzőekben kibeszélt "kunsztjáról" - fejhallgatóval a fejemen, az élvezethez szükséges jókora hangerőt éppen beállítva az egész családot kicsit "megdiszkóztattam" :-)

Laki Géza képe

Üdv: Atesz! Ezt a tuchel dugó "forgatását" én újra átgondolnám,mert ott valami nem stimmel. Ü:Géza

Szerbusz Géza!

Működik kipróbáltam, egy 6383 as Videotonon és egy Oristeren, egy ponton a dugó fém hengere ami bevezeti a tuhelt a vájatba, mert ügye fejhallgató dominó dugóról beszélünk, van egy kis bemetszés a másik állásában, így nem tolja ki a lamellák tengelyét amik oldják a végfok kimenetét a megint csak din hangfalcsatlakozók felé, ÁdidiGaga látta jól, ettől eltekintve lehet szeparálhatatlan is, találkoztam már ilyennel és olyannal is.

Ez gyakorlati szinten működik!

Laki Géza képe

Ha így megy,akkor oké! Ezek szerint az lehet a lényeg,hogy a dugók öt tüskéjét más-más variációval kötötték be a gyárban. Mégegyszer köszönöm.

NGA képe

Ime a bekötések. Nekem ilyen az egyik fejhallgatóm, HD-430

http://wegavision.pytalhost.com/sennheiserHD430/03.jpg

Laki Géza képe

...köszönöm a segítséget. De ahogy már írtam,a félreértést a gyár által módosított bekötés okozta. Ez nem baj,mert legalább az ember a "végére"jár a dolgoknak.

 Ü:Géza

Micsoda kis népmozgalom indult meg ennek a funkciónak a kipróbálására :-)

 

Hogy ragozzam a témát - ráadásul kazetta is: létezett  egy 5 pólusú DIN csatlakozó video-hoz is, ami nagyon hasonlított a hangcuccokéhoz (amikről itt beszéltünk) de volt valami apró trükk benne, amitől nem volt a kettő csereszabatos.

Erre emlékszik valaki?

Itt látható

Az inkompatibiltás oka, hogy jobban szét van húzva az 5 pólus és ráadásként középen is van egy, azaz ez már hatos.

Ennek ellenére nem egyszer találkoztam olyannal, hogy valaki az audio DIN-nel simán összekeverte, vagy ami nagyobb baj, megpróbálta összedugni :-)

Laki Géza képe

...hogy az orion tv.-készülékeknél használtak ilyen aljazatot,video felvétel/lejátszás céljából.(6 pólusú DIN)

 

 

...no meg volt a 3-pólusú papa mama: ez földfüggetlen (szimmetrikus) mikrofon,-és vonaljelcsatlakozó volt, no és monó felv/lejátszás csati.

gti3per888 képe

Nincs itt szükség semmi forrasztgatásra meg barkácsolásra, egy 5 pólusú din -> 3,5 jack átjátszó kábel a megoldás, műszaki, elektronikai alkatrész boltokban lehet ilyet kapni.

 

NofreT képe

ez az ami kell nekem! :) azt hiszem.
Egyik vége a magnóba, másik vége a számítógép hátuljába??
Honnan lehet felismerni, hogy melyik lyukba?

Nofre

Szerbusz NofreT

A számító gép hangkártya kék csatlakozója a vonalszintű bemenet, a rózsaszín a mikrofon, a zöld a kimenet.

Üdv Atesz

NofreT képe

Köszönöm Atesz! Megnéztem, és látom! :)
Remélem kapok is ilyen átjátszót, ha nem, akkor segítséget kérek.
Ugye akkor le is tudom menteni, és cd.re kiírni?

Nofre

Szerbusz NofreT

Minden bizonnyal kapható a Din RCA átjátszó, minden híradás technikai boltban beszerezhető, mármint Budapesten mindenhol van.

Üdv Atesz

NofreT képe

Köszönöm!

Nofre

NofreT képe

, néghozzá siker! Köszönöm a képet, és Atesz segítségét.
bemegy a hang a számítógépbe.

Itt következik a második nehézségem: hogyan mentsem el? Ráadásul elég nyávogós is, ami vagy a szalag hibája, vagy a magnó gumija a ludas, vagy a kettő összeadódik.
Van néhány hangszerkesztő a gépen, azt is tudom, hogy a sebességen is lehet változtatni (ettől remélek jobb minőséget), de melyik az a lépés, amitől bemegy a hangszerkesztőbe? És akkor melyiket érdemes, ha javítani akarom.
Ez egy régesrégi kabaré, a riporter kerestetik után valamikor. Vitrai hangját sem ismertem fel mindjárt, mert lassú a "fordulatszáma" :)
Itt a kínálatom:

ha sikerül átmentenem, fel is töltöm valahová a köz derülése céljából.

Nofre

leguan képe

Amit a kínálatodból ismerek, az csak arra alkalmas, hogy a már digitalizált hanganyagot (.wav, .mp3, .ogg, .flac fájlokat) kezeljen. Amire viszont szükséged van, az olyan progi, ami a gépedhez csatlakoztatott madzagon érkező analóg jelekből digitálisat csinál.  Ehhez leginkább ajánlom az Audiograbber nevűt. Letölthető innen.

NofreT képe

"madzagon érkező analóg jelekből digitálisat csinál"

ez a lényeg! :) Nagyon ráéreztél a gondomra, és szinte költői a megfogalmazás:)
na akkor most nekilátok

Nofre

leguan képe

Ha letöltötted a progit, akkor a fájl menűből a "digitalizálás vonalbemenetről" lehetőséget kell választani:

NofreT képe

sajnos, de azért egy track-et már gyártottam .

A nehézség még az, hogy a gyorstekerés nem működik a magnón, néha bemozdul. (kazetta vagy magnóhiba) Ezért csak fontolva haladhatok- azt veszek ami éppen jön. Amire rájöttem: a túl rövid időket ki kell kapcsolni, és a lejátszás után grabberelni (először nem értettem, hogy mi az a pörgés...)most már sejtem hogy akkor gyártotta le wav-ba.

Most gyorsan csak annyit: ez az 1975-76 év fordulóján elhangzott szilveszteri kabaré. Egy részletet elcsíptem a Sas-féle zsigulinótából (a végét), és végig felvettem a Komlós János- Major Máté, a Bohóc c. jelenetét. Ezt akár fel is tölthetném valahová :) Jó nagy.
Szóval izgalmas, de macerás a magnóprobléma miatt, meg azért, mert nem értek hozzá. De egy kicsit elégedett is vagyok, cirka két éve várok erre, és ha nem is tökéletes, de valamit sikerült elérnem. Természetesen a ti segítségetek nélkül még mindig csak tudnám, hogy hol van eldobozolva a magnó, és a kazetták. Nem győzöm megköszönni!
Viszont, ha valaki már feltöltötte valahová, akkor nekem nem érdemes feltölteni. Csak azt nem tudom, hogy hol nézzek utána.

Nofre

NofreT képe

A tid másik verzió lehet, nálam nincs magyar nyelvű lehetőség, és winamp-ikon sem

Nofre

leguan képe

Az enyém is az 1.83-as verzió. A Winamp nálam az alapértelmezett lejátszó, ezért az Audiograbber is ezt integrálta. Nálad azt, ami ott az alapértelmezett. A nyelvet (magyart) a fájl menűsor "Nyelv kiválasztása" pontjánál  lehet beállítani.

NofreT képe

Azóta többet is megnéztem, sőt egy részletes használati leírást is találtam. A könyvtárban nálam ott van a hu- fájl, de nem mutatja a listában. talán majd ha újraindítom a gépet? Nem olyan vészes azért, ha lassabban is, de eligazodom rajta. De ma már nem. kellene egy feltöltőhelyet is találnom, mert nem szívesen butítanám wav-ról mp3-ra. Érdekes, hogy a számítógép hangszórójából sokkal jobb, tisztább a hangja :)

Nofre

leguan képe

.

980POWER képe

Én egy kicsit korábban elakadtam. Bemegy a jel a gépbe, ki is jön, rögzíteni is lehet, de csak maximum 1 percnyit. Kétféle hangrögzítőm van, egyik a Windows: start /programok /kellékek /szórakozás /hangrögzítő. A másikat a nettről töltöttem le: WinAudio Recorder. Innentől elfogyott a tudomány. Elkelne némi segítség. Köszönöm.

 

András

NofreT képe

ezt én is eljátszottam! Két fő opció van
az audiógrabbernél
"Do no split track" - ezt kell kijelölni, mert alapból ez van kipipálva:
"Auto split track"
sok kis track-om lett :)
a másik véglet pedig az, hogy amikor a szám végén kikapcsoltam a magnót, elfelejtettem kikapcsolni a felvételt, és jó sok semmi is van a wav fájlon, ezért nagyobb mint 100 mega (kb 4 perc felesleg) ezért vagy újra felveszem, vagy szerkesztőben levágom.
A te hangrögzítőidnek is hasonló opciója lehet, ez okozhatja a rövid felvételeket.
Azért ezt az audiograbbert is kipróbálhatod, ez tényleg ingyenes.
itt van egy ismertető:
http://www.tferi.hu/konyv5/fej30d.html

de ma már többet nem fogok írni, indulok aludni

Nofre

leguan képe

Ne a Win hangrögzítőjét vagy audio lejátszóját használd, hanem a fentebb javasolt Audiograbbert.

leguan képe

És az alábbi beállításokkal:

980POWER képe

Nem tudom be állítani a magyar nyelvet. A lehetőségek közt nem szerepel. Vagy, valamit le kellet volna mellé töltenem? Inét töltötte le: http://pcforum.hu/letoltes/1028/AudioGrabber.html mert a fenti linkről nem tudtam letölteni, ezt írta ki: „This account has been suspended.
Either the domain has been overused, or the account has been cancelled by the user.”

 

András

leguan képe

Nálam a korábbi link is működik, de a lényeg, hogy sikerült letöltened. Egyébként nagyon sok helyről letölthető, ha beírod a Google-ba, hogy "audiograbber", kiad vagy két tucat helyet, ahonnan tölthető. Itt van pl. egy magyar nyelvű verzió.

980POWER képe

Ezek szerint én teszek valamit rosszul, mert innét töltöttem le de nem kínál fel magyar nyelvet, a másik helyen meg mindig ki ír valamit angolul, le okézom aztán semmi.

 

András

NofreT képe

Most megnéztem az én "készletemet" (kb 3 helyről is letöltöttem, de ugye tegnap nem sikerült magyarítani) .
Az egyiknél(azzal kedtem ma) bejött a magyarítás- a többit meg majd letörlöm próba nélkül.
Audiograbber-1.83.SE
a letöltőhelye pedig
http://static.lhp.hu/letoltokozpont.hu/programok/a/Audiograbber-1.83.SE.zip
még szerencsére megvolt a letöltéseimnél. Ezzel a linkkel egyből indítja a letöltést zip-ben, ha jóváhagyod. De inkább nézd meg itt: http://www.letoltokozpont.hu/letoltes_programok_kereso.php?net=audiograbber&Submit4=Keres

Indításkor kikéredzkedik a net-re, talán a cd-lista miatt. Hogy azt ki lehet-e hagyni, nem tudom (a net-re kapcsolódást)

Nofre

980POWER képe

Így már nekem is sikerült magyarul, köszönöm a segítséget! További jó retrózást!

 

András

NofreT képe

Örülök hogy sikerült neked is! :) Többször lyukra futottam én is, ahogy te- az angol információs szöveg jött elő. Talán ott már valami változott, link például. Vagy már nincs is fent, mert ingyenes lett.

Nofre