Goniométer - kvadró "térhatásmérő"


Forrás: 
saját
Goniométer - kvadró "térhatásmérő"

Egy kis időutazás a korai '70-es évekbe: a négycsatornás kvadrofónikus hangfekvenciás jel térbeli eloszlása látható az oszcilloszkóp ernyőjének síkján. Egyes nagy kategóriájú (Marantz, Pioneer, Matsushita)  kvadró rádiókba, erősítőkbe gyárilag is beépítettek egy llyen "gonioszkópot". Stúdiótechnikában is használták,  a nagy keverőasztalok tartozéka volt, átkapcsolhatóan kvadró/sztereó üzemre. A mai stúdió- keverőasztalok is tartalmazzák ezt a műszert, de már TFT-panel, és nem katódsugárcső a megjelenítő eszköz.

Működési elv és a megjelenítés azonos.  A kvadró jel egy diódamátrix/erősítő fokozaton keresztül vezérli az oszcilloszkópot. Sztereó jel  bázisszélessége a nagy stúdiókeverőkéhez hasonlóan, közvetlenül vizsgálható oszcilloszkóppal, oda nem szükséges semmiféle elektronika, de a katódsugárcsövet 45fokkal el kell forgatni, különben vizuálisan helytelen lesz a leolvasás. A sztereó jel alakját a kis kép mutatja. Itt az A/B csatornák 2-2 síknegyedet foglalnak el, így a szereó műsorjel energiaeloszlása hűebben indikálható. Mindkét esetben a"gombóc" paramétereit a jelek fázis, -és amplitúdóviszonyai  pillanatszeűen változtatják.

((A goniométer mellett gyakran található egy másik műszer: a fázishelyesség-elemző, más néven a korrelációméter. Ha a két csatorna fázisviszonyai nem jellemzően a 0-90fok közötti mezőben jelenítődnek meg ( ami a goniométeren a 2x45foknak felel meg két síknegyedben) akkor a műsorjel ellenfázisú komponenseket is jelentős mértékben tartalmaz, ami sokszor szándékos.))

 

 

Ha sztereó jel vezérli, akkor csak a felső, vagy az alsó síkfél dolgozik, ha "mercicsillag" látszik, akkor  a frontcsatornák kétoldalas monó jelet sugároznak. 45fokos lüktető vonal esetén csak front/háttér viszonylatban csak egy csatorna dolgozik, a párja nem.

 

A képen látható elektroncsöves oszcilloszkópot direkt erre a célra vásároltam és élesztettem fel. 1962-es gyártmány, nagyon kis méretű, és példás szerelésű-felépítésű műszer, alig nagyobb, mint a HT-féle TV-miniszkóp. Formailag éppen azt a feelinget nyújtja, ami egy ilyen projekthez kell... Sajnos itt technikai-kiviteli okokból a CRT nem forgatható el, legalábbis a gép szétfaragása nélkül nem, így a sztereó goniométer ezzel a műszerrel korrektül nem oldható meg.

 

Hasonló, de gyári változat a Matsushita-tól: http://www.youtube.com/watch?v=kgVdUAVUYnM

 

 

 

A projektben való közreműködéséért és a nélkülözhetetlen germániumdiódákért ezúton is köszönetet mondok Gömör Géza (oldradio) barátomnak!

 

Akit érdekel a téma,  nyugodtan írjon.

Meterbridge_Goniometer.png