Első magyar CD lemez


Forrás: 
Hifi Magazin
Első magyar CD lemez

 

Maga a gyártás 1983-ban történt, de Mo-on 1984-ben jelent meg először. (ezt a kötözködők kedvéért irom az évszám miatt)

Mennyi lehetett az ára akkor? Én 500.-Forintra
emlékszem. / Lehet, hogy nagyot tévedek.Vagy keverem a
90-es évek árával./

Szerintem kevered, mert ha jól emlékszem úgy 89 ben volt nálam eladásra egy CD lejátszó unokabratyó hozta az akkor még NSZK-ból. Lemez nem volt hozzá egy ismerőstöl kölcsönöztünk, hogy egyáltalán kipróbálhassuk és 500ft kauciót kért ha vissza adjuk sértetlenül akkor vissza jár a pénz. Ez egy Madonna lemez volt sose felejtem el az a tiszta hangzás sercegés nélkül ismeretlen volt számomra. Az aiwa ad-f990 dolby c-vel is sistergett kicsit számok között a CD tök néma volt.

NGA képe

700 Ft volt. Nekem 1986-ban volt cd játszóm, akkor már tudtam venni vagy 4-5 lemezt is.Igaz klasszikusok voltak, és egy Benkő Dániel.

En a kozepsuli konyvtaraban hallottam elosszor CD lemezt szolni, valamilyen (talan Videoton) hifi-tornyon. Queen szam ment, annyira nem is csipem az egyuttest, de az a zajmentes, tiszta hang na az mely hatast gyakorolt ram. Mindettol fuggetlenul nem igazan csipem a digitalis "eletmodot" ami most a zenei teren uralkodik. :(

zolimobydick képe

Idén 30éves a Compact Disc technológia!

Dr Dee képe

Repül az idő,már 40 is elmúlt:-(

Qualiton87 képe

Azt olvastam,hogy a szocialista országok közül legelőször Magyarországon alakult ki a CD gyártás, és az akkor legmodernebbnek számító harmadik generációs teljesen automata működésű gyártástechnológiát képviselte.Kezdetben csak komolyzenei CD-k jelentek meg,majd 1988-tól már könnyűzenei CD-k is.(Koncz Zsuzsa,Napoleon Boulevard,Neoton,Első Emelet stb.)De kétségtelenül a legelső magyar könnyűzenei CD 1985-ből való,de ez még nem a Hungarotonnál lett kiadva,hanem egy Expressz nevű kiadónál.A Mastervoice együttes jelentette meg először CD-n az első albumát.

Első


magyar