JVC GX-500 kvadrofón receiver


Forrás: 
saját
JVC GX-500  kvadrofón receiver

Egy szép JVC kvadró rádió-erősítő a '70-es évek közepéről. . Matsushita/JVC-Nivico jellegzetesség a "CD4-Radar" lámpa az előlapon: ha a beépített dekóder érzékeli a modulált nagyfrekvenciát a lemezjátszó-előerősítő felől, beadja a jelzőfényt, hogy "CD4-jelet találtam"

DSC07705.JPG
oldtimer képe

Jó ez így is, csak az a baj, hogy Quadró rádióadás nincs manapság.

Klassz a színösszeállítása!

Tetszik, amikor aranysárgával vagy barnával variálnak. Ez olyan melegséget árasztó, hangulatos lesz, nem rideg kékek mindenütt, vagy csúnya fekete...

 

Ezek még esztergált alumínium forgatógombok?

 

(az általam készült erősítőkön olyan volt a 80-as években :)

üdv.: oldtimer

Kiss Béla lászló képe

Szia, igen, esztergált-mart felületű gombok, műanyag hordozón, ahogyan az szokás.

rákos zsolt képe

ahimotu Szia Béla! Klassz cuccaid vannak !Ezen a kvadró dolgon elgondolkoztam egy kicsit. Annak idején a dekodert a Motorola csinálta  IC szinten meg.És miért ne lehetne egy kis házi adót készíteni ami kvadrót sugározna le?Biztosan le lehetne gyártani (persze rádióamatőr-szakembert igényelne a kapcsolás (szetereó adó kapcsolásokat (0.5W os ban!!!! lehet találnia a neten )).A probléma azzal lenne inkább ,hogy kellene hozzá 4 sávban rögzíteni a zene anyagot is...Az élő zene felvételének(jó mikrofonokkal ->4 db egyforma!) gyönyöre ugyebár.De ilyen egyben 4 sávot felvevő Tascam cuccokat árulnak a neten most is .Szerintem ezt manapság inkább laptoppal ill. több sávos külső hangkártyával lehetne megoldani ami nem olcsó dolog,de ilyen külső rögzitőt :AD- DA kártyát erre a felvételre/eseményre talán kölcsönadna valaki(egy studió talán?).Egyébként ilyet 50-100 eft körűl szoktam látnia a hírdetéseknél .

Szóval egy kis macera lenne ,de talán ez a project  1 év alatt összejönne ,csak akarni kell . Természetesen valahol élő zenét is kellene hozzá felvenni :kamaraterem,próbaterem, kultúrház stb ez már csak szervezés és fantázis kérdése !

Igaz valamikor a Magyar Rádió is sugárzott  két adón Kvadró zene anyagot kisérleti jelleggel esetleg azt, hogy megvan-e nekik még ? kinyomozhatná valaki .

Az ötleteket érdeklődéssel fogadom.(Mivel ilyen Kvadró rádió vevője lehet még valakinek itt a Magyar honban.

Kiss Béla lászló képe

Szia Zsolti, köszi az elismerést. Bizony, érdekes projekt lenne egy kis kvadró műadó. De még ezekben a készülékekben sem volt ám "kvadró FM" dekóder, mivel a 4csatornás műsorszórás soha sem vált még oylan szinten sem szabványossá, mint az SQ, a CD4, vagy a Sansui-féle QS. Létezik pár (elsősorban amerikai) gép, aminek a sztereó dekódere 4 diszkrét hangfrekis kimenetet tartalmaz, itt is a háttércsatornák jelei nagyfrekvenciás (>100kHz) segédvivőre voltak ültetve. Nem terjedt el, műszaki okok miatt. Igazából "kvadró rádió", mint olyan, nemigen volt soha sem, egy két próbálkozástól eltekintve. Gondot okozott a kvadró/sztereó/monó kompatibilitás, ami lényegesen nehezebb feladat volt, mint a sztereó/monó esetében. Mire kialakulhatott volna egy egységes szabvány, addigra az egész kvadrofóniát elvitte a cica...Ma a digitális korban ez kb 5 perc alatt, szoftveresen megoldható probléma lenne, de éppen ezért dekadens, értéktelen a mai híradástechnika szinte összes produktuma. Hol vannak már va zok a zseniális megoldások, amik a mai megoldások alapjait lerakták? Sehol...sajnos ez a fejlődés szükségszerű velejárója.

Emlékszem: 15 éves voltam 1995-ben, amikor  a Hangzáskultúra Napján az MR URH-hálózatán kvadró demó-adás volt: az frontcsatornákat asszema Petőfi, a hátsókat a Bartók Rádió sugározta, két külön tunerrel hallagattam (Pioneer TX540 és VT RT6303S+2x QUAD405, 4XVT DC2002) Még ezen a szerény láncon hallgatva is döbbenetes élmény volt! Azóta szegény Cs Kádár Peti bácsit is kiszórták a rádiótól, sok nagy tudású szakemberrel együtt...