Dacia 1300


Dacia 1300
retronóm képe

A románok szerettek volna gyártani egy autót a hatvanas évek végén. Mivel nem volt kiindulási alap pályázatot írtak ki. Jött a Peugeot, Fiat, Alfa és Renault. A nyertes Renault 12-es lett, amiből ekkor még csak a prototípus volt meg! Ezért bónuszba megkapták a Renault 8 gyártását is 1968-ban. (Lásd Dacia 1100.) 1969-ben elkezdik nyomni a Renault 12-es klónt is és azt fejlesztgetik végtelenségig.
Érdekes, hogy a fenti képen már van kombi is. Szerintem az 1969-ben még nem volt.

Volt kombi csak Magyarországra nem hozták be!
És azt tudjátok-e hogy a Renault 12 volt az első számítógéppel tervezett autó, nézzétek meg oldalról......ha azt nézzük hogy 40 éves modell akkor szerintem tetszetős a forma!

Lehelboy képe

egy renault 12 másolat az 1300-as ( romániában röviden egyhármasnak mondjuk)

bizony. számítógéppel tervezték. valószínűleg ezért is van olyan jellegzetes háromszögre hasonlító sziluettje, ami ma is kitűnik a szocialista autók közül, és ami a 2004-es Daciákig mindegyiken látszik. az 1100-as a Renault 8 másolata. HIHETETLEN! ha a franciák akkor nem vigyáznak, még a mai Renault Magnum kamion is Dacia lett volna:D! amúgy szerintem is jól rakták össze, de az 1300-as modellek jobbak voltak, mivel az első modelleket még francia alkatrészekkel ruházták fel, később romlott a minőség. román alkatrészek kerültek az autóra. és az tudtátok, hogy az első modelleken régen úgy volt, hogy két visszapill. tükröt csak a luxusautókra raktak? magán ember csakis egy tükrös Daciát vásárolhatott.  Olyan ez mint a Tatra 603. Annál magán ember nem vehetett fekete példányt.

27 éves az 1300-as és 2 éve kivitte a 140-et. kKarbantartásnak is köszönhető, de nem rakták össze annyira rosszul mint mondják!

az biztos hogy jól rakták össze de oda kell rá figyelni (egyébként a r 19 motorja kisebb átalakítással belerakható 2 torku karbival)