CB35 tárcsás telefon


CB35 tárcsás telefon

Standard Villamossági Rt.

retronóm képe

50-es évek?

mivel a készüléken a standard gyár szerepel, ezért ez ii. vh. elõtti darab, cb35-ös telefon.

retronóm képe

igen, én is rájöttem, hogy rossz a tipp. van egy cb 555-ös 55-nél!

retronóm képe

elmeny volt olvasni a beszamolot! kosz! :)

tisztelt társaim!
a cb.35-ös készüléket nem csak a standard villamossági rt. gyártotta, hanem a telefongyár rt. budapest is készítette 1935-1955 között. a korabeli megnevezések az államosításig éltek, ezt követõen a táblácskákon: "standard budapest" és "telefongyár budapest" szerepelt, míg az elõbbi "bhg budapest" felirattal búcsúzott 1955-ben. a postamúzeum állításával szemben nem négy, hanem öt színben készült a cb.35-ös telefon, a korabeli m.kir.posta ezt a "405/d. r.sz." rovancs, a

4 évvel ezelőtti téma, de hátha még nem halt el...

Örököltem egy ZÖLD színű CB35-öst. Úgy tudom,

hogy ezeket anno a Posta magas rangú tisztviselői

kapták. Igaz ez?

Ha lehet, e-mailben is kérek választ!

Üdv.  fgeher@gmail.com

Ezt a típusú készüléket az Ericsson Magyar Villamossági Rt. felirattal is gyártották. A gyárat a Standard vette át, és 1937-től jelent meg a Standard felirat a termékein.

admin képe

http://retronom.hu/node/3372

Kedves Anonymus!

A megállapításodat igazolni tudom, hiszen nemrég hosszámkerült egy színes bakelit CB.35-ös készülék: "Ericsson Magy.Vill. RT." (sic) feliratú alumínium táblácskával. Az 1937-es időpont a cég felvásárlására vonatkozik, a következő évben költözött be a Standard Újpestről a Fehérvári útra. Volt egy LB.37-es Ericsson körcimkés készülékem, amely ugye az utolsó gyártási év a hazai Ericsson történetében, de nemrég hozzám került egy 1939.jún. 19.-én készült hasonló (sárgaréz talpas LB.37-es), amely az Ericsson szériaszámát folytatta tovább cca.: 75000 - a körcimkének csak a helye maradt sajna -, de már egy 1940.okt.23.-i készülék (Standard-körcimkés) szériaszáma: 1042. A fenti adatokból arra következtetek, hogy a Standard az Ericsson raktárkészletét, annak kifogyásáig még a Ericsson néven dobta piacra, folytatva annak sorszámadási technikáját. Valamikor 1938-39 táján tértek át a Standard földgömböt formázó nikkelezett sárgaréz körcimkéjére (41mm átmérővel), előtte Standard Vill. Rt. Újpest 4. feliratú körcimkét használtak földgömb nélkül.
Üdv.:
Gábor Zsolt

Nem tudjátok véletlenül hogy a CB 35 készülékhez dugó átalakitót hol lehet beszerezni?
Laci

Sajnos már sehol! De ha van egy idősebb telefonos ismerősöd talán még tud készíteni neked!

Ez a telefon a hanglemezekkel ellentétben valódi bakelitből készült!