Csemege ABC - Nyíregyháza


Forrás: 
Saját fotó, saját újságból.
Csemege ABC - Nyíregyháza

Ehhez az alapos cikkhez nincs sok hozzáfűznivalóm, az ABC-áruház-építések fénykorában, a hatvanas években egy építészeti lap így írt egy megyeszékhely akkor nemrégen átadott, színvonalas élelmiszer-áruházáról.

 

 

Érdemes ilyen szaklapok elenyésző számban fennmaradt példányai között lapozgatni, mert sok érdekességre bukkanhat az ember.

 

Akkoriban ezek a szupermarketek új üzlettípusként jelentek meg, könnyűszerkezetes, vagy részben előregyártott épületként, rendkívül modernnek számítottak az elavult, pultos kiszolgálási rendszerű, régi házak üzlethelyiségeiben üzemelű kis üzletek után.

 

A Csemege Vállalathoz tartozó ABC-k szerte az országban a legigényesebbek közül valók voltak, a vállalatot az ötvenes évek elején azért is hozták létre, hogy országos hatókörrel példát mutasson a helyi kereskedelmi egységeknek.

Az épület régóta nem áll már (Nyíregyháza főterén volt), a helyén háromszintes üzletház épült a kilencvenes években.

Ha megnézitek az eladótérről kinagyított fotót, TV-linzerek és Terefere kekszek figyelnek az előtérben, az egyes árufajtákból sok-sok van kirakva, ami nem feltétlen a széles választékra enged következtetni, bár a Csemegékben a fotó ellenére jellemző volt a nagy választék.

A tájékoztató feliratok dobozos, neon-világítással ellátott kivitelűek, amik mindenképpen igényesebbek a később és ma is általánosan elterjedtektől. A pultok alacsonyak, a csemegepult kivitele is érdekes.

Csemege ABC, Nyíregyháza, belső tér
NofreT képe

 

Köszönöm, érdekes ez a cikk. Az ABC felirat tényleg nagyra sikeredett egy kicsit, én megbízhatónak tartom így visszamenőleg is ezeket az üzleteket.

A KERTI működésére pedig tényleg szükség volt, az új technológiához ők biztosították a minőségi kivitel alapját.

A darálók miatt hümmögő cikkírónak valószínűleg igaza volt, dehát azokat csak oda lehetett tenni, ahová a dugalj kipányvázta :) nekem nagyon hiányoznak ezek a darálók. Hol vagyunk már a vevőre figyelmes kialakítástól, az akkori szemeskávé illatától. Ahogy fejlődött a küllem, úgy szorult háttérbe a valódi tartalom.

Nofre

NofreT képe

Most esett le a tantusz, hogy könnyen elképzelhető, hogy akkor épp nem volt kisebb neonfelirat! Ezt a budapesti környezethez méretezték, gondolom a gyártás is ott történt, és azt lehetett beépíteni, ami éppen raktáron volt.

 

Nofre

Köszi, hogy elolvastad a cikket és hozzászóltál. :)

Nekem ez pont olyannak, egységes méretű és stílusú feliratnak tűnik, mint az összes többi Csemege ABC áruházon akkoriban, úgyhogy valszeg ez történhetett amit írsz, hogy egyenméret készült vagy az volt raktáron. Egyébként ez a méretében is feltűnő, betűtípusában is jellegzetes színes - néhol villódzó, programozott - neonfelirat már messziről jelezte a Csemegéket, jó marketing volt, úgyhogy az is lehet, hogy szándékosan ilyen nagy méretű. A Balaton-parti áruházakon - sok képeslapon szerepelnek - is kb. ekkora volt vagy talán alig feltűnően kisebb, és így volt elhelyezve.

Más cégek, pl. ÁFÉSZ-ek, Közértek, megyei-városi élelmiszer ker. vállalatoknál általában lényegesen diszkrétebb, kisebb volt az ABC áruházak neonfelirata, sőt, leginkább csak világítódobozos volt, a három betűnek három fehér doboz, arra ráragasztva színes plexiből a betűk.

 

A darálók és a majd minden Csemege ABC-ben (általában előreváltott pénztárblokkra) kapható jellegzetes, minőségi presszókávé és illata tényleg hiányzik. Van egy bizonyos régi ABC-illat, amit már csak egy-két helyen lehet érezni. Ma már szinte mindent légmentesen csomagolnak.

 

Szakáll

sanni67 képe

Imádtam ebben a Csemegében vásárolni sok olyasmi volt benne ami máshol nem.Érdekessége az előtérben található büfé volt-azt hiszem sokan emlékeznek még rá!