Látássérültek ezt ma is használják, tejforraláshoz használatos, kerámiából készült.
Egy
porcelán ,kerek kis lapocska,olyan,mint egy csésze alja.A felső
része homorú.Ahogy leér az edény aljára,megszorul
köztük a levegő.Amikor a tej kezd melegedni,akkor kis pattogó
hangot ad.Ekkor tudják,hogy oda kell menni,mert hamarosan forr a tej.
Ha a felső része homorú, akkor ezt ezekszerint fordítva kell betenni? De mi célból lehet a két perem rajta,ami ráadásul egy kis szakaszon meg is van szakítva?
nyilván a levegő ott buborog / :-) / ki, amitől ide oda dobálja az edényben. Így tudom elképzelni. egyébként a neten találtam a leírást, számomra is ismeretlen termékről van szó. Ergó jól látok...
Ki kellene próbálni vízzel, szerintem úgy is működik..az erről készült videót pedig fel lehetne tenni.......
Van nekem kettő, de ilyen kerámiát még nem láttam.
A fizikát kellene egy kicsit feleleveníteni :)
A víz, amikor forrni kezd, azt mondják: gyöngyözik(lásd befőzés, dunsztolás)
amikor még melegebb lesz, még jobban
ugyanez tejjel.
Naív elképzelésem, hogy mivel a buborékokat nem engedi szétszóródni , hanem egy -egy "pöfögéssel" buktatja felszínre (ilyenkor kotyog), a tej sem fut ki. Ezért kell a homorú felületnek alul lenni, mint gőzgyűjtő harangnak.
A gőzgépek működési elvével rokon :)
Mivel elég sokszor forraltam tejet (napi rendszerességgel), mindenféle trükköt igyekeztem kipróbálni, mert a tej majdnem mindig kifut.
Erről készültem egy blogot is írni, csak még nem futotta rá az időmből.
A 80-as években vettem egy fémből készültet, később kaptam egy sokkal régebbi, jénai üveg betétet. Ezek szerint már régóta él ez a megoldás.
Ezt mire használták ?
szia
Látássérültek ezt ma is használják, tejforraláshoz használatos, kerámiából készült.
Egy
porcelán ,kerek kis lapocska,olyan,mint egy csésze alja.A felső
része homorú.Ahogy leér az edény aljára,megszorul
köztük a levegő.Amikor a tej kezd melegedni,akkor kis pattogó
hangot ad.Ekkor tudják,hogy oda kell menni,mert hamarosan forr a tej.
Ha a felső része homorú, akkor ezt ezekszerint fordítva kell betenni? De mi célból lehet a két perem rajta,ami ráadásul egy kis szakaszon meg is van szakítva?
nyilván a levegő ott buborog / :-) / ki, amitől ide oda dobálja az edényben. Így tudom elképzelni. egyébként a neten találtam a leírást, számomra is ismeretlen termékről van szó. Ergó jól látok...
Ki kellene próbálni vízzel, szerintem úgy is működik..az erről készült videót pedig fel lehetne tenni.......
Oké,így már értem.
Van nekem kettő, de ilyen kerámiát még nem láttam.
A fizikát kellene egy kicsit feleleveníteni :)
A víz, amikor forrni kezd, azt mondják: gyöngyözik(lásd befőzés, dunsztolás)
amikor még melegebb lesz, még jobban
ugyanez tejjel.
Naív elképzelésem, hogy mivel a buborékokat nem engedi szétszóródni , hanem egy -egy "pöfögéssel" buktatja felszínre (ilyenkor kotyog), a tej sem fut ki. Ezért kell a homorú felületnek alul lenni, mint gőzgyűjtő harangnak.
A gőzgépek működési elvével rokon :)
Mivel elég sokszor forraltam tejet (napi rendszerességgel), mindenféle trükköt igyekeztem kipróbálni, mert a tej majdnem mindig kifut.
Erről készültem egy blogot is írni, csak még nem futotta rá az időmből.
A 80-as években vettem egy fémből készültet, később kaptam egy sokkal régebbi, jénai üveg betétet. Ezek szerint már régóta él ez a megoldás.
Nofre
Oké.Így már ezt is értem.