Tejeszacskó


Forrás: 
Saját
Tejeszacskó

Érdemez megnézni az árakat!

lexipadre képe

Hát igen!Megfizethető volt,és talán:-)még igazi tejből készült..Bár én ebben az évben születtem,emléxem mikor kis iskolás voltam,1.80Ft ért vettük az iskola tejet,és 70fillérért a zsemlét.

NGA képe

Mindig meglepődöm, hogy az emberek mennyire nem tudnak számolni. Lássuk csak: 1971-ben az átlagkereset 1500 Ft körül volt. Akkor 3,6 Ft volt a tej, azaz 417 liter tejet vehettünk a havi fizetésünkből. Most az átlagkereset 100e Ft körül van (103e Ft). A tej pedig 200 Ft kb, azaz 1 havi keresetünkből 500 liter tejet vehetünk. 83 literrel többet. A zsemlénél pedig kb 2000-5000 az arány. Akkor miért is volt annyira olcsó a tej? Néha érdemes számolgatni is a nagy nosztalgiában. Ugyanez szokott lenni a tv-k, hifitornyok világában, ha átvetitjük a mai keresetekre, akkor egy tv 5-600.000 Ft-nak felelne meg. Ennyiért most akár 2-3 tv-t is vehetünk. Bocsánat, hogy ha esetleg másokat bántóan reagáltam, csak reálisan kell gondolkodni.

Akkoriban tejet adtak 3.60-ért, nem mint mostanság 240-ért valami fehér löttyöt, ami hűtés nélkül eláll fél évig. Köze nincs az igazi tejhez!

Már hogyne lenne köze a tejhez!!!! A színe...:)

De ha már reálisan akarunk gondolkodni, akkor a tejen felüli részt nem vitte el ilyen arányban a lakás-kaja-bérlet-ruházkodás meg egyéb dolog mint ma. Tehát ha ezt is belekalkuláljuk, akkor akkoriban mégiscsak több tejet tudott venni a pénzéből az ember, mivel a normális életvitel mellett több maradt ilyesmire... :-|

Hi: Soma_

A ti nagymamátok nem vágta fel hosszú csíkokra és aztán meg lábtörlö szönyeget horgolt belöle? Mert az enyém igen...

Atyavilág!! Most igazán padlót fogtam. Az én mamám is csinált belőlük lábtörlőket, éveken keresztül. Azt hittem, ez a mánia csak az ő találmánya! Honnan a jóistenből jött ez az ötlet az akkori időseknek??? Sőt! Az én mamám nem elhasznált tejeszacsikból fonta a lábtörlőt, hanem valahonnan szerzett (elképzelni nem tudom, honnan) olyan gurigákat, mint a mostani konyhai törlők, csak ezen majdan felhasználásra váró tejeszackók voltak, vagy 20 méter, egybefüggően!!!!! Tejipar a környékünkön sem volt,ahonnan ezek a gurigák hozzánk kerülhettek.
Hát szóval, teljesen le vagyok döbbenve.Nagymamám,és papám is csinálták ezeket a lábtörlőket.Mindig azt hittem, "háztáji" találmány!

Ha megsavanyodott, kis türelemmel jó kis aludtej lett belőle.
Na, a mai tejek nem savanyodnak, hanem keserűek lesznek, és aludttej helyett ehetetlen túrós gusztustalanság lesz belőlük.

Bagi zsuzsa képe

Retro tejeszacskó keresek egy múzeumi kiállításhoz. Ha bárkinek van eladó, odaadandó írjon. A kiállítás témája a természetvédelem, néprajz, pásztorkodás: szóval jó ügyért, jó helyre kerülJ