Blaha Lujza tér


Forrás: 
Budapest magazin
Blaha Lujza tér

A felvétel még az aluljáró megépitése előtt készült a körút és a Rákóczi út kereszteződésénél.

mobel képe

Kedves Morvay úr!

Az évszám nem lehet 1959, mert a kép jobb szélén látható villamost (Bengáli) csak 1961-ben helyezték próbaüzembe.

 

Morvay László képe

Érdekes megállapitás! Ez megkérdőjelezi,hogy egyáltalán az astoria ez vagy az emke? Mivel az astoria volt az első aluljáró Budapesten amit 1963-ban adtak át,és ha a villamost 1961-ben helyezték üzembe,szerintem akkor már megindulhatott az aluljáró épitése? Akkor vagy Ön téved,vagy nem az astoriáról van szó... Talán ÁDY úr tudna ebben a kérdésben állást foglalni...

Mindenesetre érdekes,azt kellene megtudni mikor kezdődött az épitkezése az astoria aluljárónak? A logója nem egy úttörővezető övcsat?

Retronómos üdvözlet:Morvay László

ÁDY képe

Megkérdeztem a Budapest anno fórumozókat, és ők is az Astoria , vagy a Blaha kereszteződését mondták. De inkább a Blaha lesz.  A Nagykörút-Rákóczi út kereszteződése, képen balra az Emke sarka.

Kb. inenn nézve

 

Morvay László képe

Köszönöm a hozzászólást ÁDY úr! Valóban inkább a Blaha mert a csemege áruház rolói nagyon hasonlóak az ön képéhez,de sajnos a ház árkádjai már éppen nem látszanak ami teljes bizonyosságot adna,és a balra látható épület sarka is éppen hogy látható.Sajnos a forrást adó Budapest magazin a képfelirat alatt volt sérült igy nem voltam biztos benne.Az astoriánál a jobb oldali rész beljebb van épitve és jóval szélesebb a járda és ott nincs árkád!

leguan képe

Ez az Astoria kereszteződés. Az aluljárót 1963 januárjában kezdték építeni (és 1963 novemberében adták át a forgalomnak), tehát a Bengáli '61-es megjelenése és '62 vége között készülhetett a kép (a ruhákból kövekezően '62 nyarán).

A sarkon álló házakból keveset lehet látni, de a látható járdaszélességek is az Astoria kereszteződésre jellemzőek. Emellett az Astoriánál merőlegesen kereszteződnek a villamosvágányok (mint a képen), míg a Blahánál kissé ferdeszögben (a Nagykörút vonalvezetéséből adódóan).

ÁDY képe

Volt a fórumon is vita, de ott nagyon szépen aprólékosan levezették hogy a "Blaha"  A kép a nemzeti színház bontásakor készült, azért nem lehet pl. a zebrán átmenni, és a kép bal alsó sarkánál látszik a palánk vége a nemzeti körül.

leguan képe

Ezen a képen látható, hogy a Nemzeti körüli '65-ös palánk belső tartói másfélék voltak, ezért nem valószínű, hogy ez a látható valami az a palánk. Másrészt a Blahánál akkoriban a Rákóczi út a villamosvágányokon kivül 2x2 sávos volt. Ez pedig 2x1 sávos (és nem csak az innenső oldalon, ahol esetleg a Nemzeti bontása beszűkítette, hanem a túlsón is.)

ÁDY képe

Itt egy kép belülről a palánkról.

 

bla_0.jpg

NofreT képe

 

Üdv leguan!

 

A kereszteződés ezen a képen, ami biztosan a Blaha, nem mutat láthatóan más szöget

http://imgfrm.index.hu/imgfrm/1/7/8/0/THM_0010191780.jpg

 

a forgalmi sávok száma elgonolkodtató, de az egyes fotók pontos dátumát nem ismerjük sajnos (nincs ráírva ..)

gyere, nézz bele, szólj hozzá

NofreT

NofreT képe

Kedves Morvay úr!

 

Esetleg meg lehetne tudni a  "forrást adó Budapest magazin" dátumát a kiadvány valamelyik másik oldaláról? (amennyiben még megvan)

Itt zajlik a hely és idő megvitatása:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9008373

üdvözlettel:

NofreT

Morvay László képe

A kép alapján mégis inkább az astoria lehet,ugyanis ha jól megfigyeli a villamosmegálló a blahánál a kereszteződés után a régi nemzeti előtt volt az én képemen pedig a kereszteződés előtt van a villamosmegálló!Az ön képén nagyon jól lehet látni hogy egymás mellett van a két villamosmegálló az astoriánál pedig az egyik és a másik oldalon voltak,és most is ott vannak! A Blahánál egyébként most is ugyanúgy vannak a megállók a kereszteződés után a Népszinház utca torkolatában.

Morvay László képe

A villamosmegállót a körúton a nemzeti bontása megkezdésekor helyezhették át a kereszteződés elé,ugyanis az ön képén még az óra is áll a nemzeti előtt tehát akkor még javában állt a nemzeti szinház-szerintem.

A másik képen amikor már folyt a bontás a megálló a csemege áruház mellett van!

Morvay László képe

Szerintem most már 100 % biztos ,hogy az általam felrakott kép a Blaha Lujza tér,az Emke és nem az Astoria. Ezt arra alapozom,hogy a képem bal feső sarkában van egy erkély kiugró része,ami ÁDY képén is látszik a Csemege Áruházzal szembeni ház erkélye. Az Astoria szállodán nincs ilyen erkély. Ugyhogy részemről ezzel a hozzászólással lezártam az Astoria kontra Emke elmélkedést. Akinek esetleg van még hozzáfűznivalója tegye meg!

veroka képe

Szerintem a villamosmegálló, ahol a villamos nyitott ajtókkal áll, a Tanács krt-on van. Figyelembe véve a szemben lévő járdák szélességét és a napellenzőket, én biztos vagyok benne, hogy az Astoria. A foto a szálló egyik erkélyéről készülhetett, de nem vagyok biztos benne, hogy a Blahán van ilyen pont ahol a fotós állhatna, főleg a szinház bontása közben. Azonkívül a Blahán az árkádok magasabbak, a kihúzott napellenzők az árkádok kétharmadánál vannak.

 

Morvay László képe

Rendkivül nagy örömmel tölt el,hogy ez a kép ilyen nagy érdeklődést keltett a lelkes retronómosok között! Komolyan mondom,hogy sajnos,az ujság amiből ki lett vágva a kép eltűnt,igy nem a rossz szándék vezetett akkor amikor feltettem a kérdést,mert ha tudtam volna akkor nem tettem volna fel,mert az nagy cinikusság lett volna a részemről! Tényleg nagyon nehéz eldönteni,mert nagyon megoszlanak a vélemények. Talán a kerités az emke mellett szól,de a szélesebb járda,meg az astoria mellett,ugyhogy tényleg nem tudnám 100%-ra biztosan megmondani hogy melyikről van szó?

Neheziti a megoldást,hogy a kép annyira kicsi,hogy a sarki épületek alig látszanak igy rendkivül nehéz eldönteni melyik kereszteződésről lehet szó.

Morvay László képe

Kedves veroka!

Végleg eldőlt,most már 100% biztos,hogy ez az ominózus kép a Blaha Lujza tér és nem az Astoria. Ugyanis a képen a bal oldalon álló ház erkélye ami a csemege áruház szemben a bal oldalán van,belóg. Az Astoria szállón nincs ilyen erkély,tehát ez a Blaha még az aluljáró megépitése előtt.