Az első magyar sztereofónikus könnyűzenei LP


Forrás: 
saját
Az első magyar sztereofónikus könnyűzenei LP

Az első magyar sztereó könnyűzenei lemez.Kiadási év:1965 Kiadó:Qualiton Sorszám:LPX 7336

A oldal:

Mister Bill-Körmendi együttes

My Bonney Is Over The Ocean-Németh József,Körmendi együttes

Anyone Whe Had a Heart-Mikes Éva,Balassa együttes

Volgai hajósok dala (Ej Uhnyen)-Metro együttes

Nem híres jazz énekes-Ambrus Kyri,Illés zenekar

Barátok nélkül-Koós János,Stark Tibor és együttese

Bucket Seats-Illés zenekar

 

B oldal:

Protonok tánca-Illés zenekar

Se piangi,se ridi-Korda György,Illés zenekar

Táncoljunk-Ambrus Kyri,Deák együttes

Te vagy a fény az éjszakában-Körmendi együttes

Kicsit szomorkás-Németh József,Körmendi együttes

Nem éri meg nekem-Babják Márta,Martiny együttes

Kiszállás-Bodrogi Gyula

 

A lemez érdekessége,hogy a számok közt Kudlik Júlia és Megyeri Károly ismerteti a hallgatókkal a sztereó térhangzás előnyeit,és belevezetik a hallgatókat a sztereózás rejtelmeibe humorosan,illetve bemondják,hogy éppen milyen szám következik a lemezen.Kicsit hasonlít a későbbi Pop Tari Top lemezekre.:o)

A lemez nekem is megvan, de csak monóban. 1970-ig a sztereó lemezek monóban is megjelentek, nem tudom, miért, hiszen a sztereó lemezek is gond nélkül lejátszhatók voltak a monó ("monaurális") hangszedőkkel.

ml

Qualiton87 képe

A mono változaton is szerepel Kudlik Júlia és Megyeri Károly ?

Jó kérdés, de pillanatnyilag nem tudok rá válaszolni, mert a lemez és a lemezjátszó két különböző helyen tartózkodik :-)

Nem "hivatalosan": van egy olyan érzésem, hogy nem...

ml

Nem olyan regen talaltam egy oldalt ami ezzel foglalkozott. Valami olyasmint irt hogy a sztereo hangrogzites meg gyerekcipoben jart es a hangmernok mashogy allitotta be a kulombozo savok hangerejet sztereo felvetelnel es mononal. Igy a sztereo felvetel monoban rosszabbul szolt mint egy direkt mono felvetel, amit arra lottek be. Nem vagyok egy hangmernok csak ezt olvastam, de hiheto sztem. Amugy olvashato az oldalon az is hogy miert van pl jonehany BEATLES felvetel aminek egyik oldalarol csak az enek a masikrol meg a zene szol. Bemutato is van ugyanarrol a szamrol mono es sztereo valtozatban. Ha megtalalom az oldalt, belinkelem.

Qualiton87 képe

Van a lemezgyűjteményemben egy Illés album,a címe:Nehéz az út (1968 Qualiton LPX 17391) ugyanez a lemez megvan nekem mono és szereó változatban is.A sztereó változatnál egy piros matrica jelzi a borítón hogy szereó,amúgy kinézetre minden megegyezik a mono változattal.Visszatérve a Ritmus '65 lemezre tényleg elég érdekesen oldották meg a sztereo térhatást,példaként említeném a Protonok tánca c. számot.Amikor a szám elején folytonosan gitároznak,az a jobb oldali hangszórón szólal meg,a baloldali csendben marad,és a "gitár pengetős" rész pedig a baloldalon szólal meg.Mai füllel hallgatva érdekes jelenség.

Qualiton87 képe

Ezek a felvételek amúgy nem mono felvételek csak elektronikus úton "sztereósítva"lettek?Mert van egy Máté Péter kislemezem 1967-ből (Úgy várom jössz-e már) és az mono.Az Elmegyek c. lemezen pedig már sztereóban szól.

Szerintem eredeti sztereó felvételek. Ekkoriban csak elvétve, kísérleti jelleggel készültek még ilyen felvételek, különösen a "beat" kategóriájában. Pl.  a Made in Hungary 1968 felvételeit sztereóban is kiadták, de ebben az időben még a monó felvételek és kiadások voltak túlsúlyban.

A klasszikus és kortárs zenei lemezek kb. 1962-től, a tánc- és rockzenei lemezek  1968-tól jelentek meg sztereóban (de 1970-ig még jónéhány monó nagylemez is napvilágot látott.)

Kislemezeket csak 1974-75-től adtak ki sztereóban.

ml

Kiss Béla lászló képe

Igen, lejátszhatók voltak, ha úgy voltak vágva, hogy lejátszhatók legyenek. Csakhogy a régi vágógép nem tudott ilyen kunsztot, az új, Neumann VMS 70-nel már lehetett így vágni. Az MHV a '70-es évek elején szerezte be az új típusú vágógépet.

A 60-as évek végén készült sztereó lemezek is lejátszhatók voltak már monó hangszedővel, és még a sztereó információ is megmaradt (pl. Illés: Illések és pofonok)

A korai, sztereóban is kiadott könnyűzenei lemezek:

Qua(S)LPX 17372    Modern Jazz Anthology VI.
Qua (S)LPX 17382   Made in Hungary '68
Qua (S)LPX 17390    Omega    Trombitás Frédi és a rettenetes emberek
Qua (S)LPX 17391    Illés Zenekar    Nehéz az út
Qua (S)LPX 17392   Modern Jazz Anthology VII.
Qua (S)LPX 17393    Koncz Zsuzsa    Volt egyszer egy lány
Qua (S)LPX 17397    Metro I.
Qua (S)LPX 17398    Illés Zenekar    Illések és pofonok
Qua(S)LPX 17399    Stúdió 11, MRT V. Tzkra.    Let us dance tango!
Qua (S)LPX 17400    Omega    10 000 lépés
Qua (S)LPX 17401    Harangozó Teri    Bim-bam
Qua (S)LPX 17403    Táncoljunk!
Qua (S)LPX 17404    Zalatnay Sarolta    Ha fiú lehetnék!
Hu SLPX 17406    Modern Jazz Anthology VIII.
Qua (S)LPX 17407    Koncz Zsuzsa    Szerelem
Qua (S)LPX 17408    Hungária    Koncert a Marson

ml

A mono változaton nincs összekötő szöveg, csak a Kiszállás című szám után jelenti be Kudlik (a borító szerint) Judit, hogy "akinek szórakozást nyújtott a hanglemez, hallgassa meg sztereofonikus hanglemezen" (kb. idézet). 

ml

első