Balatonföldvár Motel Étterem


Forrás: 
iah
Balatonföldvár Motel Étterem

képeslap

Érdekes, hogy az ilyen hatvanas évekre jellemző helyeket sorra bontogatják mert ugymond snasszak és elavultak, helyettük meg sorra épitik az igencsak hasonló szuper meg hipermarketeket, mert hogy azok korszerűek. Ki érti ezt? A kérdés költői, hiszen valójában mindenki érti.

NGA képe

Kicsit távolabb kell keresni a megoldást. Ezek az épületek, amik zömmel a 60-as években épültek kb 20-30 évre voltak tervezve, olcsó szerkezetekkel, gyorsan felépitett könnyű csarnokszerkezetek. A ezredfordulóra olyan szintű volt a károsodás sok könnyűszerkezetű épületben az elégtelen korrozióbevonat, a nem megfelelő karbantartás miatt a hosszú évek során, hogy nem lett volna ésszerű a felújitás, mivel maga a szerkezet gyengült el, és a felujitás gyakran a teljes visszabontást jelenti. Ennek ellenére ezek a szocreál épületek (már ami megmaradt belőlük) érdekes szinfoltjai a városnak. Például pécsett is megmaradt az un. Olimpia étterem, igaz ma butorbolt, fittness központ, mivel mint étterem veszteséges volt.

 

NGA képe

Egy nagyon jó példa a szocreálra a Dózsa György úti MÉMOSZ-székház oldalhomlokzata, Budapest

ÁDY képe

Ehhez az étteremhez nagyon hasonló pl: a Szántod rév állomása!

Ezekben az épületekben volt valami könnyed légiesség, nem foglalták optikailag a teret. Valamilyen módon de szerintem passzoltak mind a tó mint a korszak hangulatához. Egyébként a régi városligeti vásárközpont akkor futurisztikus épületei is hasonló stilusban épültek. Mára lehet, hogy kissé avittnak tünnek, de a mai korszak Tesco épületei meg egyforma gránit-kéküveg irodaházai sem szebbek...Remélem azokat is csak 2o-3o évre tervezték.

Tihanyrévben is volt ilyesmi épület, az kerek volt és már a nyolcvanas években sem a révhez tartozott, mint eredetileg, hanem presszó volt benne. Vajon áll még?
Viszont a tihanyi hajóállomásnál biztosan áll ma is egy klassz ilyen épület. A parti posta. Vasbeton-gömbhéj szerkezet, alatta henger alakú pavilonnal.
http://www.postamuzeum.hu/photoobject.php?Exhibitionid=1&Objectid=6811&LangCode=3

A hasonló épületek zömét Polónyi Károly tervezte, vagy ő volt a vezető tervező. Van egy könyve is, amiben ír erről.

A földvári motel étterem pontos mása áll Siófokon a szállodasortól egy utcával lejjebb. Tihanyrévnél is volt egy, kissé módosított verziója. Valamint kisebb változatai, hasonló Y-alakú tetőzettel, Zamárdiban a kempingben (ma Kéktó ABC, ez valahol fenn van itt a retronómon), Földváron a minigolfpályánál (sajnos lebontották, a kemping is üres, a minigolfot is gaz borítja), Lellén működik, valamint Fonyód-Bélatelepen, ami disco volt utoljára, és rossz állapotban vár vevőre.

Sajnos én se tudom, hogy áll vagy sem a földvári motel-étterem, de szerintem régen elbontották. A hozzá tartozó motelt a hetvenes években, a Neptun Hotel építése előtt bontották le. Kiskölyökkori emlékeim szerint volt itt az utcában Üdülőhelyi klub és kiállítóterem is, lehet, hogy a motel bontása után ezek valamelyikének hasznosították egy ideig.

üdv
Berci

ÁDY képe

A Földvári Motel Étteremhez hasonlót én is kerestem Siófokon,

amikor az akkor és most fotókat csináltam, mert volt róla képem,

de ahogy megtudtam lebontották és lakópark épült a helyén.

Ha jól tudom a neve Hableány Étterem volt!

Halkan csak annyit: az itt beidézett épületek EGYIKE SEM szocreál. A hatvanas években már nem építettek szocreál házat, a MÉMOSZ székház meg épp megelőzte a szocreált (Az 1951-ben összehívott “nagy” építészkongresszuson emlegették is, mint a dekadens nyugati építészet elrettentõ példáját.) Egykor. hu idézet.