A szombathelyi Gyöngyös áruház


63974.jpg

1967-ben készül fotónk. A középső házak helyén hamarosan felépül Gyöngyös, az átkos kapitalizmus mintájára létrejött áruház...

Névtelen1 másolata.jpg

Az 1967. március 5-én készült fotó az akkori Köztársaság tér 21-22. szám alatti épületeket örökítette meg - közvetlenül a lebontás előtt. Helyére nagy, négyszintes bevásárló központot álmodtak, ami végül Otthon Áruház néven 1967-69 között épült fel Szauer Tibor építész tervei alapján. (Az új építmény a fotográfián látható földszintes és a szomszédos épület helyére került.)Vas megye első önkiszolgáló kereskedelmi egységeként 1969 októberében nyitotta meg kapuit a Gyöngyös Áruház. Az eseménynek óriási visszhangja volt, a felháborodást az önkiszolgálásból fakadó szabad rablás lehetősége keltette. Alsó szintjén élelmiszer, az emeleteken a ruházattól a műszaki cikkekig mindenféle árucikk megtalálható volt.Nem sokkal a megnyitás után átadtak egy csak gyalogosok számára kiépült üzletutcát, ami az épület tágas árkádja alól kiindulva a Köztársaság teret kötötte össze a Mártírok terével. (Az Uránia udvarnak nevezett, ma üzletekkel teljesen beépített tömbbelső az 1911-1932 között a szomszédságában - a mai Belső Uráni udvarban - működött moziról kapta nevét.)

Az áruház később Gyöngyös Áruház, majd Skála Gyöngyös Áruház néven működött tovább.

Skála Gyöngyös szövetkezeti áruház

Fénykorában több mint 80 eladó szolgálta ki a hatalmas vásárlóközönséget.Az 1980-as az áruház kapujában és az átjáróban melegedhetett a buszra váró utazóközönség, hiszen itt, az épület közelében volt a buszközlekedés egyik fő belvárosi csomópontja.

Skála Nagyáruház
Azóta eltelt néhány év, s bizony nem csak a kiszolgálók és a vevők száma csökkent, de az épület homlokzatát borító - esztétikusnak egyáltalán nem nevezhető - apró sötétpiros mozaik darabjai is egyre fogyatkoztak. Így az épület - mely most több kisebb-nagyobb üzlet otthonaként működik - homlokzatát nemrégiben felújították, a forgalmas átjáróval ma is az eredeti elképzelések szerint, a centrum egyik fő kereskedelmi központjaként üzemel.

forrás: http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/3846_multbanezo_gyongyos_aruhaz , Feribá, Ády

Sajnos a címlapon lévő áruház kép alatti szöveg megtévesztő, mert az a kép 1981-es és egy képeslapról való.A mostani- átalakított- Gyöngyös áruházat kínai bérlője Mondo áruháznak nevezi, mivel a teljes három szintet bérli. A földszínt jobb oldala teljes egészében Rossmann drogéria lett. Korábban ott áfészes ABC működött. Mindössze két kisbérlő van legalul, egy kulcsmásolós, meg egy ötvös. Fénykorában jól ment az áruház, alul még büfé is működött. A nyolcvanas években a legalsó szint galériáján még én is működtettem egy könyvesboltot. Sajnos a bevétel egy része elfogyott a büfében... Feribá'

NofreT képe

 

  Meglepő, de a http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/3846_multbanezo_gyongyos_aruhaz

oldalán a képeken látható a forrás-embléma, mint a régebbi retronómos. Hogy van ez? A szöveg is szóról szóra megegyezik.

Nofre

 

Feribá

Az úgy lehet, hogy vagy a kép megvolt Izdokinak is, vagy valahogy levette róla a feliratot De a fő, hogy megjelölte a forrást!

NofreT képe

  Megnéztem, le van retusálva. A nyugat.hu oldalán még bokor van az előtérben, itt meg már csak a felső fele látszik.

 

Nofre

 

Feribá

Majd azért megkérdem erről az Izdokit hogyan csinálta!

NofreT képe

 

  én is meg tudom csinálni, ha akarom. De nem akarom.

képek vándorlása

 

Nofre

 

Feribá

Tényleg ám nem akarom védeni Ízdokit, de ez a kép nem olyan ritka, lehet hogy nekem is megvan valahol. A "nyugat.hu " még ki sem volt találva - de a net sem!- amikor ez a fotó készült. Az emblémát ők tették rá, de a képet nem ők csinálták, valahonnan szerezték. Lehet hogy képeslap. Ha lesz időm megkeresem. Ennyi... Feribá'

NofreT képe

  Én mindent elhiszek, de hova lett a bokor közepe :)
Mert a bokorfélék az út innenső oldalán vannak, nézd meg az eredetit
http://pic.nyugat.hu:8080/NyugatBigPicture/63974.jpg

 

Nofre

 

Tényleg retusálva van a kép. Nincs más hátra meg kell várnunk mit mond a készítő...! Feribá

izdoktor képe

A nyugat.hu emblémát azért vettem ki a képről, mert zavarónak találtam. A forrást azonban megjelöltem. Nem szeretek más tollával ékeskedni. Elnézést az érintettektől.

izdoktor képe

A napjainkban készült kép is retusálva vagyon. Bocs akit megbántottam :)

NofreT képe

 

  Szerintem nem zavaró, ha rajta marad az embléma. Nem véletlenül teszek rá én sem jelet, az általam beszkennelt képekre, és nagyon zokon venném, ha leretusálná bárki is róla. Korábban volt itt nagy gond, hogy a retronómos képeket feltöltötte valaki a saját oldalára.

A másik pedig a szöveg egy-az egyben való átvétele. Forrás volt ugyan, olyan kis szolíd. Azt viszont nem gondoltam, hogy másolat.

A retronómot olyan helynek ismertem meg, ahol korrekt a forrásmegjelölés, a képek feltöltésénél is kéri  a program.
Többen nosztalgiázunk itt, de a feltöltött anyag (kép és írás) mögött töbnyire ráfordított idő van, és én tisztelem mások munkáját. Akkor is, ha önkéntes, nonprofit befektetés. Cserébe kapom mások emlékeit. Az olvasók megismerhetik, ha rábukkannak az oldalra guglizás közben. Ezért lepődtem meg a ma tapasztaltakon, mert ilyesmire nem számítottam, itt.

Nofre

 

izdoktor képe

Forrásmegjelölés korrigálva. Elismerem, valóban így korrekt!

NofreT képe

 

  Mindjárt jobban érzem magam. Én ahol megtalálható, feltüntetem a fotóst is, a képeslapoknál például, vagy a régi újságból beszkennelt képeknél. Nem csak a helyi korrektségnek áldozunk ezzel, hanem a fotósra is gondolunk. Aki meg épp egy adott fotósra keres rá, hát megtalálja a képet. Több célt szolgál, akárcsak a dátum. Több haszna lesz a felvitt anyagnak.

Nofre

 

Mellesleg félénken megkérdezném, a nyugat.hu honnan vette a képet, mtért nem hivatkozott forrásra és ha nem ők készítették, miért védték le az emblémájukkal? Ezt miért nem kérdezitek meg? Feribá'

NofreT képe

  az a portál messzi van innen. Ott is kellene a fotó forrását megjelölni, az írás szerzőjéről nem is beszélve. Az is lehet, hogy a fotós és a szöveg szerzője ugyanaz a személy itt, mint ott.

 

Nofre

 

izdoktor képe

Az "eredeti" kép is feltöltésre került.

NofreT képe

 

  az összehasonlítás-képet. Azért nem tettem máshová, mert nem akartam az örökkévalóságnak megtartani.

Nofre

 

izdoktor képe

Feribá! A liftről elfeledkeztél megemlékezni, ugyanis az is található az áruházban. Sőt!!! Annak idején még kezelője is volt a liftnek. Kiszolgátak minden téren, mindenkit.

...és arra emlékszel, hogy az elején lift sem volt és gyalog kellett felclaptatni a másopdikra? Mert ott volt a lemezosztály.Feribá'

izdoktor képe

Ha jól emlékszem a legfelső emelet volt a cipőosztály.