Autóskártya angol nyelvű autokvartett


Forrás: 
saját
Autóskártya angol nyelvű autokvartett

Mostanában találtam meg ezt az autokvartettet. Gondoltam megosztom itt, mert még sose láttam angol nyelvűt. Ha valaki tud valami infóval szolgálni, azt köszönöm! Egyébként sárga színű a hátulja, ha ez számít valamit. A megjelenési évéről se tudok semmit, csak a képfeltöltéshez be kellett jelölnöm valami intervallumot.

 

 

 

P6280040.JPG

Érdekes, mostanában sokat nézegettem a 6 klasszikus magyar autókvartettet (sok van ami csak digitalizálva van meg) és egyfajta hiányérzetem támadt utána, hogy hát máshol a világon nem adtak ki ilyen rendszerű kártyát???

 

Rémlett hogy egy gyűjtő-ismerősömnél (neki a magyarok mind megvannak és még sok külföldi kvartett, de a nagy részük nem autós, ami meg igen - azok meg nem így vannak szerkesztve , lényegében csak ömlesztve vannak benne az autók) mintha láttam volna hasonlót, bár érdekes módon a magyar kártyához szokott embernek furcsa NL-S-CS-D vegyeskvartett maradt meg  valamiért...

 

Valahogy elindultam a neten és egy FB oldalon (az ismerősömhöz hasonló gyűjtő lehet, neki van tematikus oldala) ráakadtam erre a kártyára méghozzá ahogy nekem kell: kvartettenként, olvasható, relatíve jó minőségben fotózva. Egyből ki is elemeztem és megállapítottam, hogy a fent említett vegyesnégyest leszámítva a kisebb tipográfiai eltérések ellenére teljesen egyező szisztéma a magyarral, sőt: az ebben France megjelölésű (pld. érdekes módon ebben a kártyában csak a gyűjtőkvartettek vannak angolul (Trucks, Old Timers, stb.) az országokét a saját nyelvükön írták ki (England, Deutschland, Italia, Nederland. Sverige, stb.)) kvartett 1-az-1-ben egyezik a '61-es magyar autóskártya "Francia gépkocsik" négyesével, ugyanazok a modellek, sőt ugyanazok a rajzok!

 

Innen egyértelmű volt hogy egyik a másik alapján készült - kérdés hogy melyik mikor?

 

A neve elég megtévesztő: Motor Car Card Game No.3. 1908-1963, egyrészt nem találtam belőle No 1 vagy No 2-t, illetve a benne lévő autók alapján (valószínűtlen hogy egy kártyában minden autó 5 éve kifutott modell) biztosan nem 1963-as, de még a benne szereplő legrégibb oldtimer is 1885-ös...

 

Úgyhogy végignéztem alaposan és erre jutottam:

 

...ez a kártya 1958-59-es lehet, a Racers (versenyautók) kvartettben 2 autóbál (Vanwall és a Ferrari) is ott az 1958-as évszám. Ez általában azoknál az autóknál ,mint pld. az ilyen Forma-1-esek a típusjelzést helyettesíti, esetleg a magyar kártyák példáiból kiindulva néha arra utalnak, hogy az adott típusból nem a kártyakiadás évéből származó, hanem általában egy évvel korábbi modell szerepel (Mint pld. az 1961-es első Autókvartettben egy Opel Kapitan 1960.)

 

Feltevésemet erősíti, hogy gyanúsan sok (DKW, Merci, Austin A55 pld.) a max. 1959-ig gyártott típus, de legárulkodóbb az U.S.A. kvartett: mindegyik autó ún." nagy fecskefarkas", a pont a viszonylag ritka hátulnézetben megrajzolt Cadillac Sedan de Ville farán gyönyörűen látszik hogy testvérmodellje, az Eldorado Coupé létező legnagyobb fecskefarkú emblematikus 1959-es változatával egyezik. (Innen már nem volt tovább, 1960-tól egyre kisebbek lettek a szárnyak és olyan 1964 körül már tkpé eltűntek az amerikai autókról..)

 

Úgyhogy ennyi, remlélem azért a kérdésre is válaszoltam! :-)