Sony SQD-2000 SQ kvadrofón dekóder


Forrás: 
saját
Sony SQD-2000 SQ kvadrofón dekóder

SQ-kódolt kvadrofón hanglemezek dekódolását végző eszköz. Ezt a típust a Sony cég 1970-ben mutatta be. Maga a szűken vett dekóder-elektronika két, egymás fölé épített, nagyméretű egyoldalas panelen van kialakítva minőségi alaktrészkészletből és pédás gondossággal. Kizárólag diszkrét aktív elemekből épül fel, IC-t nem tartalmaz, ez utóbbiak, mint cél-orientált áramköri egységek a későbbi, 2010-es modellben jelentek meg.

Az eszköz alkalmazásáról részletesebb infó itt:

http://www.retronom.hu/node/35892

 

A képen látható, 2000-es modell elsősorben abban tér el a fent bemutatott "kistesótól", hogy a háttércsatornák részére naem tartalmaz beépített teljesítméynerősítőt, így azok megszólaltatásához is külön erősítő szükséges.

 

Itt is látható, hogy a kvadrofónia, mint négycsatornás lehallgató rendszer, miért is fulladt meg, miért nem tudott széles körben elterjedni. A kor műszaki adottságaival a kódolás-dekódolás csak igen drága alaktrészek felhasználásával, költséges konstrukciókkal vált megvalósíthatóvá, értendő ez elősorban a hanglemez-technikára. Magnetofonok esetében pedig a sztereó rendszerekhez képest "mindenből +2db kellett", számos műszaki faktort nem is említve.

A piac tulajdonképpeni érdektelensége, a speciális lehallgatási követelémények, a ki nem alakult egységes szabvány és az igen drága eladási árak miatt nem élte túl a '70-es évek utolsó harmadát, és mint feljesztési zsákutcát, elhagyták a fejlesztők a kvadrofóniát mint olyant, még azok a cégek is, akik e téma mecénási voltak 1968-1976 között.

Érdekes módon hazánkban a '70-es évek második felében megjelent, új fejlesztésű BEAG FIT-IC keverőasztalok alapvetően kvadrofón rendszerséma mentén épültek fel, négy főkimenettel, csatornaszinten opcionális kvadrofón-térbalasz (joystick) karral rendelkező betétekkel. Ekkor globálisan a kvadrofónia már egy elfelejtett műszaki érdekesség volt csupán. Ennél is furcsább, hogy a '80-as évek közepétől piacra kerülő, szintén BEAG-féle kis stúdió-keverőasztal szériája, a FIT-ICM család szintén felépíthető volt kvadrofón elvek mentén, négy főlánccal, joystick-okkal a csatornákon.

DSC09124.JPG

Sony


Sony
1991
SONY HI-FI
1980-1989
Sony AHF
1980-1989
Sony Aiwa2
1980-1989
Sony HF 60
Találat: 2
SONY HI-FI
1990-1999