Csehszlovák forrasztópisztoly


Forrás: 
Saját készülék
Csehszlovák forrasztópisztoly

A napokban jutottam hozzá ehhez az eszközhöz. Az oldalán lévő leírás, illetve a benne lévő Tesla márkájú izzó alapján következtettem arra, hogy a néhai Csehszlovákia terméke. Gyártási évet sajnos nem tudtam pontosan, így a dizájn alapján lőttem be az évjáratát. Érdekesség, hogy sokkal jobb vele forrasztani, mint a néhány éve vásárolt forrasztópisztolyommal (ugyanis tökéletesen működik).

A használati utasítás Oldalról Szemből Plakett Működés közben

Nekem van egy ilyen, az 1981-es.

Kékedi Levente képe

Ezek szerintem nagyon jó forrasztópisztolyok, nekünk is van egy, mai napig semmi panasz nincs rá. :)

veroka képe

Én rendkívül utáltam. Lehet, hogy üzembiztos, de forrasztani csak nagyon korlátozottan lehet vele. Kényelmetlen, nehéz, és a réz forrasztóhegy nagyon hamar "elolvadt" (tulajdonképpen feloldódott az ónban).

Pedig ez az egyik legmegbízhatóbb  és leggyorsabban felmelegedő  pillanatforrasztó pisztoly . Nekem volt vagy 10-12 db ilyenem már , volt közöttük olyan ami picivel lassabban melegedett fel kb 5másodperc ,ezeket nem szerettem . A mostani kb 3 mp alatt üzemmeleg . Egyszerű és  kevés forrasztáshoz jó . De panelforrasztáshoz nem , hamar megégeti az ónban levő gyantát ,és túlhevíti az alkatrészeket .Ahhoz jobb egy  forrasztó állomás , de pl hangszórót beforrasztani ez is tökéletes . Nem beszélve arról   gyakorlatilag ilyenben még csak kapcsolóhibás példánnyal találkoztam , a trafónak soha semmi baja   nem szokott lenni .De ha nagyon sokat használják egyhuzamban akkor képes megolvadni a burkolata a trafó körül .

 

Arról nem is beszélve ugyanezen a típusszámon  ,csak kicsivel modernebb külsővel ma is gyártják és itthon is forgalmazzák .Ára kb 8000-8500ft között van újan .

Üdv Zsolt

panblue képe

Csatlakozom a cseh pákát kedvelők köréhez.

Én a szüleimtől kaptam több mint 20 éve az ilyen pákámat,ha jól emlékszem talán akkor piros,kék és talán sárga színben lehettt kapni,háromszög formára hajtott dobozban.

Én a kék szín mellett és a 100 wattos teljesítmény mellett döntöttem.

Mintha lett volna gyengébb 60 és 75 wattos is talán?!

Nagyon strapabíró és jó készülékek ezek,nekem egyszer leesett a gardróbszekrényből,kb 1,5 m magasról.A műanyag házban kialakított zsákfuratok mentek tönkre,reccsentek meg,így átmenő csavarokkal oldottam meg a dolgot,azóta is hibátlanul üzemel.

Gyors forrasztásokhoz,ahogy az előttem szólók is írták: hangszórók forrsztásához,"cinezéshez",stb kiváló,preciziós munkákhoz nagy teljesítménye és méretével járó nehézkessége miatt nem javasolt.

Emellett tartok még egy 40 és 60 wattos hagyományos "lassú" pákát,de legtöbbször ezt használom.Óvatosan használva sikerült már vele számítógép alaplapon kondit és egyéb max. 8 lábú alkatrészeket ki és beforrasztanom.

panblue

 

Kékedi Levente képe

A miénk 75W-os. Mindent azzal forrasztunk, apa már kb. 1980 óta használja napi rendszerességgel. Nem egy erősítőt....egyebet épített/javított már meg vele, de arra sose volt panasz, hogy kényelmetlen lett volna, vagy egyszer is túlmelegedett volna.

panblue képe

Üdv! Az erősítőknél még nincs is nagy gond,főleg a régebbi strapabíró nyákoknál. Nálam a páka "alkalmatlansága" pl. a ps1-es kontroller nyákjának átforrasztásakor mutatkozott meg,persze akkor még gyakorlatlan is voltam.100 wattal nekiállni ilyennek felelőtlenség volt,ami a tapasztalatlanságból adódott. A pákahegy egész jól és sokat bír,függ a felhasználás jellegétől, gyakoriságától és szerintem a használt forrasztóanyagtól is. Hobbicélra,alkalmankénti forrasztásra kiváló.Apropó eszembe jutott hogy hegyet utoljára kb. 6-7 éve vettem.10es csomagban volt talán 150ft és a 5-6 db még megvan.Kibírható járulékos költség ;-)

Szia!

Az elektróda oldalán ott az évszám, a másik felén van jelölve a forr vég hossza és keresztmetszete...

 

Atesz

Stimmel. Helyesbítek: 1979. 4. hó.

Ez a páka úgy profi ahogy van. Ez tényleg a cint olvasztja fel nem saját magát. Lakossági célokra kiválóan megfelel, sőt ha megvan a kellő rutin finomabb munkákra is jó. Egy Wellerrel nem veszi fel a versenyt, viszont vannak helyzetek amikor egy ilyennel hatékonyabban lehet dolgozni. Akinek van az szerezzen be még egyet, de azt is csak azért hogyha cserélni kell a vezetéket akkor legyen mivel. Akinek meg adódik rá lehetősége az tegye próbára. Egyébként sokféle színben láttam már, fekete szürke fehér kék. Utóbbiból kétféle árnyalattal is találkoztam. Az enyémnek már a hegyet fogó csavarok menete is kiszakadt, azóta pillangócsavarok fogják a hegyet, és ha éppen nem nem forró akkor még szerszám se kell a hegy cseréjéhez.

Szia mecatron!

 

Kiegészíteném mondandód ha lehetséges!

 

Olyan helyzetekben mikor a Weller a kialakításának köszönhetően kárt is okozhat:.. régebbi készülékek alulsó felén a lég szerelt alkatrészeknél esetleg forléces készüléknél, vezetékezés között kifejezetten kényelmetlen "sőt!" egyenesen gyilkos megoldás a ceruza páka, a pisztoly páka előnye, hogy csak a vége olyan meleg, hogy vezetékek szigetelésén avagy a készülék egyéb műanyag felületén kárt okozzon, ilyen szituációkban csak és kizárólag ez a páka a nyerő... És természetesen a nyák lemez... avagy fólia forrasztás, el kell mondjam, több mint 18 év alatt mióta a kezem ügyébe akadt egyszer égettem meg vele fóliát, "az is egy Videoton Cleo végpanel volt amit már előttem szereltek" azt követően soha. Kell hozzá rutin, ez nem kérdés, és ha megvan.. akkor egyszerűen megsemmisíthetetlen. Van egy fekete és egy kék színű "a szürkét nemrégen barteleztem el Márk barátommal" Ezzel a készülékkel kapcsolatban csak pozitív véleménnyel tudok lenni.

 

Kiszerelt panelnél illetőleg jól hozzáférhető forr felületen én is Wellert választanám.... "ha nem tudnék ezzel jól bánni" :)

 

Az alkatrészek túlmelegítése elkerülése végett használok kis segéd fogót, ami egy lapos rugós szorító fogó kis fogólappal, ennek köszönhetően sosem melegítem túl az alkatrészt.... Hamar melegszik ez a páka, és természetesen a felületen az ón is, így nem kell percekig várni a munkára és közben sem a felületen az olvadásra...

 

Egy hátrány, hamar elég a hegy....

 

Nem ragozom.. tuti cucc!!!!

 

Atesz

Amiket írtál, az mind igaz, viszont egy valamiről nem esett szó. Én valamikor a 90-es években kaptam az elsőt, akkortájt még nem volt minden ennyire integrált mint most. Manapság meg szinte mindenben van valami összetett integrált áramkör. Ha elégett heggyel dolgozik az ember lustaságból vagy kényszerből, akkor elkezd szikrázni a páka és az ic-k azt nem köszönik meg. De mivel eltelt közben kb. 20 év megváltoztak a panelok is szóval igazából ezt se tudom hibának felróni.

oldtimer képe

Nem is tudom pontosan, de legalább 15-16 komplett hangerősítőt összeforrasztottam vele, úgyhogy szinte elnyűhetetlen!

Ja és persze ezeket a 80-as években csináltam.

Az első pákám volt, és most is kitűnően szuperál :-)

A színe sajnos megváltozott, olyannyira, hogy besárgult, az eredetileg, feltehetően szürke műanyag. De ez nem befolyásolja a használhatóságát.

Ja és még egy digitális órát, frekvenciamérőt, digitális multimétert (2db..) és sokminden mást forrsztgattam vele.

Még "kezdeti" C-MOS IC-ket is....

 

Nekem NAGYON bevált, bár nem emlékszem hogy az elején mennyit kellett forrasztani vele mire jól kézreállt.

Viszont mivel nem emlékszem így biztosan hamar ment.

 

Azért is szeretem mert a hegyét bármilyen alakra meg lehet hajlítani. Így akár egy 16 lábú IC egyik oldalát végig tudom melegíteni és így kiforrasztani az IC-t.

Persze erre ritkán volt szükség.

 

A zsinórját időközben le kellett cserélni, mert a dugónál eltörött a szigetelése a vezetéknek.

Ez sem volt nagy ügy, bár másik pákán _nincs_!

Egy Ø6mm -es vörösréz csövet ellapítottam, és megmelegítettem a gáztűzhely lángjában. Ezzel ragyogóan ki és beforrasztottam az új 220-as kábelt

üdv.: oldtimer

Édesapámtól örököltem egyet ,de még az egyenes talpast :) .
Tudtam ,hogy régi de most megnéztem 1974/11 havi gyártású !

Mondanom sem kell szinte velem egyidős ,a mai napig használom.

 

Hogy meglegyen a vizuális élmény

 

 

esetleg nincs valakinek ugyan ilyen pákája eladó felesleges mert nekem is nagy szükségem volna egy ugyan ilyenre ha lehet akkor fehér színűre .

Úristen, mennyi hozzászólás! Látom, sok ember szívét megdobogtattam ezzel a gyönyörűséggel. :)

 

Örömmel jelenthetem, hogy megtaláltam hozzá a magyar nyelvű leírást is! Hétfőn, ha bemegyek a munkahelyemre, beszkennelem és felteszem azt is.

A leírásból kiderült a gyártó is:

 

Likodov Boskovice Fémmegmunkáló Szövetkezet - Csehszlovákia

...1990es-2000es évek tájáról van kb 16-20évvel ezelőttről már cseh ugye..kék, és a gombja vagy fehér vagy szürke..érdekesd ez a zöld gombos...

 

Nekem sajnos a két forrasztóelektródatartó vezetékfémtömb összetartó műanyag négyzsöge kettévált pár éve után olvadva,valkahogy pótolni kellene...valami hőálló összefogó szigeteléssel és arra rárakni egy összefogó négyzet alakú valamit...

Kinek vannak ötletei?És hogy honnan mekkora drótot szerezzek,forrasztáshoz és hajlitsak U alakúvá hozzá,

 

ugyanis aki mutatta 19990esévekben, nayámék öccse nagybácsim, az orbánita rendszer (EÜ_TB) miatt 2012ben sajnálatosan hirtelen    (mint többtízezer megváltozott munkaképességű nyugdíjastársa akik vagy hajléktalanok lettek vagy meghaltak orbánita rákosiremix kúrmány miatt a nyugdíjuk megfelezése-harmadolása miatt állapotromlás ellenére/sajnálom de ez az igazság,mi nem hazudhatunk,nem vagyunk 80-90%ban itthoni hazugmédia mátrixa,mi becsületes magyar emberek vagyunk,akik ellen van már 26-72éve a megszállók /tankok-multinácicégek-bankok/ kollaboránsa kúrmány/,vagy hónapokig évekig húzott vizsgálatokkal és műtétekkel,pénzükl nem lévén többtizezres százezres /FTnyi/ csúszópénzekre...elmúlt 6évben)   elhunyt. (ha lenne 1-2százezrünk perköltségelőleghezésre még perelhetnénk is a TBt államot,mivel kinyírták őt,de GYurcsányék óta fizetős 150-250ezres ez a muztatvány is 2008feb óta,és Orbánék SZINTÉN KISZTITKÁR maffiabűnözőklánék semmit nem vontak vissza ami a népet szivatja-én így igazságleirással emlékezem 1956ra és azok utódaira akiknek főnökei CCCPkatonák nagyanyámat lábonlőtték a pincében 1945-1956ban..nálunk nem voltak suttyomban gyerekkereszteltető párttikáreftársak és fizetésből békekölcsönt-uszodatéglajegyet beleegyezés nélkül levonatók,hanem nekem 31éves koromig kellett megkeresztelésemre várni...de akkor már volt elsőáldozás és bérmálás is...Emlékezzetek mit mondott Jézus: "BEszédetek legyen ha igen,igen,  ha nem,akkor nem,inden más a sátántól való")

 

"Biztos jó munkásember" S.Balázs Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

Na, jó későn, de pótoltam a hiányt.

Csatlakozom az előttem szólókhoz. Villámgyorsan üzemmeleg, jó a fogása, (ergonómikus) nem utolsó sorban a kapcsolója lágy érintésre kapcsol. Ez nagy előny ha az ember órákon kersztül forraszt. Tényleg mindenre használható a fadíszítéstől (na nem karácsonyfára gondoltam) műanyagolvasztáson át a szivacs és hungarocell vágásig. A hőmérsékletét a hegy hosszával elég jól lehet befolyásolni. Természetesen ha nagyobb hő kell és az ember rövid hegyet használ, egykettőre leég a szekunder kivezetések összetartó müanyag, de szerintem ezt mindenki ismeri, és már seninek nincs rajt. Valóban mindent kibír. Egyszeregy ismerős kért meg, hogy nézzem meg miért nem melegít a pákája. Kiszakadt a hegyrögzítő csavarok menete, (ez is gyakran előfordul) erre a jóember átmenő csavarral és anyával rögzítette a hegyet! Természetesen semmi kárt nem tett a pákában. A meneteket felfúrtam M3,5-re, két csavart bele, és gond nélkül működött tovább. Én már több SMD IC-t cseréltem vele, és fólia szalagkábelt is forrasztottam. Most a fiamak keresek ilyen pákát, kérem ha valkinek van felesleges, értesítsen! Köszönöm!

1984-ben vettem meg a sajátomat. Azóta használom. Manapság ritkán, de régebben naponta. A legjobb páka. Ha nincs hegy éppen, akkor össze kell tekerni és úgy is működik. Én megtanultam úgy használni, már vagy 5 éve nem cseréltem hegyet.

oldtimer képe

Nem tudom a pontos dátumot, de amikor, úgy 1977-1978 körül öszeforrasztottam a legelső „Fono előerősítőt” aminek a kapcsolási rajzát még Sipos Gyula HiFi erősítők építése c. könyvéből vettem, akkor azt már ezzel csináltam.

 

Sajnos akkor nem gondolkodtam előre, ugyanis és nem feketét hanem világosszürkét vettem, ami mára besárgult, de!

Apai örökségként is van egy York páka ami ilyen fekete

 

 

üdv.: oldtimer

Kalmopirin képe

Némelyik képen szinte újnak néz ki!

 

Nem tudom valaki írta-e, de a sikerre való tekintettel a mai napig gyártják, viszont a formaterv más lett. (hasonló)

 

--

Kalmopirin