Toshiba ST-530 vintage tuner


Forrás: 
saját
Toshiba ST-530 vintage tuner

Szép letisztult design, a 80-as évek elejéről, ledes kijelzéssel. Nagyon fotogén, vakuval esélytelen normálisan lefényképezni. LW MW SW FM vételi lehetőségekkel. A digit rész egy külön panelon foglal helyet és egy kicsit IC temetősre sikeredett. Szinte karcmentes külsővel, hibásan került hozzám. A számok pörögtek, de csak folyamatosan sistergett. Ezt sikerült orvosolnom és most már szépen muzsikál. Furcsa hogy a burkolat oldala gyárilag tele van lyukakkal és csavarokkal, ahogy a sasszi részeinek rögzítése éppen megkívánta. Egyébként jó mély, egy tisztességes lemezjátszó is kényelmesen elférne rajta. Se akku se supercap nincs benne, és mégse felejt. FM-en tized MHz-enként lehet hangolni, a kijelző is csak tized pontosságban mutat. Külön gombbal azonban lehetőség van 5 századdal feljebb hangolni, ezáltal megvalósul a klasszikus 5 századonkénti hangolás. Ennek kijelzésére mindössze egy piros led szolgál. Szokatlan megoldás de végülis nem rossz ötlet.

Érdekes élmény volt amikor megjelentek a hétszegmenses LED kijelzők, a maguk szögletes számaival, ahol az 5-ös is éppoly szögletes volt mint a nulla.

Bizony kellett idő ezek megszokásához.

Emlékszem az első digitális multiméterem is ilyen LED kijelzővel készítettem.

Aztán jött a Liquid Crystal Display amit az egyszeri ember "kvarckijelző"-nek keresztelt el. Pedig a legelső Quartz órák is LED kijelzővel készültek, ám ezeken a számok kerek pöttyökből álltak össze.

Tény, hogy többet fogyasztott mint az LCD....

És ki gondolta volna valamikor hogy az LCD és a LED össze lesz házasítva egyszer a tévék és monitorok szintjén?

 

Kalmopirin