Nagyító


Forrás: 
saját felvétel
Nagyító

Össze lehet csukni, amikor pedig nyitva van, akkor épp a tárgytávolságra van a felület.

 

Apró szöveget vagy a ruha szálait is jól lehet nézegetni vele, eredeti rendeltetése ismeretlen.

DSC_0736.JPG DSC_0738.JPG DSC_0745.JPG
teslaeltos képe

Ezt a nagyítót nyomdáknál szokták alkalmazni a színek passzentosság ellenőrzésre...

Most is gyártanak ilyet csak műanyag de teljesen így néz ki.

Murena képe

Nem tudtam eldönteni, hogy olvasáshoz, ellenőrzéshez vagy valamilyen kézimunka féleséghez rendeltetett!

teslaeltos képe

Az egyik partneremnél láttam hogy ilyennel nézik át az első nyomatokat az utólagos állítások végett....

Valóban a gépmesterek szokták használni nyomdákban. Azt nézik, hogy illeszkednek- e a raszter pontok.

 

raszter

Murena képe

Köszönöm, most már világos!

 

Már több tucatszor láttunk főleg régebben olyan cimkéket, újságot, plakátot ahol egyértelműen az egyik szín elcsúszott. Ez manapság már talán azért nem gyakori mert magasabb elvárások vannak. De lehet, hogy a technológia is változott.

 

Az biztos, hogy régen vagy négyszer is megnyomták a papírt, ha színes volt a nyomat. Az alapszínekkel és még a feketével. Mondjuk az esetenkénti elcsúszás már abból is adódhat, ha azt az egy lapot nem jól viszi be a gép.

 

teslaeltos képe

Nem a raszterpontokat szokták nézni hanem a nyomat szélén lévő jeleket pozíció jeleket színsávot.

A raster pontokat ritán nézik inkább a képek széleit.

NGA képe

Pedig a raszterpontokat is nézik vele. Az is számit, hogy mennyire jön ki a raszter (pl az 5-10% kijön-e), mennyire jó a rácsszög stb.

 

teslaeltos képe

Ennél a nézegetésnél már vannak komolyabb berendezések amik színspekrométerrel is egyben vannak építve, így pontosabb a kiértékelés...

 

A nézegetésnek általában az egy werkes nyomdagépeknél volt szükség mert az egy színt tudott nyomni és a következő színt így állították be.

Pl. Adast Romayor

 

Most már ofszet lemezt nem kell laborálni mert az új gépek a számítógépnek köszönhetően egy menetben lézer segítségével beégeti színenként a lemezt befűzi, szinkronizálja a többi festékező egységgel ( 8werkes nyomás) a gépmesternek csak a festék, vizezést, papír utánpótlást kell biztosítani a kimenetnél egy szkenner pásztázza végig a nyomatot és állít bizonyos dolgokon így alig van szükség utóvizsgálatra.

 

Csak érdekesség kedvéért megemlítem az egymenetű könyvnyomtatást.

Vannak olyan gépek amikre csak a nyomtatandó anyagot kell ráküldeni és természetesen a vezérlő programban beállítani a dolgokat és a gép kinyomja, a kész könyvet meg egy fiókból lehet kivenni.

Magyarul a nyomást, a bigelést, ritzelést, lyukastást, spirálozást, gerincragasztást és konfekcionáló vágást egymenetben végzi!!!

Ezt álltalában több ember munkáját igényelte eddig....

NGA képe

Sok esetben nemcsak a nyomatot nézték vele, hanem a filmet. Hogy normálisan világították le.

 

Köszi a leirást, én is 10 évig dolgoztam számítógépes nyomdai előkészítőként, használtuk eleget a lupét.

 

Sok kis nyomda még nem tart itt. Még bizony sok esetben levilágítják a filmet.

 

teslaeltos képe

Hát igen, vannak kis nyomdák ahol még Romayorok, Dominant-ok, Rominor-ok működnek.

Azokhoz elő kell hívni a lemezeket.

Amúgy egy jól osszerakott gépek voltak, a volt cégemnek volt egy nyomdagép divíziója akik javítottak és volt egy komplett gépműhelyünk ahol ezek alkatrészeit fel tudták újítani.

Néha mi irodatechnikások is besegítettünk nekik azért tudom ezeket, de örültem is hogy legalább ezeknek a nyomdagépeknek a használatát is megtanultam.

A legnagyobb baj hogy ezek is kezdenek kikopni, tavaly szlovákiában voltam és egy vasuti átjárónál vártam mert jött a vonat, az út mellett  ott volt egy ócskavas telep és megláttam ott vagy 10-15 db ilyen gépet egy kupacban nagyot is néztem...

 

Az Adamov-i Adast gyárat megvette a KBA amit már korábban leírtam egy ilyen 8 werkes új nyomdagép ára 160 milliónál kezdődik... ha valakinek van munkája akkor ez nem jelent problémát.

 

Gábor ha érdekel érdemes kilátogatni Düsseldorfba a Drupal kiállításra ami a nyomdaipar (ofszet, flexo, tampon, szita stb.)seregszemléje (jövő évben lesz)

Azt hiszem néznél egy nagyot hogy mennyire megváltozott ez az iparág, amikor kint voltam előtte azt hittem hogy 22év tapasztalat után nekem már nem tudnak újat mutatni, hát tévedtem....